logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS nie wykrywa dysku Samsung 160GB ATA po odłączeniu taśmy

paaawel5 18 Maj 2008 20:20 3603 8
REKLAMA
  • #1 5154446
    paaawel5
    Poziom 10  
    Ocena: 39
    witam, mam dysk samsung 160 g ata, wszystko było dobrze aż pewnego dnia wypiełem kabel - taśme bo potrzebowałem podłączyć inny dysk na chwile (niemam podwójnej taśmy a cd rom tez był mi potrzebny) po wpięciu ponownie samsunga wyskoczyły jakieś błędy coś w stylu "virus... " i niemogłem zalogowac sie do windowsa. Z racji tego ze samsung i tak domagał sie formatu postanowiłem go wyczyścic lecz w bios go nie widzi (widzi jak przełoże zworke na 32 g) a normalnie szuka i sie zawiesza tak ze trzeba restartować kompa. Dałem dysk kumplowi ale u niego to samo :( pozatym nawet na tych 32 g niemożna postawić windowsa bo po restarcie już nie rusza :(
    zeby go sformatować na chwile odłanczam taśme i jak ruszy tylko cd z xp to podpinam dysk i wtedy mozna go formatować
    Na dysku niemam zadnych danych wiec prosze o pomoc co zrobić aby wkońcu był widoczny w biosie i dało rade postawic system
    pozdrawiam i czekam na odp
  • REKLAMA
  • #2 5154571
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5154752
    endii63
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Sprawdz czy w biosie nie maż wyłączonej opcji Mode | LBA w menu Standard CMOS Setup BIOS-u. Dysku nie winaj i wypinaj na działającym kompie .Prawdopodobnie masz uszkodzony MBR dysku , lub bady . Skorzystaj z Hiren's Boot - a .
  • #4 5155063
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5155369
    Maniekpl29
    Poziom 12  
    sprawdź dokładnie wtyki w dysku zarówno od taśmy jak i od zasilania, przy zasilaniu zwróć uwagę czy nie są oberwane styki od gniazda zasilania na płytce drukowanej, zakładam że ustawienia zworek master i slave masz za sobą oraz że kable dobrze wpinasz. podmień jeszcze zasilanie pomiędzy dyskiem i cd.
    Powodzenia Mariusz.
  • #6 5155683
    endii63
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Bios dysku zwiera dane o dysku (firmware) , przy starcie dysku bios sprawdza z MBR dane o dysku (partycje , cylindry ,itp ) , jeżeli dane się nie potwierdzają może nie pokazać go w biosie , lub źle dedykować . Taśmy i zasilanie działa skoro przestawiasz zworkę na 32GB i jest widoczny .Odkręć elektonikę od dysku i podłącz , jeżeli zostanie wykryty prawidłowo , elektronikę masz sprawną . Przy włączeniu komputera jaki dzwięk wydaje dysk ?
  • REKLAMA
  • #7 5155812
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 5158104
    paaawel5
    Poziom 10  
    Ocena: 39
    witam
    teraz mam tak że jak ustawie na master - niby ma miec 160 g a ma cały czas 32 g ( gdy podłacze go jako 2 dysk w miejsce cd romu) normalnie przy tak ustawionej zworce ( co pownien miec 160g bios nadal go nie widzi i sie zawiesza ) co zrobić???
    dysk jest jeszcze na gwarancji - czy coś takiego kwalifikuje sie na reklamacje???
    prosze o odp

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku Samsung 160GB ATA, który po odłączeniu i ponownym podłączeniu taśmy przestał być wykrywany w BIOS-ie, a system zgłaszał błędy uniemożliwiające uruchomienie Windows. Dysk jest widoczny tylko po przestawieniu zworki na 32GB, jednak wtedy system nie działa poprawnie. W dyskusji sugerowano sprawdzenie fizycznego stanu taśmy i zasilania, poprawności ustawień zworek master/slave oraz opcji LBA w BIOS-ie. Poruszono temat uszkodzenia MBR, które nie wpływa na wykrywalność dysku w BIOS-ie, lecz na widoczność partycji w systemie. Wskazano, że BIOS odczytuje dane z modułu Service Area na talerzach dysku, a jego uszkodzenie może powodować niewykrywanie dysku. Zalecano użycie narzędzi diagnostycznych, takich jak Hiren's Boot lub MHDD (komenda NHPA), oraz rozważenie reklamacji dysku, gdyż jest jeszcze na gwarancji. Problem może wynikać z uszkodzenia elektroniki dysku lub taśmy, co potwierdza fakt, że dysk jest wykrywany po zmianie zworki, ale nie działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA