Co robić kiedy system (ME/2000/XP) nie rozpoznaje pendrive’a bądź karty pamięci ?
* sprawdzić czy port USB jest prawidłowo podłączony, zainstalowany i dostępny
* wgrać najnowsze poprawki do systemu Windows -
http://windowsupdate.microsoft.com/
* wgrać najnowsze sterowniki do chipsetu płyty głównej – ze strony producenta płyty lub
http://www.ada.com.pl/download.php?plik=sterowniki
* Sprawdzić czy w Menadżerze urządzeń (prawy przycisk na Mój komputer/Właściwości/Sprzęt/Menadżer urządzeń) nie ma żadnych żółtych wykrzykników lub znaków zapytania przy urządzeniach USB (kategorie rozwijajmy klikając na znak +). Jeśli są należy zaktualizować sterownik z takim znakiem aż znak zniknie.
* Urządzenie powinno być widoczne jako Masowe urządzenie magazynujące USB (w Windows XP SP2 Masowe urządzenie magazynujące USB znajduje się pod Kontrolery Uniwersalnej magistrali szeregowej) należy sprawdzić czy urządzenie nie jest wyłączone – czerwony przekreślony krzyżyk – wtedy należy włączyć urządzenie.
* Sterownik do pamieci masowej znajduje się: C:\WINDOWS\system32\drivers\usbstor.sys – wersję tego pliku w Windows XP możemy sprawdzić klikając prawy przycisk myszy na nim i wchodząc w zakładkę wersja.
* Często dostęp do pamięci masowej blokują programy antywirusowe np. Norton Virus SW należy więc na moment instalacji wyłączyć program antywirusowy
* Pamięć masową należy instalować na użytkowniku posiadającym uprawnienia administracyjne
* Może pamięć masowa jest widoczny przez Windows XP ale jego litera jest już zajęta (może się tak zdarzyć jeśli mamy dużo podmapowanych liter - czytnik kart, kilka napędów). Aby to sprawdzić po podłączeniu pamięci masowej proszę wejść do: Panel sterowania/Narzędzia administracyjne/Zarządzanie komputerem/Zarządzanie dyskami proszę powiększyć na całe okno - znaleźć jeśli jest - dysk wymienny odpowiadający pojemności pamięci masowej i zmienić mu literę na wolną. Innym sposobem jest odinstalowanie innych urządzeń.
A co do telefonu to nie wiem spróbuj ja sformatować za pomocą windowsa typ plików ustaw na fat