Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z brumiącym wzmacniaczem

adam dmochowski 13 Maj 2008 20:19 1146 10
  • #1 13 Maj 2008 20:19
    adam dmochowski
    Poziom 16  

    witam
    złożyłem wzmacniacz do kupy w obudowę metalową, i zamontowałem tylko potencjometr do regulacji głośności. i mam nastempujacy problem ponieważ z wejścia do potenciometra idzie przewód sygnałowy i z potenciometra do wzmacniacza i tu się zaczyna ten problem brumienia i jest coś dziwnego ponieważ jak odłączę przewód sygnałowy z płytki gdzie jest umieszczona końcówka mocy to już tego brumienia nie ma, a jak powrotem podłącze to brumi czego to może być wina ??????
    z góry dzięki i pozdrawiam

    Proszę przeczytać regulamin forum, szczególnie pkt. 11 i poprawić temat postu.
    Proszę o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane, regulamin pkt. 15.
    Nie kasować wpisów moderacyjnych.
    13:11 14.05.2008
    [_P_]

    0 10
  • Sklep HeluKabel
  • #2 13 Maj 2008 20:27
    Hoopek
    Poziom 15  

    witam. chciałbym przyłączyć sie do tematu
    ja mam podobny problem i tez szukam pomocy....mam taki stary wzmacniacz samochodowy na którym nie pisze marki:) tylko w środku siedzi 8x tda2003 , podłączam do niego mp3 , gra normalnie , podłączam radio pod aux w wieży , to buczy , a jak położę na jego obudowie rękę to przestaje...

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 13 Maj 2008 20:42
    Lukasr29
    Poziom 20  

    To brumienie to wina pętli masy, pisałem o tym tutaj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=979562&highlight=
    musisz przemyśleć rozprowadzenie masy we wzmacniaczu, pewnie masę masz gdzieś już przykręconą do obudowy. Obudowa potencjometru prawdopodobnie też jest połączona z masą i tworzy się pętla masy. Albo odizoluj potencjometr od obudowy albo odłącz masę w tym drugim miejscu.

    0
  • #4 13 Maj 2008 20:58
    DamianRTV
    Poziom 27  

    Dokładnie jak kolega pisze - jest to problem "pętli" mas.

    Zrób tak: ( krzyżyki - miejsca odcięte nie podłączone )

    problem z brumiącym wzmacniaczem

    0
  • #5 13 Maj 2008 21:14
    adam dmochowski
    Poziom 16  

    podłącze tak i jutro postaram się coś opisać co z tym sie dzieje

    0
  • #6 14 Maj 2008 13:07
    adam dmochowski
    Poziom 16  

    Witam
    - podłączyłem tak jak kolega DamianRTV mi pokazał rysunek i nic innego jak jeszcze gorzej brumiało niesamowicie tak głośno że mało głośnika nie spaliło co z tym jest nie tak ?
    - proszę o pomoc.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Jeszcze mnie coś takiego zadziwiło ponieważ jak mam płytkę z końcówką mocy to jak od niej odczepię przewód sygnałowy ale ten przewód jest bez zdanego potencjometra, ani bez sygnału puszczonego tylko odczepiony to nic nie brumi, a jak przyczepię tylko sam przewód do płytki to brumi niesamowicie co się z takim problemem robi ?

    Dodano po 57 [minuty]:

    Już trochę ten problem rozszyfrowałem jak coś jeszcze mi nie będzie wychodzić to napisze jak na razie dziękujęi za pomoc - pozdrawiam.

    Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    13:12 14.05.2008
    Wpis dotyczy wszystkich piszących w temacie!
    [_P_]

    0
  • #7 14 Maj 2008 13:51
    DamianRTV
    Poziom 27  

    Cytat:
    jak jeszcze gorzej brumiało nie samo wicie tak głośno że mało głośnika nie spaliło



    Kolega źle podłączył przewód na samym potencjometrze wejście z pot.dał na wyjście, a wyjście na wejście i wzmacniacz wzmocnił Ci szumy i to nie brumi tylko wzmacnia Ci to co dostaje on na wejście, brumienie jest z zasilacza ( owszem pętla mas też ma z tym wiele wspólnego) ale to był by problem samego zasilacza - a ty masz problem potencjometra.

    0
  • #8 14 Maj 2008 16:45
    adam dmochowski
    Poziom 16  

    Witam ponownie już rozwiązałem ten problem i jest wszystko ok jak dla mnie to już można zamknąć temat, wzmacniacz gra rewelacja tylko muszę jeszcze pomyśleć nad mocniejszymi kolumnami.
    Z GÓRY DZIĘKI I POZDRAWIAM

    0
  • #9 14 Maj 2008 16:54
    DamianRTV
    Poziom 27  

    No ale kolega się pochwali co zrobił :) jak można zamknąć temat skoro potomni nie będą wiedzieć co zrobiłeś - napisz, wszyscy co śledzą temat są za :P

    "Jak się coś zaczyna to i się kończy"

    0
  • #10 14 Maj 2008 18:21
    adam dmochowski
    Poziom 16  

    Jak są w potencjometrze 6 nóżek potencjometr podwójny to wziąłem z lewej strony w 1 nóżce przylutowałem masę potem wejście do wzmacniacza, a na 3 nóżce przylutowałem wejście z jakiegoś innego sprzętu, a w drugim kanale w pierwszej nóżce też od lewej strony przylutowałem masę wchodzącą do wzmacniacza potem 2 nóżka to przylutowałem plus do wejścia wzmacniacza i trzecia nóżka przylutowałem wejście z innego sprzętu i tak problem rozwiązany.

    O czym moderator tu pisał?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5139235#5139235
    Interpunkcja też się kłania.
    23:20 14.05.2008
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    [_P_]

    0
  • #11 14 Maj 2008 22:13
    DamianRTV
    Poziom 27  

    No - to tak jak mój rys, to pokazał :P - pozdrawiam

    Teraz temat możesz zamknąć lub za Ciebie zrobi to moderator.

    0