Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony KV-C2921D- brak odchylania pionowego

wamp 11 Maj 2008 14:49 2715 24
  • #1 11 Maj 2008 14:49
    wamp
    Poziom 16  

    Witam,
    Podczas oglądania tv pojawiła się pozioma cienka linia na środku ekranu i telewizora po wyłączeniu już nie dało się włączyć, przetwornica próbkowała, dioda migała 4 razy. Wymieniłem elektrolity w przetwornicy, przelutowałem płytę i przetwornica ruszyła. Obecnie nadal jest pozioma biała linia która po sekundzie zmienia się na dwukolorową. W odchylaniu pionowym wymieniłem elektrolity i układ TDA 8170, poprawiłem luty, sprawdziłem elementy i nadal brak pionu. Znalazłem jeszcze na płycie elektrolit C812 1µF/250V który jest bez pojemności i obecnie takiego nie mam do wlutowania. Proszę o pomoc, co jeszcze sprawdzić?

    0 24
  • #2 11 Maj 2008 15:43
    Bogdan58
    Poziom 32  

    Czy masz napięcia na TDA 8170? R530 po awarii układu scalonego bywa uszkodzony. Wymiana C532 jest bezwzględnie konieczna, bo to on jest najczęstszą przyczyną uszkodzenia. Kolejny układ też zniszczy, albo to się już stało?

    Pozdrowienia.

    Chassis AE1B.

    0
  • #3 11 Maj 2008 16:52
    wamp
    Poziom 16  

    C532 wymieniłem, R530 dobry, próbowałem zmierzyć napięcia na TDA 8170 i mam problem. Na masie gromadzi się ładunek elektrostatyczny, mam nie podpiętą jedną wtyczkę trzy pinową, nigdzie mi ona nie pasuje, na płytce kineskopu są dwa bolce, czy ona ma być tam wpięta z pominięciem jednego bolca, na płycie jest trzy bolcowe złącze ale jest tam wpięta wtyczka w środkowy bolec, tak było od początku, dodam że wtyczka której nie wiem gdzie mam wpiąć idzie do linki oplatającej kineskop.

    0
  • #4 11 Maj 2008 18:11
    Bogdan58
    Poziom 32  

    O ile pamiętam, to ten przewód ma być wpięty na masę do płytki kineskopu. Statyczne ładunki nie będą się gromadzić, jak załączysz np. antenę zbiorczą. Scalaki bywają wadliwe już ze sklepu i to też trzeba wziąć pod uwagę.

    Pozdrowienia.

    0
  • #5 11 Maj 2008 18:47
    wamp
    Poziom 16  

    Dałem na płytkę kineskopu i dalej to samo, naładowana metalowa osłona kineskopu, kopią radiatory, jak odprowadzić ten ładunek?
    Nic nie mogę zmierzyć bo na wyświetlaczu miernika świecą nawet ścieżki idące do segmentów.

    0
  • #6 11 Maj 2008 19:05
    Bogdan58
    Poziom 32  

    Masę można uziemić, jak nie anteną, to do kaloryfera itp.

    Pozdrowienia.

    0
  • #7 11 Maj 2008 19:08
    wamp
    Poziom 16  

    Czyli zostawić to tak jak jest?, ale musi być jakaś przyczyna, fabrycznie tak na pewno nie było.

    0
  • #8 11 Maj 2008 19:18
    Bogdan58
    Poziom 32  

    Przy uszkodzeniu ramki, ten i podobne modele, tak się czasem zachowują. Uziem tylko do pomiarów.

    Pozdrowienia.

    0
  • #9 11 Maj 2008 19:37
    wamp
    Poziom 16  

    Telewizor naprawiam w piwnicy ze względu na jego wagę, nie będę go wnosił na trzecie piętro po schodach, podłączyłem się do futryny i jest dobrze. Pomiary na TDA 8170 są nie ciekawe, na pierwszym i drugim pinie mam 0.8V, reszta pinów 0V.

    0
  • #11 11 Maj 2008 20:16
    wamp
    Poziom 16  

    Zmierzyłem jeszcze raz tego R530 i ma 1,9Ω a powinien mieć 1,2Ω.
    Czy taka różnica w tym przypadku jest dopuszczalna?

    0
  • #12 11 Maj 2008 20:23
    Bogdan58
    Poziom 32  

    Tak, rezystor może być. Ważny jest pomiar napięcia dla pionu przy załączonym TV.

    Pozdrowienia.

    0
  • #13 11 Maj 2008 20:44
    wamp
    Poziom 16  

    Dzięki Bogdan58, tak jak napisałeś sprawdziłem R802 i ma przerwę, szukam dalej może jeszcze coś znajdę, dzisiaj nie mam takiego opornika.
    Podejrzewam że opornika 0,41Ω w sklepch które znam nie dostanę, jaka może być tolerancja?

    0
  • #14 11 Maj 2008 21:50
    Bogdan58
    Poziom 32  

    Nawet, jak dasz 1Ω, też będzie działało. Tam powinien być rezystor tzw. bezpiecznikowy, ale dawniej i tak wkładali zwykłe.

    Pozdrowienia.

    0
  • #15 12 Maj 2008 11:58
    wamp
    Poziom 16  

    Kupiłem 0.36Ω i 1.5Ω, takie najmniejsze tylko były. Który wlutować?

    0
  • #16 12 Maj 2008 12:19
    Telo
    Poziom 39  

    Wstaw tego 1.5Ω ale zobacz dokładnie czy ten TDA od pionu nie ma zimnych lutów jeżeli tak i przelutujesz wyprowadzenia acha nie zaszkodzi wymienić wszystkie elektrolity w aplikacji układy i ten rezystor sie uszkodzi ponownie to układ TDA muszisz wymienić.

    0
  • #17 12 Maj 2008 14:05
    wamp
    Poziom 16  

    Wczoraj przelutowałem płytę bo było pełno zimnych lutów, wystarczyło lekko ruszyć jakimś elementem i pękał lut. Kondensatory wymienione tak jak pisałem wyżej, w takim razie lutuję tego 1.5Ω.

    Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

    Są pierwsze efekty, po włączeniu tv na płycie z gniazdami euro zaświecił się opornik R1550 1Ω, niedaleko opornika zauważyłem rozwalony układ tea 2xxxA, nie mogę go całego odczytać, do tego układu na nóżce 4 i 6 ktoś przylutował elektrolit 47µF/50V. Nie wiem czy ten układ był wcześniej uszkodzony. Co mogło być tego przyczyną?, co to za układ?, czy ten kondensator ma być?, schemat z eserviceinfo mi nie chce się otworzyć.

    Układ udało mi się odczytać TEA 2031A, spaliło opornik R1550 na linii
    27V.40V.

    0
  • #18 12 Maj 2008 20:46
    Bogdan58
    Poziom 32  

    Schemat, to podstawa. Do pobrania, prócz RAR trzeba mieć DjVu. Są dostępne gratis. Coś zbyt wiele się pali w tym TV. Wystarczy mała nieostrożność (jakieś zwarcie) i sens naprawy się traci. Na początku była tylko jedna usterka.

    Pozdrowienia.

    Tu schemat w PDF:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=25137

    0
  • #19 12 Maj 2008 20:59
    mirex
    Poziom 43  

    Niekoniecznie Bogdan.
    Możliwe, że od początku TEA2031 był uszkodzony, stąd przerwa R802 i brak pionu. Możliwe, że TDA8170 też się już uszkodził.
    Jeśli tak to trzeba zacząć od wymiany L806 /L801/ i sprawdzenia modulatora.

    Wamp, R1550 by się nie zaświecił, gdyby R802 miał właściwą moc, a przypuszczam, że włożyłeś jakiś 1-2W.
    Jeszcze jedna uwaga już teraz - włożenie zamiast 0,47Ω 1,5Ω oraz jednoczesny wzrost rezystancji R530 do kilku Ω w czasie pracy może prowadzić do złego działania pionu - powroty u góry, brak możliwości wyregulowania Vsize.

    0
  • #20 12 Maj 2008 21:37
    Bogdan58
    Poziom 32  

    Racja mirex, uszkodzenie mogło mieć taki początek i pion niekoniecznie był zły. Opornikami na razie bym się nie przejmował, potem wszystko wyjdzie. Geometria mogła narobić zamieszania. Scalak TEA2031A oczywiście do wymiany i myślę, że C817, C818 też i ważne sprawdzenie diod w modulatorze.

    Pozdrowienia.

    0
  • #21 12 Maj 2008 21:55
    wamp
    Poziom 16  

    Wymieniłem TEA 2031A, opornik 1Ω i pion jest, wygląda na to że ten scalak spalił się po uszkodzeniu odchylania, nie zauważyłem jego uszkodzenia bo jakiś serwisant położył na nim elektrolit i wlutował się w 4 i 6 nóżkę, po pomiarach układ ten miał zwarcie i dlatego spaliło R1550.
    Telewizor obecnie ma obraz prawidłowy z jedną wadą, lewa strona pływa, nie jest stabilna. Nie wlutowałem tego elektrolitu do układu i czy to może być przyczyną tego falującego obrazu z lewej strony?

    0
  • #22 12 Maj 2008 22:05
    Bogdan58
    Poziom 32  

    Sprawdź, jak pracują regulacje geometrii? Może ustawisz?

    Pozdrowienia.

    0
  • #23 12 Maj 2008 22:16
    mirex
    Poziom 43  

    Niekoniecznie jakiś "serwisant" położył elektrolit. W niektórych fabrycznie były dokładane.
    Ten C812 już włożyłeś???

    No i.... TEA2031 nie psuje sie sam z siebie, coś go do tego zmusiło. A tym czyś najczęściej bywa dławik korekcji, rzadziej diody modulatora.

    Jakie uszkodzenie odchylania miałeś? O pionie mówisz? Czasami, ale bardzo rzadko, zdarza się, że TEA nie wytrzymuje wzrostu napięcia zasilania na skutek uszkodzenia pionu. Zdarza sie to jedynie w sytuacji gdy uszkodzony jest R530 ale nigdy gdy pada R802.

    Skup sie jednak na elementach korekcji geometrii.

    0
  • #24 12 Maj 2008 22:24
    wamp
    Poziom 16  

    Telewizor oddałem koledze, jutro podjadę i spróbuję podregulować.
    Dzisiaj się dowiedziałem że tego objawu przed usterką odchylania nie było. Cały czas nie daje mi spokoju ten kondensator na tym układzie, nie wiem czy go wlutować ponownie, może ten serwisant poszedł na skróty i wlutował ten elektrolit żeby obraz nie pływał?. Druga sprawa jest taka że po naciśnięciu na pilocie funkcji (nie wiem jak się nazywa) symbol poziomej strzałki w rombie, znika obraz i pojawia się na chwilę pozioma cienka linia na środku ekranu, wygląda to na zanik pionu.

    Brak odchylania pionowego był spowodowany uszkodzeniem R802 i nie było zasilania na TDA 8170, w tym czasie opornik R1550 był jeszcze dobry pomimo uszkodzonego układu TEA 2031A który miał zwarcie.
    Po wymianie R1550 poszło napięcie na zwarty TEA 2031A i spaliło R1550.
    Przyczyna ma skutek i odwrotnie, czyli mirex stawiasz na dławik?, sprawdzę też korekcję.

    0
  • #25 26 Maj 2008 20:53
    wamp
    Poziom 16  

    Dopiero dzisiaj znalazłem czas aby pojechać do kolegi i dokończyć naprawę telewizora. Dowiedziałem się że telewizor działał po naprawie pionu kilka dni. Pojawił się panowie inny problem. Po włączeniu trafopowielacz wydaje metaliczny o wysokim tonie dzwięk (cykanie, ćwierczenie) i raz na kilkanaście razy zaskoczy i pojawia się obraz ale na około dwie trzy minuty i ponownie trafopowielacz wydaje te dzwięki. Podczas tego dzwięku zauważyłem że na środku ekranu jest tylko kolorowy punkt który porusza się w pionie. Jeszscze raz proszę o pomoc w dokończeniu naprawy tego telewizora.
    Nie wiem co powoduje takie objawy, pomiary elementów w odchylaniu poziomym zrobiłem chyba że coś przegapiłem.

    Dodam że podczas tego objawu na nóżkach trafopowielacza nie ma napięć 27V, 40V, 15V, reszty nie mierzyłem.

    0