Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Holton 200 pali bezpieczniki i szumy

simek10 20 Maj 2008 21:29 1431 8
  • #1 20 Maj 2008 21:29
    simek10
    Poziom 14  

    Witam.
    Jesli pisze w niewlasciwym prosze o przeniesienie tematu.
    Otoz jakis czas temu kupilem na aukcji wzmacniacz holtona 200. Na poczatku byl problem z ustawieniem pradu spoczynkowego, gdyz miernik wskazywal caly czas same zera i nie reagowal na krecenie potencjometrem, wiec prad spoczynkowy ustawilem na oko na poczatkowa wartosc potencjometru i o dziwo gral w miare dobrze. Cos koncowka w czasie wygrzewania zaczela dziwnie pstrykac przy glosniejszym graniu wiec pomyslalem ze to wina pradu spoczynkowego i delikatnie zmniejszylem, a gdy to nie przynioslo skutku zwiekszylem. Teraz pali mi bezpieczniki na zasilaniu ujemnym i nieraz dodatnim. Bezpieczniki to 6,3A. Nie ma mozliwosci zeby sie przegrzaly tranzystory bo sa dane dwa wentyle i dodatkowo zabezpieczenie termiczne na 80 stopni. Nie mam do niego zadnego schematu i z tranzystorami mam pierwszy raz do czynienia. Tranzystory to parowane 2x IRFP9042, 2x IRFP240.
    Prosze Panowie pomozcie bo to czesc pracy dyplomowej a czas sie szybko konczy i nie wiem co poczac.:cry:

    0 8
  • Sklep HeluKabel
  • #2 24 Maj 2008 23:02
    simek10
    Poziom 14  

    Widze ze jednak nie uzyskam pomocy na tym forum :cry::cry::cry:

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 27 Maj 2008 15:11
    scalaktrafo
    Poziom 15  

    Witam mówisz że irf-y są w porządku......nie mogłeś ustawić prądu spoczynkowego.....powodem mógł być uszkodzony któryś z MJE, musisz je wylutować i sprawdzić czy są sprawne...........

    0
  • #4 28 Maj 2008 02:08
    simek10
    Poziom 14  

    Sprawdzalem dzis IRF-y wylutowane i pozostale tranzystory ile ich tam jest, faktycznie padniety byl tylko BD139 (hrf 10 - to stanowczo za malo), wiec znalazlem w gratach drugi sprawny i wlutowalem go. Po wlaczeniu do sieci uslyszalem w jednej chwili swist i zobaczylem jak wybucha elektrolit na dodatniej galezi 1000uF/160V. Sprawdzilem od razu zasilacz, jednak ten dawal napiecia 2x60V wiec jest ok. Pomozcie bo mi juz sil brak do tego wzmaka, a termin obrony sie zbliza. Na moje nieszczescie to nie mam nawet zadnego schematu zeby sie czegos dowiedziec. Bezpieczniki - najpierw spalil na galezi ujemnej, po wymianie spalil na dodatniej i wywalilo tego elektrolita.

    0
  • #5 28 Maj 2008 08:45
    scalaktrafo
    Poziom 15  

    To pewnie masz wersje z 3 parami irf-ów..... Ale od samego początku tak było że nic nie szło zadziałać z tą końcówką???? a ten kondensator był dobrze wlutowany (+/-) odpowiednio?????? Sprwadź diodki jeszcze zenerki i prostownicze, jak byś mógł to wrzuć zdjęcia tej końcówki najlepiej żeby było widać co jak i gdzie, a schemat sie znajdzie....

    Dodano po 26 [minuty]:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic579463-30.html


    takie coś masz??

    0
  • #6 28 Maj 2008 11:12
    sansiu
    Poziom 10  

    zrób najlepiej dobre zdjęcie tej płytki co masz z elementami żeby można było zobaczyć jak to wygląda i może się coś dostrzeże

    0
  • #7 29 Maj 2008 03:49
    simek10
    Poziom 14  

    Zdjecie zrobie pozniej bo niedawno wykrecilem koncowke z obudowy. U mnie sa 2xIRFP240 i 2xIRFP9240, 2xMJE340 i 2xMJE350. Kondensator raczej byl dobrze wlutwany bo sprzet troszke czasu gral zanim zaczal palic bezpieczniki. Nie podobaly mi sie szumy i brumienia w glosnikach, tym bardziej ze ekrany byly dobre, tyle co GND nie bylo polaczone z obudowa. Mam pytanie tak na przyszlosc to przez jakie elementy laczyc GND zasilacza, GND wyjsc gosnikowych z obudowa?

    0
  • #8 29 Maj 2008 11:29
    sansiu
    Poziom 10  

    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem twoje pytanie ale obudowa powinna być odizolowana od GND i innych napięć. Obudowę łączy się na dzień dzisiejszy do ochronnego czyli tej 3żyły w kablu. Dawniej się robiło tak że obudowę łączono do GND.
    Wyjścia głośnikowe na tylnym panelu obudowy powinny być tak zamontowane by nie było przejścia z GND na obudowę. Czyli nie łączymy jakiegokolwiek GND do obudowy.

    0
  • #9 29 Maj 2008 11:32
    scalaktrafo
    Poziom 15  

    GND....to najlepiej w obudowie wybrac sobie jeden centralny punkt i do niego sprowadzać mase z poszczególnych układów wzmacniacza, są też inne rozwiązania, np, że na środku obudowy daje sie szyne i na obu jej końcach dołącza mase z układów, a z końcówki do wyprowadzenia na zewnątrz obudowy syg, wyjściowego to można i przewodem GND wyprowdzić jeśli masz plastikową obudowe, syg, wyjściowy nie jest tak czułu na zakłocenia magnetyczne jak sygnał wejściowy najlepiej podać go do końcówki przewodem ekranowanym(kabelek 2 żyły i ekran).

    A z tym paleniem bezpieczników to nie chciałbym krakać, ale pewnie tranzstory wyjściowe mogły paść( IRF-y) sprawdz je....

    0