Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wykrywacz metalu o dużym zasięgu.

kotek205 10 May 2008 19:06 13642 16
    kotek205
    Level 13  
    Witam
    Chcę zbudować wykrywacz metalu w miarę prosty i tani ale żeby miał duży zasięg penetracji w glebie. Szukałem trochę w internecie i zainteresowało mnie to http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-267.pdf nie chce kupować tego zestawu tylko wykonać wszystko od podstaw. Ma ktoś może gotowy schemat wydruku płytki.
    fafik1988
    Level 14  
    Budowalem ten wykrywacz i jest zbudowany na PIC12C508 do ktorego potrzebny jest program i proponował bym zacząc poszukiwa wlasnie od tego wsadu. Wydaje mi sie ze jest on raczej niedostępny ponieważ do niego mozna jedynie zapisywac a nie ma mozliwosci odczytu.
    kotek205
    Level 13  
    a można go czymś zastąpić???
    kotek205
    Level 13  
    Bardzo fajny projekt ale wolał bym coś prostszego.
    fafik1988
    Level 14  
    Na allegro można kupic caly kit jabela własnie ten J-267. kosztuje 80zl z przesyłką i jest w nim wszystko oprucz stelarza(elementy, płytka obudowa). wydaje mi sie ze za te pieniądze to nie jest az tak drogo.
    kotek205
    Level 13  
    No coś takiego by mnie interesowało tylko jeszcze cewka, jaka i jak ją wykonać(może jakieś linki) Interesowała by mnie cewka na monety i małe przedmioty.
    telemah
    Level 27  
    kotek205 wrote:
    No coś takiego by mnie interesowało tylko jeszcze cewka, jaka i jak ją wykonać(może jakieś linki) Interesowała by mnie cewka na monety i małe przedmioty.
    \

Tylko że wykrywacz PI nie nadaje się na małe przedmioty z tzw. metali
    kolorowych gdyż wykazuje na nie niewielką czułość ! przez co przedmioty takie często zostają pominięte przez taki wykrywacz .Na drobnicę i monety najlepszy będzie wykrywacz VLF/TR najlepiej typu dynamicznego.Jabel o ile się przyłożyć do całej konstrukcji nie jest zły , ale na monety i tp. rzeczy się niezbyt nadaje.

Pozdrawiam
    wukashi87
    Level 2  
    Witam.
    Nie zgodzę się z kolegą TELEMAH ponieważ chodzę z tym wykrywaczem blisko półtora roku i wykrywacz ten jest bardzo dobry wg mnie,łuski wykrywał z głębokości prawie 30cm, a monetki z ok.25 cm. I sprawował się rewelacyjnie
    cieply-kc
    Level 10  
    Witaam!
    Poskładałem Jabla... elektronika wydaje mi się być dobra... Na scalakach jest to 4.90, 4,89 itp...(choć nigdy do 5v nie dochodzi ale to nie problem). Dioda miga, peerek ustawiony na 0v.

Zasięgi mnie zaskoczyły , myślałem że jak zadziała to i tak będzie dobrze puszka piwa z 80-90cm w powietrzu.

Teraz ta smutna część;
    cewka jest z 0.7mm drutu i ma około 25cm.
    Jednak wykrywa nie tylko metal ale i ziemie, deski itp. z paru centymetrów. Myślicie że to wina cewki??? może zwarcie na niej czy coś takiego... Jak to naprawić?

I jak zrobic ten... ekran?? czy ta foilia ma być podłączona w obwód itp. ??
    cieply-kc
    Level 10  
    Właśnie jabel ma to do siebie że każdy egzemplarz jest inny :D. Wykonałem ten ekran z foli kuchennej.

1. cewkę dobrze owinąłem taśma przylepną bo nie może być kontaktu z ekranem (?)
    2. owinąłem tą folia a potem kablem pozbawionym tej gumowej osłony.
    I podłączyłem ten kabel do jednego z cewki.
    Czy dobrze zrobiłem?? jak nie to co robie źle...
    peerek ustawiony ale ciągle piszczy chyba że dotknę któregoś z kabli od cewki. :(

PS. zapomiałem wzoru... Może ktoś wyliczyć ile trzeba zwojów drutu 0.6mm na cewke 25cm???:D
    snajper7.92
    Level 14  
    Jakieś 26 zwojów 20m drutu jeśli ma mieś indukcyjność ok 400uH lub 22 zwoje i 17,5m jeśli ma mieć 300uH 24 zwoje i 19m 350uH.Ta indukcyjność chyba jest istotna i była gdzieś w instrukcji podana.
    cieply-kc
    Level 10  
    Ręce mi opadają... próbowałem już pare razy i dalej tylko piszczy... a ta warstwa folli może byc za gruba albo za chuda ??
    Coldcolo
    Level 11  
    W Jabelku nie potrzebny jest ekran na cewce a piszczy bo podsunąłeś metal pod cewkę i jak ma nie piszczeć jak ekran z aluminium.