Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dysk nie współpracuje z płytą główną

tomaszg20 15 Maj 2008 21:36 1477 6
  • #1 15 Maj 2008 21:36
    tomaszg20
    Poziom 11  

    Witam!
    Mam problem. Miałem płytę główną w naprawie i po miesiącu czekania w końcu ją odzyskałem. Dostałem nową sztukę. Ta płyta co ją oddałem to GIGABYTE GA-G31MX-S2 a otrzymałem GIGABYTE GA-G33M-S2. Wszystko podłączyłem. Jednak pojawił się problem. Płyta źle współpracuje z dyskiem. Gdy sprawdza dyski to robi to bardzo długo. Potem jakoś przejdzie dalej i pokazuje na górze różne pozycje i koło nich cyferki(jak na każdej płycie GIGABYTE) na dole pokazuje się napis VERIFYING DMI POOL DATA. Czekam czekam i po jakimś czasie pokazuje się bootowanie z CD. Po prostu nie da się uruchomić kompa z tego dysku. Ogólnie działa z nim bardzo topornie. Dysk sprawdzałem na innym kompie i jest ok. Jego wielkość to 250GB. Na starej płycie wszystko było OK. Gdy podłączam inny dysk(40GB) pod tą płytę to wszystko działa jak należ. Szybko sprawdza dyski i potem pokazuje to VERIFYING DMI POOL DATA ale po jakichś 5 sek to znika i wczytuje się system. Z tym dyskiem płyta działa szybko.

    Robiłem już:
    CLEAR CMOS(przez wyjęcie baterii)
    Zmieniałem taśmę na inną
    Podłączałem i odłączałem stację dyskietek
    Odłączałem CD z taśmy
    Robiłem fixmbr przez płytkę Windowsa

    Stara konfiguracja(przed wymianą płyty):
    PŁYTA GŁÓWNA GIGABYTE GA-G31MX-S2
    DYSK TWARDY 250GB SEAGATE
    PAMIĘĆ 1GB GOODRAM
    ZASILACZ 300WATT CODEGEN
    KARTA GRAFICZNA NVIDIA GEFORCE 8400GS
    PROCESOR INTEL CORE DUO 1,8GHZ X2


    Teraźniejsza konfiguracja(po wymianie płyty):
    PŁYTA GŁÓWNA GIGABYTE GA-G33M-S2
    DYSK TWARDY 250GB SEAGATE
    PAMIĘĆ 1GB GOODRAM
    ZASILACZ 350WATT TAKEME
    KARTA GRAFICZNA NVIDIA GEFORCE 8400GS
    PROCESOR INTEL CORE DUO 1,8GHZ X2

    Dysk który podłączałem to SAMSUNG 40GB, testowałem też na zintegrowanej karcie graficznej Intel Graphics Media Accelerator 3100

    CO można jeszcze zrobić?

    0 6
  • #3 15 Maj 2008 21:51
    tomaszg20
    Poziom 11  

    Jak wyjmę zworkę to działa jako SLAVE i dalej jest to samo. Dysk jest typu ATA, podłączany przez tasmę IDE.

    0
  • #5 15 Maj 2008 21:55
    tomaszg20
    Poziom 11  

    Próbowałem na innej napewno sprawnej taśmie a innego kanału nie mam.

    0
  • #6 15 Maj 2008 22:04
    tzok
    Moderator Samochody

    Ta płyta ma tylko jeden kanał ATA i jest on dedykowany podłączeniu napędu optycznego. Bywają kłopoty jeśli na jednym kanale jest napęd optyczny i dysk. Sugeruję zakup przejściówki na SATA i podłączenie dysku do kontrolera SATA. Oczywiście warto się wcześniej upewnić czy dysk jest sprawny (choćby prosty odczyt SMART i skan powierzchni (np. HD Tune).

    0
  • #7 17 Cze 2008 10:40
    Robson29
    Poziom 1  

    witam mam problem mam plyte glowna Gigabyte GA-G33M-S2 dwa dyski ata160gb i sata segata250gb instaluje system i po instalacji systemu chce wlaczyc hard disk wlanczam te opcjie i wyskakuje mi dalej verving pool data i dopiero mi czyta system plis pomozcie co mi sie moglo zjebac

    Dodano po 1 [minuty]:

    instaluje system na dysk segata 250gb

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo