Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka siemens lady plus 45 - różne przypadłości, typowe

Kazik_pk 21 Maj 2008 18:40 6845 23
  • #1 21 Maj 2008 18:40
    Kazik_pk
    Poziom 11  

    Witam

    Przywiozłem sobie z zagranicy ta zmywarke.Po podlaczeniu do wody,pradu nic nie startuje.Swieci się tylko kontrolka soli i kontrolka główna.Na żadnym programie nic nie startuje.
    Rozkreciłem boki zmywarki,wymieniłem ten mały kondensator zakłoceniowy.
    Dziwnym objawem jest jeszcze to że przy każdym elemencie:pompa,grzalka itp. kazdy przewód jest pod "prądem" nawet żółty przewód masa.

    Jeżeli wiecie co może być przyczyną to piszcie.Dzieki i pozdrawiam wszystkich!

    0 23
  • #2 21 Maj 2008 18:56
    toudikat
    Poziom 18  

    Sprawćdż blokadę

    0
  • #3 22 Maj 2008 10:39
    Kazik_pk
    Poziom 11  

    O jaka blokade chodzi?

    0
  • #4 22 Maj 2008 11:10
    yrmark
    Poziom 20  

    W niktórych urządzeniach bardzo ważne jest prawidłowe podłączenie przewodu napięciowego spróbuj zmienić polaryzacię t.z zmienić przewód napięciowy z zerowym
    pozdrawiam

    0
  • #5 22 Maj 2008 11:32
    Kazik_pk
    Poziom 11  

    A jesli caly czas bylo to tak podlaczone i chodzilo ?! Wydaje mi sie ze moze to byc inna przyczyna,programator ?

    0
  • #6 22 Maj 2008 11:33
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    Kazik_pk napisał:
    Witam

    Rozkreciłem boki zmywarki,wymieniłem ten mały kondensator zakłoceniowy.
    Dziwnym objawem jest jeszcze to że przy każdym elemencie:pompa,grzalka itp. kazdy przewód jest pod "prądem" nawet żółty przewód masa.



    sprawdz gniazdko z którego zasilasz zmywarkę , czy przypadkiem na bolcu zera ochronnego nie masz napięcia

    0
  • #7 22 Maj 2008 17:16
    Kazik_pk
    Poziom 11  

    Gniazdko jest na 100% dobre.

    0
  • #8 22 Maj 2008 18:41
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    sprawdz czy dobrze podłączyłeś filtr p-z przy wymianie

    0
  • #9 22 Maj 2008 19:10
    Kazik_pk
    Poziom 11  

    mozesz napisac jasniej..Nie jestem w tym zbyt dobry.

    0
  • #10 22 Maj 2008 19:28
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    chodzi o ten jak napisałeś - kondensator zakłóceniowy

    0
  • #11 22 Maj 2008 20:32
    Kazik_pk
    Poziom 11  

    tak to zrobiłem napewno dobrze,probowalem na 2 sposoby.

    0
  • #12 23 Maj 2008 11:28
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    Kazik_pk napisał:
    Witam


    Dziwnym objawem jest jeszcze to że przy każdym elemencie:pompa,grzalka itp. kazdy przewód jest pod "prądem" nawet żółty przewód masa.

    !


    jeżeli próbowałeś na dwa sposoby to jeden może byc zły, odłącz p-z całkowicie i spróbuj jeszcze raz, jeżeli gniazdko jest ok i nic nie pomieszane w podłączeniu filtra p-z to nie może byc napięcia na przewodzie zerowym zmywarki

    0
  • #13 23 Maj 2008 20:30
    bufor
    Poziom 9  

    jeśli zmywarka nie startuje może być podniesione zabezpieczenie aqua stop to taki wyłącznik na spodzie zmywarki jeśli była przechylona lub dostała się woda na dolną część obudowy wyłącznik jest na styropianie łatwo go zobaczyć .wato sprawdzić grzałkę na przebicie to też częsty problem ze startem

    0
  • #14 23 Maj 2008 21:30
    Kazik_pk
    Poziom 11  

    Zabezpieczenie Aqua Stop jest OK,sprawdziłem to od razu.
    Zmywarka ta posiada przepływowy ogrzewacz wody.Po odłaczeniu przewodów od niego dzieje się nadal to samo.
    Czy przyczyną tego problemu może być progrmator ? pozdrawiam.

    0
  • #15 29 Maj 2008 21:03
    Kazik_pk
    Poziom 11  

    Witam

    Dziś wkońcu doszłem co jest nie tak,a więc uszkodzony jest wyłacznik blokady drzwi.zwarlem kable na krótko i chodzi,lecz znów wyszedł kolejny problem na jaw - nie pobiera wody i nie wiem dlaczego.pozdrawiam.

    0
  • #16 30 Maj 2008 12:46
    Kazik_pk
    Poziom 11  

    Witam

    Po wczesniejszej usterce w zmywarce jest kolejna - nie pobiera wody.
    Co jest najczestrza przyczyna tego.
    pozdrawiam.

    Moderowany przez skryn:

    Tematy scaliłem.

    0
  • #17 30 Maj 2008 20:16
    Rafii[H]
    Poziom 14  

    Zacznij od sprawdzenia elektrozaworów.

    1
  • #18 31 Maj 2008 15:48
    Kazik_pk
    Poziom 11  

    Jeśli jest to elektrozawor to jest jakas szansa aby go "uratować" jeszcze?

    0
  • #19 31 Maj 2008 17:02
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    raczej do wymiany, koszt niewielki około 30zł

    1
  • #20 31 Maj 2008 21:50
    jpserwis
    Specjalista AGD

    schnauzerman napisał:
    raczej do wymiany, koszt niewielki około 30zł

    Nie wiesz o czym piszesz.

    Zapewne pobiera wodę ale do płaszcza, było wielokrotnie na forum.
    Jaka była poprzednia usterka?

    0
  • #21 31 Maj 2008 22:00
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    jpserwis napisał:
    schnauzerman napisał:
    raczej do wymiany, koszt niewielki około 30zł

    Nie wiesz o czym piszesz.


    piszę o cenie elektrozaworu, odpowiadam na pytanie Kazik_pk

    0
  • #22 31 Maj 2008 22:24
    jpserwis
    Specjalista AGD

    yrmark napisał:
    W niktórych urządzeniach bardzo ważne jest prawidłowe podłączenie przewodu napięciowego spróbuj zmienić polaryzacię t.z zmienić przewód napięciowy z zerowym
    pozdrawiam

    Jeden przykład proszę.

    Dodano po 54 [sekundy]:

    schnauzerman napisał:
    jpserwis napisał:
    schnauzerman napisał:
    raczej do wymiany, koszt niewielki około 30zł

    Nie wiesz o czym piszesz.


    piszę o cenie elektrozaworu,


    Po 80zł sprzedaj mi kilka sztuk, będę wdzięczny. Może być bez f-ry.

    0
  • #23 02 Cze 2008 18:15
    Kazik_pk
    Poziom 11  

    to podajcie jakies namiary na sklep on-line gdzie zdobede taki elektrozawor.

    0
  • #24 02 Cze 2008 19:02
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    poszukaj tutaj:
    Ogłoszenie: Linki do sklepów części AGD

    0