Witam!
Muszę zbudować układ do pomiaru napięcia i prądu przy wysokim napięciu.
Pomiar potem ma być mierzony poprzez ADC atmegi i wyświetlany na LCD i przesyłany do komputera.
Założenia:
Napięcie wejściowe od 50V do 450V, prąd do 100mA.
Zależy mi na dużej dokładności pomiaru prądu.
Wszystko by było proste gdyby była możliwość pomiaru prądu od strony masy, niestety takiej możliwości nie ma.
Wymyśliłem więc, żeby część pomiarową zasilić z osobnego transformatora, którego masa podłączona by była do HV.
Wyszedł taki układ:
Dzięki temu nigdzie nie będzie przekroczone dopuszczalne napięcie (procesor będzie zasilany poprzez dodatkowy stabilizator 5V).
Wejścia ADC będą dodatkowo zabezpieczone rezystorami i diodami zenera. Komunikacja z komputerem poprzez optoizolator.
Niestety w moim programie nie da się tego zasymulować :/
Czy to będzie działać tak jak myślę?
Nie jestem pewien czy rezystory R3, R2, R5, R6 są dobrze dobrane, ponieważ skopiowałem to bezpośrednio z jakiegoś starego schematu.
W jaki inny sposób można mierzyć prąd przy wysokim napięciu?
Pozdrawiam
Matizz
Muszę zbudować układ do pomiaru napięcia i prądu przy wysokim napięciu.
Pomiar potem ma być mierzony poprzez ADC atmegi i wyświetlany na LCD i przesyłany do komputera.
Założenia:
Napięcie wejściowe od 50V do 450V, prąd do 100mA.
Zależy mi na dużej dokładności pomiaru prądu.
Wszystko by było proste gdyby była możliwość pomiaru prądu od strony masy, niestety takiej możliwości nie ma.
Wymyśliłem więc, żeby część pomiarową zasilić z osobnego transformatora, którego masa podłączona by była do HV.
Wyszedł taki układ:
Dzięki temu nigdzie nie będzie przekroczone dopuszczalne napięcie (procesor będzie zasilany poprzez dodatkowy stabilizator 5V).
Wejścia ADC będą dodatkowo zabezpieczone rezystorami i diodami zenera. Komunikacja z komputerem poprzez optoizolator.
Niestety w moim programie nie da się tego zasymulować :/
Czy to będzie działać tak jak myślę?
Nie jestem pewien czy rezystory R3, R2, R5, R6 są dobrze dobrane, ponieważ skopiowałem to bezpośrednio z jakiegoś starego schematu.
W jaki inny sposób można mierzyć prąd przy wysokim napięciu?
Pozdrawiam
Matizz