Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW GOLF II - brak iskry na drugim cylindrze

darioosh 20 Maj 2008 19:29 5043 17
  • #1 20 Maj 2008 19:29
    darioosh
    Poziom 14  

    Witam. Mam problem z golfem z którym jak narazie nikt sobie nie może poradzić, może ktoś z szanownych kolegów spotkał się z takim problemem a mianowicie nie ma iskry na drugim cylindrze. Zakładałem już kilka aparatów zapłonowych, zmieniałem kopułki, kable i świece i nic!!! Ciągle brak iskry. Silnik to gaźnikowa jednostka, zapłon platynkowy, pojemność 1,6.

    0 17
  • #2 20 Maj 2008 19:40
    bishop
    Poziom 16  

    Jeżeli jest w nim bezstykowy aparat zapłonowy to może ukruszył się element który wzbudza czujnik Halla.

    0
  • #3 20 Maj 2008 19:50
    darioosh
    Poziom 14  

    Zapłon jest na platynkach, bez czujnika halla.

    0
  • #4 20 Maj 2008 20:28
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda

    skąd wiesz, że nie ma iskry?
    Świeca wkręcona, sprawdzasz na zapasowej czy iskra jest. Zobacz czy jak platynki się rozwierają na drugim( zdejmij dekiel zaworów) to czy palec trafia w wyjście drugiego na kopułce. Cudów nie ma, jak podmieniałeś aparaty{a piszesz,że tak}, bo jeśli nie to może krzywka być zjedzona, lub bardzo duży luz, lub nieosiowy wałek aparatu. Inszych możliwości niet. Usterka do usunięcia w 40 minut z piciem kawy włącznie.

    Dodano po 2 [minuty]:

    bishop napisał:
    Jeżeli jest w nim bezstykowy aparat zapłonowy to może ukruszył się element który wzbudza czujnik Halla.

    Najpierw czytamy potem radzimy!

    0
  • #5 20 Maj 2008 20:47
    darioosh
    Poziom 14  

    Wykręcone wszystkie świece, na 1,3 i 4 iskra jest na 2 nie ma. Zamieniałem również świece miejscami i to samo. Podmieniałem już kable, świece również, trzy aparaty zmieniałem i na każdym tak samo - brak iskry na 2. Ściągne jeszcze jutro pokrywe zaworów i sprawdze jeszcze to.

    0
  • #6 20 Maj 2008 23:02
    adam7009
    Poziom 38  

    To o czym piszesz to rzecz nie możliwa.

    0
  • #7 21 Maj 2008 08:44
    jarecki04
    Poziom 25  

    Aparaty zmieniałeś a czy kopułkę też zmieniłeś?

    0
  • #8 21 Maj 2008 09:12
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Po co będziesz pokrywę zaworów ściągał kiedy iskry nie ma?
    To i tak dobrze że nie chcesz krokowego czyścić

    0
  • #9 21 Maj 2008 20:53
    darioosh
    Poziom 14  

    goldwinger napisał:
    Po co będziesz pokrywę zaworów ściągał kiedy iskry nie ma?
    To i tak dobrze że nie chcesz krokowego czyścić



    Skoro pan taki mądry to prosze powiedzieć jaka może być przyczyna tej usterki... A co do zdejmowania pokrywy to pomysł Pawel wawa a nie mój.

    0
  • #10 21 Maj 2008 21:02
    adam7009
    Poziom 38  

    A skąd pewnośc ,że nie ma iskry wyciągałeś świece i sprawdzałeś ,czy po prostu nie pali na drugim cylindrze?

    0
  • #11 21 Maj 2008 21:08
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Adam czytaj:

    darioosh napisał:
    Wykręcone wszystkie świece, na 1,3 i 4 iskra jest na 2 nie ma.

    Albo nie steruje cewki w momencie padania na drugi gar albo nie rozdziela na drugi - proste jak sznurek w kieszeni

    0
  • #12 21 Maj 2008 21:09
    darioosh
    Poziom 14  

    adam7009 napisał:
    A skąd pewnośc ,że nie ma iskry wyciągałeś świece i sprawdzałeś ,czy po prostu nie pali na drugim cylindrze?


    Myśle że wmiare wyraźnie wcześniej napisałem że wykręciłem wszystkie świece i sprawdzałem. Nawet łącząc sam kabel od drugiej świecy z masą nie ma nic, po prostu nic.

    0
  • #13 21 Maj 2008 21:17
    adam7009
    Poziom 38  

    Przeoczyłem,ale i tak wydaje mi się to nie możliwe co pisze darioosh ,mimo że usterka bardzo prosta ,musiał coś przeoczyc jak to zwykle bywa .

    0
  • #14 21 Maj 2008 21:21
    darioosh
    Poziom 14  

    goldwinger napisał:
    Albo nie steruje cewki w momencie padania na drugi gar albo nie rozdziela na drugi - proste jak sznurek w kieszeni


    No tak tylko że podmieniałem 3 kompletne i sprawne aparaty zapłonowe i na każdym jest tak samo.

    0
  • #15 21 Maj 2008 21:26
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Weź sprawdź w którym miejscu ginie, sterowanie cewki czy rozbielacz

    0
  • #16 21 Maj 2008 21:29
    darioosh
    Poziom 14  

    Posprawdzam jeszcze raz wszystko w piątek i napisze co i jak. Narazie dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem.

    0
  • #17 22 Maj 2008 03:17
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda

    goldwinger napisał:
    Po co będziesz pokrywę zaworów ściągał kiedy iskry nie ma?
    To i tak dobrze że nie chcesz krokowego czyścić

    Witaj,to ja poradziłem, przecież musi być coś nie tak, jak napisałeś sterowanie labo rozdzielacz, niech zobaczy po garach czy wszystko we właściwym miejscu na drugim, no przecież cudów nie ma....

    Dodano po 4 [minuty]:

    W/g mnie to cały czas jest gdzieś popełniany błąd montażowy, no innej opcji nie ma. Pewnie iskra jest generowana ale nie trafia w drugi na rozdzielaczu, pytanie czy generowana w złym momencie, czy przewody na rozdzielaczu pomieszane.

    Dodano po 10 [minuty]:

    ale przy pomieszanych by nie palił a iskra i tak była na wszystkich... Jak napisał Adam, usterka błaha a nasz kolega coś złe składa. Lubię takie proste zagadki teoretyczne...:)

    Dodano po 5 [minuty]:

    Jedyne co mi przychodzi do łba to notorycznie źle zakladana kopułka(no ale jest przecież ząbek) lub o 180 stopni odwrócony palec razem z wałkiem. Słowo daję, zdjąłbym dekiel i zobaczył gdzie stoi palec w momencie iskry na 2 gim...

    0
  • #18 08 Cze 2008 17:52
    darioosh
    Poziom 14  

    Witam. Wkońcu uporałem sie z problemem. Podmieniłem jeszcze jeden aparat zapłonowy, a przypomne że wcześniej zmieniałem aż 3, i wszystko wróciło do normy. Trochę to dziwne ale czasem tak się zdaża. Dzięki wszyskim za zainteresowanie tematem i pomoc. Zamykam temat.

    0