Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
SterControlSterControl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wariujące stany wejśc bin. w Siemens LOGO!

10 May 2008 20:22 1622 16
  • Level 10  
    Witam Was forumowicze,

    zwracam się do Was z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu, z jakim spotkałem się w Logo! Siemensa. Sprawa polega na tym, że podając napięcie na na którekolwiek z wejśc wykorzystywanych w programie, Logo! interpretuje je jako ciąg bardzo szybko zmieniającego się sygnału (z 0 na 1 kilkanaście bądź kilkadziesiąt razy na sekundę). Zakładam, że nie ma to nic wspólnego z napięciem sinusoidalnym, ponieważ problem ten instnieje również przy podaniu sygnału DC na wejście Logo!. Do tej pory niedogodnośc tą niwelowałem dodając w aplikacji na obwodzie wejściowym (pomiędzy wejściem binarnym a resztą programu) przekaźnik RS z odpowiednio dobranymi opóźnieniami (opóźn. załącz) dla wejśc R i S, jednak w aplikacjach z kilkowa wejściami stało się to bardzo uciążliwe i "zżerające" daremnie pamięc i czas wykonywania programu. Jeśli wiecie jak tę niedogodnośc przeskoczyc, co ewentualnie zmienic w konfiguracji programu bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
    Czy Twoje urządzenia IoT są bezpieczne? [Webinar 22.06.2021, g.9.00]. Zarejestruj się za darmo
  • SterControlSterControl
  • Level 13  
    Uważam że popełniłeś gdzieś bład .Ja zamontowalem już kilkanaście strerowników i jak narazie nie ma problemów.Niektóre pracuja w warunkach b.ciężkich np.temperatury ok.45stopni.Urządzenia działają niezawodnie.
  • Automation specialist
    Który dokładnie model LOGO ?
  • Level 10  
    roks wrote:
    Który dokładnie model LOGO ?


    Chodzi o model Logo! 12/24RC 0BA5, choc jak sobie przypominam w 230RC miałem ten sam problem. Sprawa jest błacha, ale efekt jest taki, że bez zastosowania opóźnienia i RS-a przekaźniki wyjściowe klekoczą piękną serenadę. W Logo Soft Comfort V5.0 we właściwościach bloku wejśc jest w zakładce symulacja opcja częstotliwośc - czy skonfigurowanie jej nie ma to jakiegoś znaczenia w kontekście tej sprawy?
  • SterControlSterControl
  • Helpful post
    Level 27  
    Zmieniające się stany wejść to w 99,9% jakieś zakłócenia. Nie ma innej opcji, awarię sterownika można raczej wykluczyć. Jeśli stosuje się sygnały AC to napleży uwzględnić pojemności przewodów - miałem sytuację, że około 10 m przewodu miało wystarczającą pojemność, że na wejściu sterownika pojawiało się ponad 100V co przy dużej impedancji wejściowej sterownika (u mnie EASY) wystaarczało aby czasami na wejściu pojawiała się logiczna jedynka. Zmierz napięcia to się wszystko wyjaśni.
    Tochę nie bardzo rozumiem ten Twój opis z podawaniem napięcia DC i brakiem reakcji - nie ma takiej opcji przy prądzie stałym aby występowały takie problemy - musiałeś coś pochrzanić w połączeniach. Przy stosowaniu 24 V DC dobrze jest uziemić minus, coby się potencjał +24 V nie odjechał (od jakichś pojemności z układami 50 Hz).
  • Automation specialist
    Efekt jaki masz w tych sterowniczkach może wystąpić tylko wtedy gdy napięcie na wejściu pływa na poziomie załączenia "1" zdaje sie , że to około 7-8 V DC albo zasilacz zrobił Ci numer i daje AC :D .
    Ustawienia z zakładki symulacja wykorzystywane są tylko podczas symulacji programu na PC ( nie w sterowniku ) .
    Ewentualnie jeżeli zasilasz wejścia z innego żródła niż sam sterownik połącz minusy
    pozdrowienia
  • Automation specialist
    Wszystko wskazuje na to, że coś zostało "porąbane" w oprogramowaniu. Jeśli możesz, prześlij mi ten program - może pomogę.
  • Level 27  
    A masy masz odpowiednio połączone?
  • Level 10  
    Los_sandalos wrote:
    Zmieniające się stany wejść to w 99,9% jakieś zakłócenia. Nie ma innej opcji, awarię sterownika można raczej wykluczyć. Jeśli stosuje się sygnały AC to napleży uwzględnić pojemności przewodów - miałem sytuację, że około 10 m przewodu miało wystarczającą pojemność, że na wejściu sterownika pojawiało się ponad 100V co przy dużej impedancji wejściowej sterownika (u mnie EASY) wystaarczało aby czasami na wejściu pojawiała się logiczna jedynka. Zmierz napięcia to się wszystko wyjaśni.
    Tochę nie bardzo rozumiem ten Twój opis z podawaniem napięcia DC i brakiem reakcji - nie ma takiej opcji przy prądzie stałym aby występowały takie problemy - musiałeś coś pochrzanić w połączeniach. Przy stosowaniu 24 V DC dobrze jest uziemić minus, coby się potencjał +24 V nie odjechał (od jakichś pojemności z układami 50 Hz).



    Pierwszy raz zetknąłem się z tym problemem już podczas pierwszego odpalania próbnego programu na moim biurku, gdzie linia zasilająca od trafo poprzez prostownik i jakiś zestyk aż do wejścia w logo miała może z 25cm długości (linka 1,5mm2). Jeśli chodzi o zakłócenia to siemens zaleca stosowanie warystora, nie wiem na ile miałoby to w tej sytuacji pomóc. Wina nie leży również w programie - w symulacji wszystko jest cacy, przy normalnym otwieraniu/zwieraniu styków przed wejściami Logo! wszystko działa ok, problem wyszedł na jaw gdy włączyłem podgląd online i widac było, jak linia wejściowa wariuje zmieniając bardzo szybko stany. Błąd połączeniowy również odpada - zrobiłem wcześniej sporo tradycyjnych sterowań i instalacji elektr. bez użycia Logo! lub PLC i nie jestem laikiem, żeby się na takim czymś wyłożyc. Czy mówiąc o uziemieniu -24V masz na myśli fizyczne połączenie przewodu o potencjale ujemnym zza trafo i prostownika z przewodem PE zasilania 230V AC?

    Dodano po 3 [minuty]:

    edwaku wrote:
    Wszystko wskazuje na to, że coś zostało "porąbane" w oprogramowaniu. Jeśli możesz, prześlij mi ten program - może pomogę.


    Szanowny kolego, sądze, że nie masz racji. Powiedz, jaka może byc wina oprogramowania, skoro już na dowolnym wejściu, które było wykorzystywane w programie, czyli zanim jeszcze tak naprawde zaczynał byc realizowany program, stan logiczny zmieniał się z 0 na 1 i z powrotem kilka razy na sekundę? PRogram, nawet jeśli byłby schrzaniony, nie miałby szans na to, by coś tak naprawdę pochrzanic z wyjściami, bo cała sprawa sprowadza się do wejśc logicznych, gdzie na dzień dobry jest problem.

    Dodano po 6 [minuty]:

    roks wrote:
    Efekt jaki masz w tych sterowniczkach może wystąpić tylko wtedy gdy napięcie na wejściu pływa na poziomie załączenia "1" zdaje sie , że to około 7-8 V DC albo zasilacz zrobił Ci numer i daje AC :D .


    Tak, możesz miec rację, sytuacja taka mogłaby miec miejsce np. w przypadku długich lini pomiędzy zasilaczem a wejściem, gdzie spadek napięcia mógłby byc znaczny i faktycznie na wejściu 7-8V byłoby możliwe, jednak w az taki spadek napięcia w przewodach testowego układu uruchamianego na biurku po prostu nie chce mi się wierzyc (niestety nie mierzyłem go wtedy więc nie wiem, jaki był).
  • Automation specialist
    a z ciekawości - jaki stosujesz zasilacz ? czy może tylko trafo i mostek Graetza ?
  • Level 27  
    Kolego, cudów nie ma. Sterowniczki wszelkiego typu są stosowane o lat w wielu maszynach, z doświadczenia wiem, że "same z siebie" działają poprawnie a wszelkie ich uszkodzenia, z którymi miałem do czynienia lub o których słyszałem ynikały zawsze z winy błednego połączenia czy jakiejś usterki gdzieś dalej w maszynie. Prześledź więc dokładnie DTR na temat konfiguracji połączeń wejść i błąd musi się znaleźć. Czasem zapomni się połaczyć masy zasilaczy (jeśli osobny zasila sterownik a osobny wejścia i wyjścia) czy coś podobnego.
    Quote:
    a z ciekawości - jaki stosujesz zasilacz ? czy może tylko trafo i mostek Graetza ?

    Nie no, taki przypadek chyba trudno sobie wyobrazić aby ktoś takim czymś próbował zasilać układ automatyki.
  • Automation specialist
    kolego Los_sandalos
    A dlaczego nie ?
    sterownik spokojnie będzie pracował a taki zasilacz jest nie do "zajeżdżenia" ewentualna usterka do szybkiej lokalizacji ( smród z transformatora ) .
    Problem tylko właśnie z wejściami są "za szybkie" pomiar jest dokonywany bardzo szybko w związku z czym wyłapuje te 100 HZ. ale do tego wystaczy C na wyjściu jakieś 470µ . W przypadku pomiaru analogowego to już inna sprawa -> dokładność i powtarzalność napięcia nie do osiągnięcia.

    fakt że w podglądzie online widać zmiany tylko kilka razy na sekundę wynika z opóźnienia transmisji ze sterownika - podejrzewam że faktycznie jest tam ok 100Hz .
    pozdrowienia
  • Helpful post
    Level 27  
    W mojej firmie szef kazał kiedyś instalować takie (tansformatorowe) zasilacze (tańsze) ale w tej chwili z kilkumastu ongiś zainstalowanych został już chyba tylko jeden sprawny - transformator grzeje się i powoduje wysychanie kondensatorów filtrujących już po 2-3 latach i mamy efekty jak wyżej. Zasilacze impulsowe są teraz tanie i wszelkimi parametrami biją na głowę transformatorowe. Nigdy jeszcze nie miałem przypadku awarii takiego zasilacza.
  • Automation specialist
    w sumie wszystko zależy od aplikacji .
    a wyższość zasilaczy impulsowych na transformatorowymi jest generalnie niepodważalna.
    pozdrowienia
  • Level 28  
    "gdzie linia zasilająca od trafo poprzez prostownik i jakiś zestyk aż do wejścia w logo miała może z 25cm długości (linka 1,5mm2). " - czy to jest ales, czym podajesz sygnał do LOGO! ? Nie dałeś żadnego kondensatora?
  • Level 10  
    Witam Panowie,
    dzięki za odpowiedzi, dały mi trochę do myślenia. Tak się składa, że nie dałem żadnego kondensatora, nie wiedziałem, że jego brak może miec tak duży wpływ na działanie sterownika, Siemens nic w zasadzie o tym nie wspomina a we wcześniejszych układach sterowania nie stosowałem takiego rozwiązania. Jeśli mógłbym prosic, to chciałbym, abyście Panowie pociągnęli ten temat, chodzi mi o dobór takich kondensatorów oraz o wypunktowanie w krótkich słowach różnic i w jakich sytuacjach będą miał kolosalne znaczenie pomiędzy zasilaczami transformatorowymi i impulsowymi. Miałem wcześniej sytuację, że podłączyłem do wej analogowego czujnik temperatury i wartośc obliczana przez Logo oscylowała dosyc mocno w pewnych granicach, nie dając dokładnego pomiaru - teraz jestem prawie pewien, że przyczyną było zasilenie czujnika z transformatora a nie zasilacza impulsowego, mam rację? A jak się mają do zasilaczy. impulsowych zwykłe zasilacze ale stabilizowane, czy taki zasilacz również załatwiłby problem wariujących wejśc binarnych lub oscylacji pomiaru z czujnika analogowego?

    Wielkie dzięki za wsparcie.
  • Level 27  
    No i mamy odpowiedź co do naszej zagadki. Kup jakiś zasilacz stabilizowany i sprawa załatwiona.


    Quote:
    nie wiedziałem, że jego brak może miec tak duży wpływ na działanie sterownika, Siemens nic w zasadzie o tym nie wspomina


    To jest tzw. "oczywista oczywistość" i widocznie Niemcy nie wpadli na pomysł, że ktoś może zasilić go napięciem, które 24 V to ma tylko wartości skutecznej a chwilowe są od zera do trzydziestu kilku Voltów.