Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Mikomi CTV20TX36 11AK36A15 wyłącza się.

Marian Harendarz 14 Maj 2008 22:09 2563 5
  • #1 14 Maj 2008 22:09
    Marian Harendarz
    Poziom 16  

    Witam. Tv włącza się na 2 s. i gaśnie. Napięcia w normie, po wielu próbach pojawi się raster na całym ekranie ale bez treści. Podstawiłem pamięć i wsad do pamięci ale tym razem to chyba nie tędy droga. Proszę o jakieś sugestie.

    0 5
  • #2 15 Maj 2008 09:57
    lisek
    Spec od monitorów

    Szukaj tego Twojego Mikomi jako
    Vestel VR3711TF (chassis 11AK36A15)
    *wazne to TF na końcu

    - dla mnie coś z prockiem/ lub videoprockiem
    *kwarc/elementy RC/zasilanie / nie rozpoznaje synchro. lub I2C ???
    mam zapisane,że:
    procek gł. ST92195C3B1/OEO (VESTEL/T3X210)
    videoproc. STV2248C
    -czy dochodzą do nego imp. powrotu....

    p.s
    Jak działa (jak masz raster ) to po AV masz treść obrazu np. z DVD

    moze przez kod serwis.
    na pulpicie :Menu (lub Instal) ?>4725

    Na tym samym procku/videoproc. jest Vestel na ch. 11AK37-11/i 11АК30А10
    pin.10 fbt to info o przekroczeniu EHT tam jest zawodny C632 chyba 68n
    R639/C635

    0
  • #3 15 Maj 2008 19:35
    Marian Harendarz
    Poziom 16  

    Po AV też nic bo telewizor działa tylko 2 s. Wejście w serwis też niemożliwe, za mało czasu. Oczywiście sprawdzę te informacje i dam znać.

    0
  • #4 15 Maj 2008 19:39
    lisek
    Spec od monitorów

    Cytat:
    Tv włącza się na 2 s. i gaśnie. Napięcia w normie..

    Jak to zmierzyłeś ..kiedy gaśnie po 2s!!!?

    p.s
    Na jakim scalaku masz zasilacz?
    -jesli masz (po wielu próbach) Rastr....
    to wychodzi na videoprocek?!
    *ale to moja sugestia , bez pomiarów ni hu-hu!

    0
  • #5 17 Maj 2008 00:14
    Marian Harendarz
    Poziom 16  

    Przez 2 s. zdążę zmierzyć wszystkie napięcia, po kolei oczywiście. Zasilacz w czuwaniu pracuje dobrze i jest wydolny prądowo. Raster widzę wtedy, gdy np.miernikiem dotknę do jednej nóżki kwarcu przy STV 92195 i TV wtedy nie wyłączy się , tzn. raster, może nieściśle sie wyraziłem, oczywiście ekran nie zaświeci, końcówki wizyjne nie wystartują w 2 s. Ale podnosząc napięcie S2. kineskop zaświeci i odchylanie H i V pokrywa cały ekran. Kwarc 4 Mhz też nie pomógł. Zostaje jeszcze STV 2246H i może głowica. Usterka pojawiła sie nagle, bez stanów przejściowych. Zasilacz na UC 3842.

    0
  • #6 25 Maj 2008 14:22
    Marian Harendarz
    Poziom 16  

    Usterka usunięta. Przyczyna to fabryczna niedoróbka, nie przylutowana bazy tranzystora Q 605. Na polu lutowniczym był nawet zielony lakier no i siłą rzeczy baza się nie przylutowała. O dziwo telewizor działał przez jakiś miesiąc. Dzięki za zainteresowanie. Temat zakończony.

    0