Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

brak zasilania za przetwornicą

jac81 24 Sty 2004 15:01 764 3
  • #1 24 Sty 2004 15:01
    jac81
    Poziom 10  

    witam wszystkich !!!!!
    mam problem z monitorem peacock entrada otórz było zwarcie na pierwotnej zasilacza po wymianie irfibc40g i rezystora 0,22ohm monitor dalej nie daje znaku zycia nawet dioda sie nie pali przeleciałem pierwotną strone i chyba wszystko jest w porządku może wie ktoś co z tym zrobić
    na pierwotnej stronie napięcia występują 160V na wtórnej nic


    Przeniesiony z działu "Bazar".
    ankuch.

    0 3
  • #2 24 Sty 2004 16:46
    GK
    Poziom 17  

    Witam!
    160 V po stronie "gorącej"- (pierwotnej ) przetwornicy to stanowczo zbyt mało. Na kondensatorze filtrującym sieć powinno być ok. 300V, sprawdź mostek prostowniczy.

    0
  • #3 24 Sty 2004 18:13
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów

    Pozukaj zwarcia po drugiej stronie trafa. Powinieneś zacząć od wykluczenia zwarć w każdej z gałęzi napięć po stronie wtórnej. Zwarcie w choć jednej z nich unieruchamia zasilacz. Dopiero jak bedziesz pewien że tam jest OK to wtedy szukaj przyczyny nieprawidłowego działania przetwornicy po stronie pierwotnej transformatora. Po stronie pierwotnej sprawdź wszystkie półprzewodniki i kondensatory. Może być, że główny kondensator filtrujący, który znajduje się zaraz za mostkiem stracił pojemność.

    0
  • #4 26 Sty 2004 17:24
    radiosimon
    Poziom 28  

    Oj kolega chyba mierzy na nie tej masie co trzeba (w każdym monitorze są conajmniej 2). Trzeba sprawdzić sterowanie klucza, zasilanie układu przetwornicy.

    0