Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic cf 27 drugi port com pracujący w dosie

tronix_1 14 May 2008 10:06 1916 1
    tronix_1
    Level 15  
    Dzień Dobry

Posiadam laptopa Panasonic CF-27 i chciałbym podłączyć do niego interfejs diagnostyczny Euroscan .Który z kolei do działania potrzebuje dwóch pełnoprawnych portów COM (RS232) pracujących w DOS-ie . Niestety laptop ten posiada tylko jeden port COM . W poszukiwaniu rozwiązania tego problemu zasięgnąłem wiedzy na innych forach związanych z diagnostyką samochodową i okazało się ze nie każdy laptop współpracuje z rekomendowanymi przez producenta interfejsu Euroscan kartami PCMCIA (Silicom i Argosy , tnz: mogą działać z jedną ,drógą bądź żadną ). Dlatego postanowiłem napisać ten post aby nie dokonywać bez sensownego zakupu karty która nie będzie działać , Laptop to jak już wspomniałem Panasonic CF-27 / procesor: Inlet Pentium II 300MHz/Kontroler Gniazda PCMCIA :Ricoch RL/RB5C478 CardBus .W związku z powyższym proszę znawców tematu o dopowiedz na pytanie jaka dokładnie karta PCMCIA będzie działać w tym laptopie pod DOS-em .

Odświeżam post ponieważ pożyczyłem od kumpla kartę „Silicom Double Serial /Dual RS232 serial ports” ,no i jakoś nie bardzo widać efektu działania .Karta bez problemu instaluje się pod Systemem Windows 98 natomiast pod systemem „Dos” nie mogę jej zainstalować .Opisze teraz w jaki sposób próbowałem zainstalować tą kartę : Kopiuje potrzebne pliki na dysk „C:”(programy: VISA, msd.exe, vc.com oraz sterowniki do karty „Silicom”)wszystkim plikom wyłączam atrybuty tylko do odczytu, następnie wkładam kartę do gniazda „PCMCIA” i uruchamiam komputer pod systemem „Dos”, instaluje sterowniki wyłączam komputer uruchamiam ponownie no i niestety przy sprawdzaniu msd.exe nie wykrywa żadnych portów (chyba ze włączę w „Biosie” porty „com” i „lpt” które są już w tym laptopku :D) .Proszę znawców tematu o sugestie co robię nie tak i czego mogę jeszcze spróbować aby zainstalować tą kartę .

Z góry dziękuję za odpowiedzi .
    tronix_1
    Level 15  
    Zamykam post ponieważ rozwiązałem problem poprzez zainstalowanie odpowiednich sterowników (zamieszczam je w załączniku ponieważ tylko te sterowniki w "moim przypadku" pozwalają na działanie karty "Silicom" w tym laptopie )Instalacje w "Dos-ie" przeprowadziłem poprzez program "Volkov Commander"przed instalacją uruchomiłem program "s2sdrv.exe"po czym wyświetliła sie informacja o wykrytej karcie w slocie PCMCIA ,następnie uruchomiłem program setup.exe i instalacja przebiegła bez żadnych zastrzeżeń .
    Attachments: