logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po upadku pendrive'a Windows nie może go sformatować.

wskomaniak 13 Maj 2008 18:43 3090 11
REKLAMA
  • #1 5136918
    wskomaniak
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam wszystkich Formowiczów.
    Jak widać w temacie mam problem z pen drive`m. Spadł mi wczoraj na podłogę z wysokości około 50cm i od tamtej pory nie działa. To znaczy wykrywa go i Windows chce go sformatować ale nie może. Przy formatowaniu jest ustawiona pojemność 8Mb, a on ma 4GB
  • REKLAMA
  • #2 5136970
    kusiu27
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    I czemu napisałeś ten temat? Tego się raczej nie naprawia no chyba że umiesz:D
  • #3 5137051
    wskomaniak
    Poziom 11  
    Ale co mu sie mogło stać po upadku
  • #4 5137066
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Mógł na przykład puścić jakiś lut. Jeśli masz dostęp do lutownicy hot air, to mógłbyś go przelutować. Grotówką też się ewentualnie można pobawić:)
  • REKLAMA
  • #5 5139798
    kusiu27
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Ja bym na twoim miejscu kupił nowy w końcu nie są takie drogie .a jeśli pękł jakiś lut to nawet z lupą ciężko go będzie znaleźć.
  • #6 5140745
    wskomaniak
    Poziom 11  
    A czy kości pamięci mogło sie coś stać?
  • #7 5142024
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    Tak, zwłaszcza, jak pendrive spadł na miękki dywan z tworzywa sztucznego i "zabiło" go wyładowanie elektrostatyczne.

Uszkodzonych lutów się nie szuka, tylko poprawia wszystko, jak leci, tak jest szybciej.
  • #8 5142162
    wskomaniak
    Poziom 11  
    Na dywan nie upadł tylko na parkiet więc wyładowanie elektrostatyczne odpada. Dzisiaj spróbuje poprawić luty.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 5142603
    kuba80
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A nie byłoby szybciej, gdybyś oddał go na gwarancję, zamiast się z nim męczyć? Nie zdażyło mi sie jeszcze, zeby ktoś nie uznał gwarancji na pendraka, nawet po ewidentym spaleniu go.
  • REKLAMA
  • #11 5142629
    5150
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Ja mysle że się te bity i bajty w komórkach pamięci postrzepywały, miałem to samo, tak to wyglądało jak wylutowałem flasha i odczytywałem w programatorze.

Moderowany przez Przemcio:

Porwałem ten temat do Działu HDD i odzyskiwanie danych bo "urzekła mnie ta wypowiedź" :D

• #12 5144279
    wskomaniak
    Poziom 11  
    Jest już wszystko OK. Trochę poprawiłem lutownicą i wszystko pięknie działa.

Podsumowanie tematu

✨ Pendrive po upadku z około 50 cm przestał działać prawidłowo – Windows wykrywa urządzenie, ale próba formatowania kończy się niepowodzeniem, a system pokazuje błędną pojemność 8 MB zamiast 4 GB. Możliwe przyczyny to uszkodzenie lutów lub kości pamięci. Zalecane jest sprawdzenie i poprawienie lutów za pomocą lutownicy hot air lub grotówki, ponieważ uszkodzone połączenia lutowane mogą powodować błędy w odczycie pamięci. Wyładowanie elektrostatyczne zostało wykluczone ze względu na twardą powierzchnię upadku (parkiet). Wskazano również narzędzie SDFixCapacity do naprawy pojemności pendrive’a oraz link do dyskusji na forum elektroda.pl. Ostatecznie poprawa lutów przywróciła pełną funkcjonalność urządzenia. Sugerowano także rozważenie reklamacji gwarancyjnej, gdyż pendrive’y są stosunkowo tanie i często objęte gwarancją nawet po uszkodzeniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA