Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odtwarzacz DVD Thomson DTH111E nie czyta niektórych płyt

neo_dc 21 May 2008 08:36 4565 5
    neo_dc
    Level 32  
    Witam, mam pewien ciekawy problem ( jak dla mnie ), a że nie naprawiałem
    nigdy dvd to opiszę to jak to widzę ;)

Odtwarzacz czyta mp3, cd audio, płytki z fotami, oryginalne dvd (tłoczone).

VCD mieli długo (ale to problem dla mnie pomijalny bo nie oglądam )

Natomiast ciekawa rzecz ma się z z dvd z gazet i nagrywanymi. Niektóre czyta bez problemów, niektóre jak mi się chce ( przeważnie 'no disc' ).

Laser świeci jasno ( leciutko zwiększylem prąd, ale że to nic nie dało to wróciłem do tego co było ), cd audio przeczyta nawet bardzo porysowane i od kopa. Laser wyczyszczony czystym spirytusem i patyczkiem do uszu. Na soczewce nie ma żadnych plamek itp ( sprawdzałem lupą ).

Po poszukiwaniach w necie wyczytałem, że może chodzi o płyty DL ale to nie to - jednowarstwowe też czyta jak mu się zachce. Region na płytach z gazet poprawny.

Poprawiłem wszystkie luty w okolicy lasera jakie mogłem, wyczyściłem wszystko, tasiemki nie pourywane.

Help:)
    Krawczak
    Level 31  
    Witaj , proponuje jednak podstawić laser ,to że czyta CD MP3 świadczy ze część lasera dla CD pracuje poprawnie ,inaczej sie to ma do do części DVD .Jaki tam laserek siedzi ?
    neo_dc
    Level 32  
    Nie wiem, nie ma mnie chwilowo w domu, jak będę to sprawdzę :)

Tylko ciekawe czemu niektóre dvd czyta a inne jak mu się zachce :)
    Pozdrawiam :)

P.S. nie mam lasera do podstawienia, nie pracuje w serwisie.. :/
    grubas
    Level 40  
    To też zależy jak film jest nagrany lub tłoczony oraz od jakości nośnika.
    neo_dc
    Level 32  
    CS2HL33OGAI

takie coś tam siedzi, nic więcej na tym laserku nie jest napisane.
    do pogrubionych znaczków mam wątpliwości, mogą to być albo zero lub o, oraz dwa lub zet ( nieczytelny nadruk )

jeszcze prawie niewidoczne jest wytłoczenie SF-hd65 i widze to jest ten laser :)

jak już załapie płyte której nie chce czytać, chodzi ok i można normalnie obejrzeć film.

Wyczytałem, że to spindle motor, ale te płyty które chce czytać kręci od razu... nie wiem :/
    Krawczak
    Level 31  
    Witaj ,dla spokoju psiknik do silnika sprayem Kontakt jeżeli jeżeli to coś poprawi wymień go .Pozdr