Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CDRW TDK CyClone AI-241040B nie otwiera tacki

Exadum 20 Maj 2008 14:50 1008 11
  • #1 20 Maj 2008 14:50
    Exadum
    Poziom 11  

    Witam
    Przekopuje od kilku dni internet w poszukiwaniu podpowiedzi.
    Nagrywarka działa poprawnie, odczytuje i zapisuje płyty.
    Co ciekawsze, nawet potrafi zamknąć kieszeń samoczynnie albo po naciśnięciu pstryczka :-)
    Niestety w żaden sposób nie ma możliwości otwarcia tacki.
    Programowe otwieranie (np. z Nero czy Windows'a) nie daje jakiegokolwiek rezultatu, kompletna cisza.
    Jeżeli naciskam przycisk na przednim panelu to zaczyna rozpędzać płyte jak po zamknięciu, ale nie otwiera się.
    Zmieniłem firmware na 57s5, nowszego nie znalazłem. TDK utrudniło dostęp do swojego FTP i wymaga hasła.
    Nic to jednak nie dało. Tak w ogóle miałem nowszy firmware, bo 57s7, aktualizacje robiłem kilka lat temu, teraz był tylko 57s5 w sieci.
    Czyszczenie, wydmuchiwanie, rozkładanie i smarowanie już wykonałem.
    Czujnik położenia tacki wydaje się być sprawny. Jest tylko jeden, w formie przechylanego na boki wypustu.
    Silnik poruszający tacką po zamknięciu zatrzymuje się i wnioskuje z tego, że sygnalizacja jest odpowiednia po uzyskaniu prawidłowego położenia.
    Napęd zawsze zamykany był "z guzika" bez popychania tacki.
    Ręce mi już opadają, lubiłem tego TDK.
    Ma ktoś pomysł co począć z tym fantem?

    0 11
  • #2 20 Maj 2008 15:46
    tronic1
    Spec od komputerów

    Jak zatrzymasz start komputera na biosie to też zjawisko występuje ? Jeśli tak to zmierz omomierzem czujnik położenia tacki.

    -1
  • Pomocny post
    #3 20 Maj 2008 17:57
    TONI_2003
    Moderator

    Więc pozostały raczej tylko dwie możliwości tak jak kolega tronic1 napisał, a ja może rozwinę...
    Zmiana rezystancji przycisku zwłaszcza w pewnych warunkach atmosferycznych pomieszczenia i przy rzadko używanym napędzie zdarza się dość często i może skutkować nieprawidłowym działaniem takiego przycisku.
    Jego rezystancja ulega zmianie nalot na jego stykach powoduje złą, nieprawidłową interpretację dla układów elektroniki.
    Gdy takową sytuację u siebie stwierdzisz przy pomocy miernika należy użyć np. specyfiku : Kontakt S (preparat do czyszczenia styków) czy po prostu wspomniany przycisk wymienić.
    Nadmienię że często może pomóc nawet przylutowanie styków lutowniczych.
    Zakładam jeszcze, że wszelkie manipulacje podczas usiłowania poprawy działania nie spowodowały np. złego złożenia mechanizmu...
    Można zastosować jeszcze jeden sprawdzian gdy wspomniane powyżej metody nie spowodują usunięcia przypadłości.
    Należy po prostu na czas próby zdemontować tabliczkę maskującą przednią z panelu napędu CD po czym dopiero sprawdzać poprawność wszelkich funkcji jakie przedtem nie miały miejsca.
    Bywają takie zakleszczenia, które objawiają się dopiero po upływie pewnego czas okresu użytkowania napędu...

    -1
  • #4 20 Maj 2008 21:06
    Exadum
    Poziom 11  

    Niestety.
    Czujnik ma się dobrze. Omomiarka pokazuje "zwarcie" w jednym położeniu przy zamkniętej szufladzie oraz przy całkowicie otwartej, w drugim położeniu. Jest bezpośrednio zapięty do scalaka. Przejścia poprawne.
    Pomiar robiłem na wlutowanym elemencie bo w tej chwili to tylko bym większych szkód mógł narobić.
    Pomiary w przypadkach kiedy nie jest wskazywane "zwarcie" wykazują różne wartości, ale to może wynikać ze struktury układu scalonego.
    Zastanawia mnie tylko fakt, że przy próbie otwarcia tacki zawsze uruchamia sie silnik obracający płyte, tak jakby dopiero tacka została zamknięta i laser chce odczytywać płyte zamiast ją wysunąć.
    Oczywiście sprawdzam otwieranie bez podpiętego kabla IDE czyli nie ma mowy o programowym zablokowaniu wysuwu. Podpinam tylko zasilanie.
    Układ to MT1505E chociaż to chyba niewiele wniesie do sprawy.
    Mimo wszystko juz teraz bardzo dziękuje za odzew i przepraszam za długą zwłoke z mojej strony.

    -1
  • #5 20 Maj 2008 21:22
    tronic1
    Spec od komputerów

    A próbowałeś wymontować tackę i sprawdzić jak się zachowa silnik ?

    -1
  • #6 20 Maj 2008 21:37
    Exadum
    Poziom 11  

    Silnik od tacki nawet nie dygnie jezeli jest zamknięta.
    Tylko laser ogniskuje i pracuje napęd płyty.
    Jezeli delikatnie zmienie położenie mechanizmu tak żeby switch "rozwrał" to po naciśnięciu przycisku otwarcia/zamknięcia, następuje domknięcie i próba odczytu płyty.
    W położeniu tuż przed końcem ale tak żeby jeszcze czujnik położenia nie rozwierał sie, nie pracuje silnik tacki. Nie ma oporu na nim.
    Wygląda tak jakby nie było podawane napięcie do pracy w przeciwnym kierunku. Silnik tylko obraca się w jedną strone.

    0
  • #7 20 Maj 2008 21:42
    tronic1
    Spec od komputerów

    Dokładniej sprawdził byś po wymontowaniu tacki i ręcznym sterowaniu przełącznika.

    -1
  • #8 20 Maj 2008 21:51
    Exadum
    Poziom 11  

    Tacki nie ma juz. sa tylko wodziki i ręcznie przekładam czujnik.

    0
  • #9 20 Maj 2008 22:49
    tronic1
    Spec od komputerów

    I jak reaguje silnik ? Ma obroty w jedną i drugą stronę ?

    0
  • #10 20 Maj 2008 23:12
    Exadum
    Poziom 11  

    Silnik kreci tylko w jedną strone.
    Obraca się tylko jak czujnik wskazuje otwartą tacke, czyli obrazowo dowolne położenie poza lewym skrajnym.
    Jeżeli czujnik jest w krańcowym lewym połozeniu (odpowiada zamkniętej tacce) za każdym naciśnięciem przycisku otwierania zaczyna "cykać" laser i kręci się napęd płyty przez chwilę.
    Silnik od tacki nie drgnie nawet.

    0
  • Pomocny post
    #11 20 Maj 2008 23:24
    tronic1
    Spec od komputerów

    Czyli uszkodzona elektronika.

    0
  • #12 20 Maj 2008 23:55
    Exadum
    Poziom 11  

    Nie chciałem dopuścić tej myśli, ale skoro już to powiedziałeś...
    W sumie patrząc na całość to wszystko działa :-)
    Otwieranie można zrobić ręcznie
    Dzięki za poświęcony czas.

    0