Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komputer: po restarcie monitor nie wstaje-miga tylko dioda

krzynio20 14 May 2008 18:13 8271 8
    krzynio20
    Level 14  
    Witam, mam problem. Ostatnio odkupiłem tanio płytkę główną z prockiem, chłodzeniem, pamięcią ram, grafiką itp. Złożyłem wszystko jak należy, zainstalowałem winde i: gdy chce uruchomić ponownie kompa przez start/uruchom ponownie albo przez RESET to niby komp się włącza, ale na monitorze nic się nie wyświetla tylko miga dioda. Ktoś wie co może być tego przyczyną? Grafike sprawdzalem, pamieci tez, wszystko sprawne. Prosze o pomoc, pozdrawiam.
    KSRhaziel
    Level 36  
    Zacznijmy od tego, czy masz pewność, że po restarcie komputer wstaje. To, że nie wyświetla się obraz nie znaczy przecież, że z monitorem coś nie tak. Może po prostu komputer ma problemy z resetem (są różne powody, jak chociażby kondensatory). Nie sugeruj się tym, że "słyszysz" jak komp pracuje. Po resecie podłącz najpierw jakiś inny monitor i zobacz czy w ogóle system ruszył.
    Jeżeli się okaże, że tak jest wtedy dopiero trzeba będzie się zastanowić co nie tak z monitorem.

PS
    Migająca diodka na monitorze może oznaczać po prostu "brak sygnału".
    wrkq
    Level 21  
    Monitor może Samsung? Dioda mruga szybciej niż przy trybie uśpienia? Nie wiem co się w nich zużywa, ale po wyłączeniu i włączeniu monitora obraz może wrócić.

Co to znaczy "niby komp się włącza"? BIOS piszczy? Dyski mrugają? Masz melodyjkę w głośnikach?

Podaj proszę troszkę danych technicznych... Nawet nie wiemy czy masz monitor CRT czy LCD, o typie zasilacza w komputerze nie wspominając.
    krzynio20
    Level 14  
    Dokładnie. Jeżeli całkiem kompa wyłącze to jest ok, a jak zresetuje go przyciskiem na obudowie albo zrestartuje z windowsa to slychac pisk biosu że jest ok, dyski pracują, wiatraki się kręcą, ale monitor nie wstaje, tylko dioda miga, i napewno nie jest to wina monitora, bo sprawdzałem na innym kompie. Jeszcze dzisiaj procka sprawdze, a jeżeli to nie będzie to to niestety ale będę podejrzewał uszkodzenie płyty głownej.
    wrkq
    Level 21  
    Chwila. Pytam czy mimo braku sygnału na monitorze system się podnosi. Słychać melodyjkę? Można zapingować kompa po sieci? Takie rzeczy. Tak czy owak podejrzani: zasilacz, płyta gł, grafika. Podaj modele, obejrzyj kondensatorki.
    krzynio20
    Level 14  
    A więc: komp sie odpala, slychac logowanie windows i tym podobne. Inna grafe wsadzalem, innego proca tez i zasilacz i dalej to samo. Chy ba to bedzie plyta glowna...chociaz u kumpla chodzila bez zarzutow (mam wlasnie jego plyte z innymi jego podzespolami).