Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi a4 b5 cofnięte koło w nadkolu

hszan 18 May 2008 10:54 21780 10
    hszan
    Level 13  
    Witam,
    auto przeleciało przez rów, uderzyło spodem, podbiło silnik, pękła lewa łapa skrzyni, lewe koło cofnęło się w nadkolu.
    Wymieniłem wahacz, koło nieznacznie wróciło ale nadal do prawej strony brakuje jakieś 2cm, auto ściąga w prawo?
    Co do wymiany i jak to sprawdzić? Sanki? Kolejny wahacz?
    Jaka powinna być odległość koła od nadkola od strony drzwi?
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Musisz pojechać na geometrię a może i na specjalny pomiar punktów karoserii. Sprawa stanie się jasna!
    adam7009

Level 40  
    Prawdopodobnie wachacz pociągnął za sobą sanki i je też trzeba wymienic,z doświadczenia wiem,że prawie za każdym razem też się rozchodzą na zewnątrz i to powoduje ,że koło jest trochę z tyłu.Co do rozstawu osi to pomierz drugą stronę i porównaj .
    Thou
    Level 11  
    Koło jest po prostu cofnięte czy "leży" górą do środka lub na zewnątrz? W sumie nie jest powiedziane, że to sanki, może masz zgięty amortyzator.
    hszan
    Level 13  
    Koło jest cofnięte, rozstaw osi z lewej strony to <> 2605mm, do fabrycznego 2617mm i tak jest z prawej.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zastanawia mnie Twój opór przed udaniem sie na pomiary...
    hobbista
    Level 19  
    Tak sobie czytam ten temat i dochodze do wniosku , że przez internet nie da się rozwiązać tego problemu . Poniekąd jestem tzw. blacharzem . Robie takie rzeczy . Tam może być wszystko - wypaczone sanki , krzywy amortyzator , skrzywiona zwrotnica , krzywy wachacz , zniekształcona końcówka wachacza . Czego jeszcze nie wymieniłem ? Jak sam nie dojdziesz co jest nie tak , to próżno pisać .
    adam7009

Level 40  
    Ja stawiam na sanki,jeśli zwrotnica czy amortyzator to koło leży,podczas uderzenia w koło przednie mocowanie wachacza wyciągnęło sanki na zewnątrz i dlatego koło jest z tyłu, na 100%.
    hszan
    Level 13  
    Dla lepszego zobrazowania wklejam rysunek zawieszenia przedniego, wymieniony wahacz zaznaczyłem strzałką.
    Audi a4 b5 cofnięte koło w nadkolu
  • Helpful post
    tomekb
    Level 25  
    auto na wymiary trzeba stawiac a potem na ramę
    sporo roboty z tym bedzie
    własnie mam taka na ramie pół auta rozebrałem aby dostac sie to kielicha i wszystko po ludzku ponaciągać
    hszan
    Level 13  
    Auto "poszło" na wymiary, potem na ramę, dziękuję wszystkim, zamykam temat.