Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
IGE-XAOIGE-XAO
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zrobić wirnik od maszyny do robienia waty cukrowej?

dakin11 01 Sep 2010 23:13 58270 60
  • #31
    HUDY147
    Level 12  
    Panowie chciałbym się dowiedzieć czy taką głowicę można kupić gdzieś? szukam wszędzie i nie mogę znaleść. W najgorszym razie wybiorę się do tokarza zrobić taką od podstaw... HELP

    Zrobiłem głowicę od podstaw, kosztowała mnie stówkę ze wszystkim. W poniedziałek montuję na silnik od pompy. 2600obr :) Konsultowałem się z gościem co się tym zajmuje i mówi że będzie ok. Napisze o efektach.
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • #32
    mitsch
    Level 10  
    Witam ponownie..... o kurcze... to już 2 lata jak tu przestałem zaglądać....
    Co do maszynki to oczywiście cieszę się już od pół roku takim sprzętem ( a właściwie bardziej moje dzieciaczki ). Niestety jeśli chodzi o głowicę to po 1, roku "walk" dałem sobie spokój z własnoręcznie wykonanym bączkiem i poszedłem na łatwiznę; gość przywozi różne graty z Niemiec i znalazłem u niego starą maszynę bez silnika, ale z głowiczką, no i po negocjacjach cenowych nabyłem ją, z myslą, że dam do tokarza żeby zrobił taką, a tą chciałem sprzedać.
    Na razie użytkuje ją i nie mam czasu iść spytać ile by chciał za tą przyjemność.
    Maszynkę zrobiłem po swojemu, może wstawię jakieś foty.
    Odradzam jednak wszelkiego rodzaju puszki... możecie mi wierzyć,że wypróbowałem już chyba wszystkie metody z nimi....
    Hi.. nie wiedziałem że ktoś tu jeszcze po mnie zaglądał...
    Z góry chciałem podziękować Panu o nicu "MarekRz", wytłumaczył mi wszystko po kolei o co w tym wszystkim chodzi...
    Pozdrawiam walczących z puchami i życzę wytrwałości...!!!!!!!!!!!!
  • #36
    flupi89
    Level 2  
    Witam szukam wirnika do maszyny waty cukrowej chodzi mi o oryginalny bączek proszę o kontakt gg 4184844
  • #37
    Puch maxi
    Level 10  
    Cukier może wypływać z powodu zbyt nisko umieszczonych dziurek. Ja sam wykonywałem dziurki wiertłem 1mm i wata wylatywała, także nie potrzeba wierteł np. 0,3mm. Co do oryginalnej głowicy, będzie o nią trudno.
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • #38
    flupi89
    Level 2  
    A czy ktoś ma sprawdzona konstrukcje pod względem technicznym i sanitarnym? kiedyś próbowałem coś skonstruować i działało ale nie było wydajne. Może ktoś ma rysunki poglądowe lub zdjęcia "wirnika"
  • #39
    laserjet9002
    Level 21  
    mitsch wrote:
    Witam ponownie..... o kurcze... to już 2 lata jak tu przestałem zaglądać....
    Co do maszynki to oczywiście cieszę się już od pół roku takim sprzętem ( a właściwie bardziej moje dzieciaczki ). Niestety jeśli chodzi o głowicę to po 1, roku "walk" dałem sobie spokój z własnoręcznie wykonanym bączkiem i poszedłem na łatwiznę; gość przywozi różne graty z Niemiec i znalazłem u niego starą maszynę bez silnika, ale z głowiczką, no i po negocjacjach cenowych nabyłem ją, z myslą, że dam do tokarza żeby zrobił taką, a tą chciałem sprzedać.
    Na razie użytkuje ją i nie mam czasu iść spytać ile by chciał za tą przyjemność.


    Jeśli byś mógł to proszę o dokładne fotki/ rysunki z wymiarami głowicy.
  • #40
    czarekmbx
    Level 12  
    Ciekawy temat więc podnoszę:D

    Również bym prosił o z wymiarowany rysunek tej głowicy jeśli można:D
  • #41
    zabc
    Level 11  
    wymiarów to nie podam ale mam zdjęcia :)

    Jak zrobić wirnik od maszyny do robienia waty cukrowej? Jak zrobić wirnik od maszyny do robienia waty cukrowej? Jak zrobić wirnik od maszyny do robienia waty cukrowej?

    i coś takiego

    Jak zrobić wirnik od maszyny do robienia waty cukrowej?
  • #42
    czarekmbx
    Level 12  
    Te zdjęcia są kolegi autorstwa? Jeśli tak to prosiłbym o więcej :D
  • #43
    dakin11
    Level 21  
    Witam już dawno nie zaglądałem do tego tematu i widzę że zainteresowanie jest nawet duże. Zaciekawiłeś mnie kolego "zabc" jak wykonałeś wzdłużne otwory ? Ja po kilku próbach się poddałem, wykonania otworów, ale jestem ciekaw jak zostały wykonane twoje. Pozdrawiam
  • #45
    dakin11
    Level 21  
    Witam dzisiaj zrobiłem górną część głowicy takiej podobnej jak na zdjęciach pierwszych kolego "zabc" nacięcia wykonałem frezem piłkowym o grubości 0,25mm czy ta grubość będzie ok ?? Pozdrawaim
  • #46
    czarekmbx
    Level 12  
    dakin11, i jak ta Twoja głowica?
  • #47
    dakin11
    Level 21  
    Niestety prace stanęły :/ z powodu braku czasu. ale jak nadejdzie lato to prace skończę :) i pokarzę zdjęcia. nacięcia zostały dodatkowo nacięte pod kątem 15 stopni
  • #48
    czarekmbx
    Level 12  
    Czekamy z niecierpliwością :D
  • #49
    blue_17
    Level 32  
    Witam zdarzyło mi się naprawiać maszynę do waty cukrowej i od tej pory... nie jem waty cukrowej :D ani nie kupuje nikomu

    Konstrukcja była dosyć prosta kwadratowa obudowa z elektrycznymi rzeczami mostek transformator

    rurka z gazem doprowadzona z zewnątrz z turystycznej butli gazowej

    Elementem kręcącym był silnik od od wycieraczek chyba z Cinquecento czy z czegoś podobnego elementem regulującym obroty był regulator obrotów wentylatora czy też dmuchawy od poloneza, do silniczka przyspawana była rurka z gazem

    na tym przymocowany był na wale silnika metalowy kubek z blachy około 2mm takie coś jak pokazuje kolega @zabc na niego wsadzało się jeszcze wielkiego o takim samym kształcie tulipana chyba z aluminium pod całościom zapalało się palnik i sypało się cukier

    Ponieważ kręcący pojemnik był w kształcie litery u siła odśrodkowa wyrzucała cukier na boki i można było zbierać watę na krawędzi pojemnika

    Silnik zamontowany było dodatkowo w rurze chyba kanalizacyjnej koloru [pomarańczowego o średnicy 40mm sprężynami w 6 miejscach aby amortyzować drgania powodowane przez ruch obrotowy kręcącego się pojemnika

    Jeśli są zainteresowani to mogę modelik zrobić w CAD-zie albo poglądowy rysunek :D

    Nie kupujcie waty na festynach :P
  • #50
    czarekmbx
    Level 12  
    Wata na festynach jest z urządzeń co mają atesty, a przynajmniej ja się nie spotkałem z maszyną samoróbką :D


    A którędy wylatywała wata? Jak duża była szczelina/otwory?
  • #51
    lukaszbakulin
    Level 2  
    Witam.
    Przepraszam, że odkopuję temat. Można prosić o jakieś wymiary bączka, a właściwie chodzi mi o głębokość zbiorniczka na cukier.
  • #52
    Johny_Mnemonik
    Level 10  
    witam, kupię takiego bączka do waty.Proszę o kontakt.
  • #53
    zabc
    Level 11  
    Wreszcie znalazłem zapał i dokończyłem swój wirnik :).
    Zrobiłem go z jednego kawałka Alu (tłok z diesla). Na zewnątrz fi85, otwory fi 1mm, ścianki 4mm grube, dodałem skrzydełka żeby watę kierować w górę.
    Do prób zamocowałem to na wiertarce, najwyższe obroty coś około 1600obr. i wata leci, lecz gruba, i cukier w niej zgrzyta.
    Docelowo chce to zainstalować na silniku od wentylatora chłodnicy z jakiegoś auta (odzysk ze szrotu)
    Co zrobić aby wata była wyższej jakości to mi nic nie przychodzi do głowy. Coś będę korygował, może jakieś sugestie?
  • #54
    ginger78
    Level 21  
    Czy mógłbyś zamieścić zdjęcia wirnika?
    Ja stawiam na zbyt duży przekrój otworów, 1mm to całkiem sporo jak dla płynnego cukru.
  • #55
    zabc
    Level 11  
    nie sądzę że otwory za duże, widziałem coś koło tego. A wywiercić mniejsze to kłopot. A foto mogę dać , może jutro zrobię.
  • #56
    Doominus
    Level 34  
    Kiedyś kupiłem zestaw wierteł na 0,3mm więc da radę.

    Spróbuj dać niższe obroty cukier powinien wtedy dłużej sie topić
  • #57
    zabc
    Level 11  
    Mój wirniczek,
    Jak zrobić wirnik od maszyny do robienia waty cukrowej? Jak zrobić wirnik od maszyny do robienia waty cukrowej?
    Skrzydełka są za duże ale to prowizorka do testów i śrubę dałem aby w wiertarce mocować docelowo mam wałek na silniczek.
    Jak pisałem że, problem z wierceniem miałem na myśli sam proces wiercenia tak małych otworków. swoje wierciłem wiertareczką typu DREMEL mocowaną na statywie. czy wiercenie np. 0,3 głęboko na 4mm dało by rade to nie wiem.
    Do tego kupiłem 3nowe wiertła i wszystkie nie szły bo były źle fabrycznie naostrzone. znalazłem w domu inne i tym poszło jak w masło.
    Jak zmniejszyć przekrój otworów to już sobie wykombinowałem.
    Ciekawi mnie jak dobrać właściwą prędkość obwodową? Czy czym większe tym lepsze?
  • #58
    aribike
    Level 12  
    Witam serdecznie, przepraszam, że odkopuję, ale po co zakładać nowy, skoro ten ciągle jest otwarty.

    Rok temu kupiłem maszynkę. Jest dość dobra, przy odrobinie wprawy można kręcić ładą, ogromną watę i to dość szybko. Nie ma najmniejszego problemu jak głowica zasypana jest do końca. Jednak zacząłem również kręcić watę kolorową, tutaj już nie jest tak łatwo. Cukru nasypuje się tylko pewną wymierzoną ilość, która pozwoli na zrobienie waty małej, średniej lub dużej. Wiąże się to z dużo szybszym nagrzaniem cukru. Trzeba więc bardzo dobrze operować temperaturą, ponieważ zbyt mała spowoduje powolne wylatywanie waty, a zbyt duża, zbyt szybkie. Problem jest w tym, że gdy głowica będzie naprawdę mocno nagrzana, cukier zostanie wyrzucony natychmiastowo i nie ukręci się nic (ma to pewnie związek z tym, że płynny cukier będzie tak gorący, że nie zdąży się ochłodzić i prędzej w formie cukierka wyląduje na blasze, niż zamieni się w nić). Trzeba więc uważać jak po ukręceniu jednego koloru będę kręcił następny, aby głowica nie była mega gorąca. Muszę wtedy wyłączyć na chwilę płomień, zatrzymać głowicę, wsypać nowy kolor, na nowo odpalić, tym razem malutki płomień bo głowica i tak jest gorąca i dopiero kręcić. To czasochłonne, a kolejka klientów czasami duża. Najgorsze jest to, że zawór na butli to nieprecyzyjna konstrukcja i ciężko tym odpowiednio regulować. W tym roku zakupiłem więc zawór od kuchenki, zamontuję go na wężu i to nim będę sterował wielkością płomienia. Ma to też taki plus, że mały płomienek ciągle będzie się palił jak dam na min. dzięki czemu głowica ciągle będzie ciepła i nie będzie trzeba długo czekać na rozgrzanie. Jak klient podejdzie, wata będzie mogła być szybko zrobiona, nawet po dłuższej bezczynności. Wcześniej tak nie było, jak głowica była zimna, ok. minutki trzeba było poczekać zanim wata leciała. A zrobić tak, że ogień ciągle się pali i pusta głowica kręci też nie mogłem, bo zbytnio by się nagrzała i po wsypaniu cukru zrobiłyby się tylko cukierki, o których już wspomniałem. Jednak do czego zmierzam.. Głowica ma tutaj chyba duże znaczenie. Moja widać jest mało profesjonalna i muszę kombinować temperaturą, ponieważ widziałem gościa, który ciągle miał włączony silnik, ciągle ten sam płomień i sobie na spokojnie kręcił. Dokładnie wyglądało to tak, że nawet jak miał chwilowy zastój, maszyny nie zatrzymywał. Po np. 3 min podszedł klient, do pustej ciągle kręcącej się głowicy dosypał cukru i pyk, piękna wata sobie leci. U mnie byłoby to niemożliwe. Myślę, że to konstrukcja głowicy może mieć tutaj jakieś znaczenie. Podszedłem wtedy i zobaczyłem jaka ona jest, była inna niż moja, taka należąca do tych droższych od mojej.

    I tu pojawia się moje pytanie. Czy istnieje szansa, że jakbym zdobył taką załóżmy najlepszą możliwą głowicę, to byłoby tak, że nawet przy bardzo wysokiej temperaturze leciałaby ładna wata?

    Ogólnie z maszynki jestem zadowolony, bo nauczyłem się i robię piękną dużą watę i to szybko, ludzie są zadowoleni i gdy biorą małą watę to mówią "wow, ale duża!". Faktycznie tak jest, bo jak nieraz widzę małe waty konkurencji to aż szkoda mi dzieci. Nie wspomnę, że dużą robię naprawdę ogromną, no chyba że mocno wieje. Ale wystarczy tej samochwałki, bo jak widzę niektórych magików to zastanawiam się nad tym jak to jest, że ja muszę walczyć ciągle z temperaturą, a oni nie.

    Nawiązując jeszcze do tematu. Mam maszynkę z atestem, zgodę sanepidu i stoję na festynach. Moja maszynka jest ładna i schludna, postarałem się, aby przyciągało to dzieci jak i dorosłych. Jednak jak tak patrzę na konkurencję, to nie byłbym taki pewny, czy mają atesty (wielu się tym nie przejmuje bo i tak nie ma żadnych kontroli). Niektóre maszynki są naprawdę brzydkie, jakby wyjęte nie powiem skąd. Dodatkowo nieraz sprzedają to ludzie, wyglądający jakby wody w domu nie mieli. Aż dziw bierze, że mają klientów, mnie osobiście takie stanowiska odstraszają. A jak jeszcze popatrzę, jak robią tą watę, to w ogóle płakać się chce. No ale zdarzają się również przeciwieństwa, starzy wyjadacze, którzy jak kręcą watę powodują, że chcę dojść do ich poziomu. Jak będę miał czas pokażę jak wygląda moja głowica. Jest dość popularna, ale należy do tych tańszych, dlatego może trzeba tak uważać z tą temperaturą.

    Mam nadzieję, że temat znowu ruszy, w końcu idzie sezon. Pozdrawiam :)
  • #59
    Diesel11
    Level 7  
    Witam, chciałbym trochę odkopać temat pytaniem czy udało się komuś stworzyć jakiś udany wirnik i zechciał by się podzielić wymiarami i średnicą otworów?

    Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
  • #60
    101pawel
    Level 27  
    Diesel11 wrote:
    Witam, chciałbym trochę odkopać temat pytaniem czy udało się komuś stworzyć jakiś udany wirnik i zechciał by się podzielić wymiarami i średnicą otworów?...
    Jak wpiszesz na YT : homemade cotton candy machine to dostaniesz blisko 60 tyś filmików. Nawet jeśli odrzucisz połowę z nich to dalej jest co oglądać przez całą zimę.
    Pozdrawiam