Mam nietypowy problem ze swoim samochodem.- lew z silnikiem HDI bez FAPa (406-ka, 110KM). Mianowicie od jakiegoś czasu szarpało sporadycznie na zimnym silniku, na wolnych obrotach i w trakcie jazdy. Początkowo myślałem, ze to może woda w filtrze paliwa. Filtr wymieniony a problem się pogłębił. Na dzień dzisiejszy jazda samochodem stała się niemożliwa – tak szarpie (silnik równo idzie i na ułamek sekundy jakby go coś przytrzymywało, to przytrzymywanie stało się zbyt częste). Zaświeciła się kontrolka od diagnostyki silnika. Po zczytaniu błędu wskazało na zawór EGR. Podobno może to być równie dobrze przepływomierz – pokazuje się pod tym samym kodem – podobno. Moc dalej jest, wzrosło zużycie paliwa. Mnie się wydaje, że problem jest z dawką paliwa i podejrzewam wtryski (Bosch) – spalanie stukowe i właśnie szarpanie – jakby króciutka przerwa w pracy. Według mnie końcówki wtryskiwacza powinny być dobre – ładnie rozpylają paliwo, natomiast z nadmiaru wtryskiwaczy spływa spora ilość paliwa. Przy pracy silnika na wolnych obrotach przez czas około 5 minut zebrałem z nadmiaru około 150 ml paliwa. Czy to jest normalne??
Spotkałem się również z opinią, że jeśli leje z nadmiaru to jest problem z odpaleniem pojazdu (wtrysk puszcza na nadmiar i nie ma już wymaganego ciśnienia wtrysku i dawki paliwa?)– w moim przypadku nie ma żadnego problemu z odpaleniem. Przy przegazowywaniu i na wolnych obrotach również odczuwa się szarpanie. Chyba, że ilość paliwa z nadmiaru pozwala jeszcze na normalne odpalenie, a nie pozwala na normalną pracę silnika. Zastanawiam się na regeneracją wtrysków – koszt około 400 złotych od sztuki. Kwestia czy problemem są wtryski, czy problem tkwi gdzie indziej.
Spotkałem się również z opinią, że jeśli leje z nadmiaru to jest problem z odpaleniem pojazdu (wtrysk puszcza na nadmiar i nie ma już wymaganego ciśnienia wtrysku i dawki paliwa?)– w moim przypadku nie ma żadnego problemu z odpaleniem. Przy przegazowywaniu i na wolnych obrotach również odczuwa się szarpanie. Chyba, że ilość paliwa z nadmiaru pozwala jeszcze na normalne odpalenie, a nie pozwala na normalną pracę silnika. Zastanawiam się na regeneracją wtrysków – koszt około 400 złotych od sztuki. Kwestia czy problemem są wtryski, czy problem tkwi gdzie indziej.