Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z włączeniem aparatu w k610i

Kamil Urbanowicz 20 Maj 2008 23:17 1616 9
  • #1 20 Maj 2008 23:17
    Kamil Urbanowicz
    Poziom 16  

    Przy próbie uruchomienia aparatu dostaję komunikat: "Inna aplikacja jest uruchomiona. Zamknij ją i uruchom aparat."
    Podobne problemy ponoć maja użytkownicy telefonów SE z zasłanianym obiektywem i po zmianach softu.
    Model k610i nie ma osłony obiektywu. Nie flaszowałem go.
    Problem występuje również po wejściu do trybu serwisowego.
    Dodam, że do tej pory aparat nie sprawiał problemów.

    0 9
  • #2 20 Maj 2008 23:26
    Exadum
    Poziom 11  

    Zakładam, że próbowałeś wyjęcia baterii oraz włączanie bez karty SIM.
    Po tym komunikacie jak aparat zachowuje się ?
    Mam do czynienia ze sporą ilością aparatów w różnym etapie użytkowania i komunikaty podobne pojawiały się na modelach symbianowych. Nigdy nie trafiłem czegoś podobnego w "zwyczajnych".

    0
  • #3 20 Maj 2008 23:33
    Kamil Urbanowicz
    Poziom 16  

    Tak, było wyjmowanie baterii, reset ustawień... Dostaję ten komunikat, obrazu z aparatu nie ma oczywiście, wciskam OK i jestem w menu.

    0
  • #4 20 Maj 2008 23:42
    ebry
    Poziom 30  

    Przefleszuj go.Na bank mu przejdzie.

    0
  • #5 20 Maj 2008 23:49
    Kamil Urbanowicz
    Poziom 16  

    Tak myślałem, że na flashu sie skończy. Jednak uważam, że flash to ostateczność. Zresztą jestem z natury dociekliwy i nie wierzę, że ot tak nagle sterownik/soft sie pokruszył :)

    0
  • Pomocny post
    #6 20 Maj 2008 23:52
    Exadum
    Poziom 11  

    Nie ugryziesz tego bez ingerencji w soft.
    Pierwotnie zrozumiałem słowo aparat jako telefon. :-)
    Jeżeli przy próbie wejścia do funkcji aparatu dostajesz taki komunikat
    to i tak powinieneś się cieszyć. Najczęściej nie pokazuje się nic tylko wraca samoczynnie do głównego menu.
    Mówie tu globalnie w różnych aparatach.
    Skoro już zrobiłeś reset i dalej masz ten sam objaw to albo sam przefleszuj aparat, albo podejdź do serwisu (autoryzowanego - jeżeli jeszcze jest na gwarancji). Cała operacja to raptem kilka minut.
    K610i był z kabelkiem i teoretycznie można go przeprogramować przez internet ze strony SE ale tak naprawde nie wszystko jest podmieniane.

    0
  • #7 21 Maj 2008 00:06
    diablokomis
    Poziom 19  

    Soft pomoże , ale jak jesteś dociekliwy to sprawdź ile masz wolnego miejsca. Fon jak nie ma pamięci , to też nie może zrobić zdjęcia. Możliwe że faktycznie jakaś aplikacja blokuje ci aparat , np mobilne gadu gadu.

    0
  • Pomocny post
    #8 21 Maj 2008 07:27
    Fyszo
    Spec od GSM

    Usterka pospolita związana z przełącznikiem I2C. Kamera jest sterowana ze wspólnej magistrali a jest oddzielana takim kluczem/przełącznikiem - jak jest żadanie uruchomienia kamery to klucz przełącza magistralę tylko 'na kamerę' a odcina najczęściej radio FM oraz resztę obwodów od magistrali. Układ albo się uszkodził albo jest zalany i zwarcia blokują magistralę i2c.

    Problem z włączeniem aparatu w k610i

    0
  • #9 21 Maj 2008 14:43
    Exadum
    Poziom 11  

    Fyszo nie wmówisz mi, że zabierzesz się za rozbieranie terminala jeżeli wskaźniki wilgoci będą białe i wcześniej nie sfleszujesz softu.
    Jak wstanie po upgrade to zaoszczędzasz sporo czasu. :-)
    Chociaż Twoja koncepcja jest prawdopodobna.

    0
  • #10 26 Maj 2008 13:19
    Kamil Urbanowicz
    Poziom 16  

    OK, problem rozwiązany :) Flash nic nie dał. Po rozebraniu okazało się, że miałem luźną tasiemkę łączącą aparat z płyta główną. Dziękuję za pomoc i zainteresowanie. Temat do zamknięcia.

    0