Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LCD Philips 30PF9946 chassis LC4.6E, nie świeci ekran.

Scania 20 Maj 2008 11:36 5530 18
  • #1 20 Maj 2008 11:36
    Scania
    Poziom 14  

    Po włączeniu błysna jedynie na chwilę świetlówki i ekran pozostaje całkowicie ciemny. W momencie wyłączenia podobnie. Fonia prawidłowa. Sprawdzony dokładnie na ewentualność zimnych lutowań. Proszę o jakiś kierunek.

  • #2 20 Maj 2008 11:42
    rtv-kk
    Poziom 21  

    Coś mi to wygląda na uszkodzenie inwertera.

  • #3 20 Maj 2008 11:46
    Scania
    Poziom 14  

    Jak je w miarę jednoznacznie zmierzyć ?. Dodam, że wcześniej się to zdarzało i usterka samoistnie ginęła.

  • #4 22 Maj 2008 15:57
    jarek1258
    Poziom 15  

    Pomierz wszystkie trafka w inwenterze. Prawdopodobnie któreś ma przerwę i
    inwenter się zabezpiecza. Wylutuj sobie jedno i od spodu będziesz widział jak są nawinięte uzwojenia.

  • #5 01 Cze 2008 11:12
    mietex
    Poziom 25  

    Witam !
    Równie dobrze może to powodować któraś ze świetlówek.
    Inwerter się zabezpieczy jeśli po teście dostanie informację, że któraś ze świetlówek pobiera niewłaściwy prąd. Najlepiej bez rozbierania matrycy podpinać kolejno na zewnątrz sprawną świetlówkę ( lub układ zastępczy - było o tym na forum ).
    Pozdrawiam.

  • #7 10 Lip 2008 18:18
    Adam4321
    Poziom 14  

    Witam,

    Zazwyczaj w takich przypadkach jest uszkodzony któryś transformatorek na inverterze. Ale miałem kilka przypadków gdzie pomogła regulacja zasilacza potencjometrem. Jezeli napiecie 24V które zasiala invertery bedzie za duże to podświetlenie nie wystartuje. Ale tutaj kolega mówi, że świetlówki błysna na chwile to na 90% inverter.

  • #8 10 Lip 2008 19:17
    lisek
    Spec od monitorów

    Żeby się upewnić :
    -podswietl z boku latarką ekran .> jak masz treśc obrazu inwerter na 100%
    -gdy nic (ciemno absolutnie ) ....? pomiary od zasilacza

  • #9 08 Mar 2009 13:41
    wzaga50
    Poziom 10  

    Witam. Czy naprawiłeś ten TV i co było uszkodzone?. Mam takie same objawy. Trafka w inwerterze wyglądają na dobre, zapalają się na chwilę wszystkie świetlówki, więc one też są chyba dobre. Poprawiłem lutowania w inwerterze i podstawiłem elektrolity - bez zmian. Napięcia 12V i 24V poprawne. Czy pozostaje tylko podstawienie całego inwertera?.

  • #10 08 Mar 2009 19:59
    lukas7
    Poziom 14  

    Witam
    Bezpieczniki na inwerterze sprawdzałeś? Może któryś z nich jest uszkodzony.

  • #11 08 Mar 2009 22:20
    ARservice
    Poziom 21  

    Temat dlugi.
    Dla mie trafo w inwerterze.pomierz /sprwdz pamietaj ze trafa pracuja w parach wiec jesli wy montujez jedno to nie wstanie,musisz wymontowac pare,sprawdz na ohmah miernikiem (porownaj z innymi).
    Pozdrawiam

  • #12 03 Gru 2009 21:24
    wiesiek
    Poziom 19  

    Czy ktoś zlokalizował to uszkodzenie . Mam identyczne !

  • #14 04 Gru 2009 06:17
    satgal
    Poziom 40  

    Do wymiany jeden z TR WN w inwerterze najczęściej przerwę miały typu 4006 stosowane w 30" matrycach.

  • #15 04 Gru 2009 06:56
    wiesiek
    Poziom 19  

    Żaden z traforków przerwy niema !

  • #16 04 Gru 2009 11:27
    satgal
    Poziom 40  

    Jeżeli inwerter ma zasilanie 24V to podanie 3-5V na 12 pin powinien się włączyć jak jest dobry. Jeżeli uszkodzony któryś TR lub świetlówka to tylko mrugnie na 1 sec.

  • #17 05 Gru 2009 12:32
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Ja mam podobny problem z Luxorem (patrz: post ponizej) i mam napiecia dochodzace na inwerter oraz BL ON (5V) jednakze koledzy podpowiadaja mi ze wina jest plyta glowna (grzeje sie tam procek Tridenta) i po 5 min 'zatrzaskuje' sie plyta zasilacza. Kumpel dal mi go do naprawy i mowi, ze jest glos a jedynie nie ma obrazu. Jedyne napiecie ktore nie dochodzi z plyty gl. to PWM I (tylko 0.13V). Ekran jest zupelnie ciemny i po 5 min telewizor sie wylacza.

  • #18 05 Gru 2009 13:29
    jerzy_d
    Spec od TV

    Inverter to nie tylko trafka, są tam układy zabezpieczające (dość rozbudowane), które powodują wyłaczenie w przypadku nieprawidłowej pracy.
    Wklej zdjecie invertera, niektóre z nich mają swoje słabe punkty :D

  • #19 06 Gru 2009 14:44
    wiesiek
    Poziom 19  

    Uszkodzenie zlokalizowane , jeden z traforków miał na jednym z uzwojwń o 50 ohm więcej niż pozostałe . Dzięki za podpowiedzi .

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME