Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z kartą pamięci 4GB MicroSD Kingston nie czyta

spajki70 21 May 2008 13:27 53482 6
    spajki70
    Level 11  
    Witam mam problem z tą kartą już drugi raz po wymianie karty (zakupiłem ją w sklepie internetowym) nie chce mi czytać jej mój telefon NOKIA 5310. Po włożeniu do telefonu nie rozpoznaje jej ale to jeszcze nic, wogóle nie jest rozpoznawalna w komputerach próbowałem na kilku i nic. Co dziwniejsze po włożeniu do aparatu cyfrowego jest czytana za każdym razem, posiadam aparat Canon IS 5. Proszę o pomoc co to może być za przyczyna takiej dziwnej jak dla mnie usterki.
    robertamel
    Level 27  
    Karta jest normalna, czy z serii HC?
    gacek38
    Level 11  
    Co robić kiedy system (ME/2000/XP) nie rozpoznaje pendrive’a bądź karty pamięci ?

* sprawdzić czy port USB jest prawidłowo podłączony, zainstalowany i dostępny
    * wgrać najnowsze poprawki do systemu Windows - http://windowsupdate.microsoft.com/
    * wgrać najnowsze sterowniki do chipsetu płyty głównej – ze strony producenta płyty lub http://www.ada.com.pl/download.php?plik=sterowniki
    * Sprawdzić czy w Menadżerze urządzeń (prawy przycisk na Mój komputer/Właściwości/Sprzęt/Menadżer urządzeń) nie ma żadnych żółtych wykrzykników lub znaków zapytania przy urządzeniach USB (kategorie rozwijajmy klikając na znak +). Jeśli są należy zaktualizować sterownik z takim znakiem aż znak zniknie.
    * Urządzenie powinno być widoczne jako Masowe urządzenie magazynujące USB (w Windows XP SP2 Masowe urządzenie magazynujące USB znajduje się pod Kontrolery Uniwersalnej magistrali szeregowej) należy sprawdzić czy urządzenie nie jest wyłączone – czerwony przekreślony krzyżyk – wtedy należy włączyć urządzenie.
    * Sterownik do pamieci masowej znajduje się: C:\WINDOWS\system32\drivers\usbstor.sys – wersję tego pliku w Windows XP możemy sprawdzić klikając prawy przycisk myszy na nim i wchodząc w zakładkę wersja.
    * Często dostęp do pamięci masowej blokują programy antywirusowe np. Norton Virus SW należy więc na moment instalacji wyłączyć program antywirusowy
    * Pamięć masową należy instalować na użytkowniku posiadającym uprawnienia administracyjne
    * Może pamięć masowa jest widoczny przez Windows XP ale jego litera jest już zajęta (może się tak zdarzyć jeśli mamy dużo podmapowanych liter - czytnik kart, kilka napędów). Aby to sprawdzić po podłączeniu pamięci masowej proszę wejść do: Panel sterowania/Narzędzia administracyjne/Zarządzanie komputerem/Zarządzanie dyskami proszę powiększyć na całe okno - znaleźć jeśli jest - dysk wymienny odpowiadający pojemności pamięci masowej i zmienić mu literę na wolną. Innym sposobem jest odinstalowanie innych urządzeń.

A co do telefonu to nie wiem spróbuj ja sformatować za pomocą windowsa typ plików ustaw na fat
    spajki70
    Level 11  
    Tak karta jest z seri HC 4. Czy te dziwne działanie tej karty jest z tym związane? Proszę o pomoc bo nie wiem co już mam zrobić!!!!

Dodano po 4 [minuty]:

Do gacka38 jeśli chodzi o ustawienia komputera to wszystko jest ok, sprawdzałem na kilku komputerach na których inne karty chodzą bez problemu więc napewno nie jest to wina złego ustawienia ani oprogramowania. Dzieki za pomoc.
    robertamel
    Level 27  
    Karty SDHC mają inną organizację. Cytuję za stroną Internetową dystrybutora kart:

Format SDHC (Secure Digital High Capacity), to standard charakteryzujący się minimalną prędkością transferu danych na poziomie 2 MB/s, maksymalną możliwą pojemnością 32GB, nowym standardem zabezpieczeń CPRM3 oraz, niestety, brakiem kompatybilności wstecz, ze standardem SD. Karty SDHC mają podobny format i złącze co SD, ale SDHC wykorzystują inną metodę adresowania pamięci (sector addressing vs byte addressing). Ze względu na brak kompatybilności ze wcześniejszymi standardami wszystkie urządzenia obsługujące format SDHC są oznakowane logo formatu. Zaktualizowany firmware pozwalający na zwiększenie mocy obsługiwanych kart pamięci do poziomu SDHC udostępnia jednak coraz większa ilość producentów. Canon udostępnił oprogramowanie dla lustrzanek cyfrowych EOS-1Ds Mark II, EOS-1D Mark II N oraz EOS-1D Mark II o numerach wersji 1.1.6, 1.2.6 bądź 1.1.2. Także aktualizacja firmware’u dla serii cyfrowych lustrzanek firmy Pentax ma obsługiwać karty SDHC. Uaktualnienia są dostępne dla modeli istDS (wersja 2.02) oraz wersja 1.02 dla modeli istDS2, istDL, istDL2, K100D i K110D. Podobne zmiany w swoich modelach wprowadzają także m.in. Casio, Nikon, Panasonic, Nokia i Olympus.

Jednak ciekawe jest, że karta nie działa w Twoim telefonie komórkowym, bo producent telefonu chyba podaje, że ten model współpracuje z tymi kartami.
    Karty SDHC wymagają czytnika zgodnego z formatem SDHC. Może nie miałeś tego czytnika w ręku, kiedy sprawdzałeś na komputerze?
    virvs
    Level 1  
    hej. jeśli karta nie działa ci nawet w kompie, to najlepiej jest kupić ednet usb 2.0 kart recorder . to jest przenośny czytnik kart, który wchodzi do wszystkich komputerów. nawet nie ma problemu z uszkodzonymi kartami SD. w niemczech to kosztuje jakieś 12 euro. ale po ile jest w polsce to nie mam pojęcia. pozdrawiam
    spajki70
    Level 11  
    Witam wszystkich już jest wszystko ok nie wiem jak się to stało ale podłączyłem karte przez czytki kart do komputera i ruszyła choć paro krotnie próbowałem wcześniej i nie chciała ale od wczoraj działa i w telefonie i przez komputer. Dziękuję wszystkim za pomoc wszystkie wasze rady mogą przydać się na przyszłość. Pozdrawiam i zamykam temat.