Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termometr na ICL7107 - nie działa

biohack 21 May 2008 19:16 2775 11
  • #1
    biohack
    Level 16  
    Termometr na ICL7107 - nie działa
    Co może być nie tak? Wszystko zgodnie z poleceniami wykonałem i zonk. Jedno małe zwarcie było, ale je usunąłem. Jak potrę o baterię kablem, to wyskakują różne liczby :(
  • #4
    arktik1
    Level 27  
    Sprawdziłeś czujnik temperatury?
  • #5
    gruby1
    Level 29  
    Na 99,9% uszkodzony ICL, te kostki są bardzo nie odporne na jakiekolwiek błędne podłączenia jak i na elektrostatykę. Zanim wymienisz układ sprawdź wszystkie połączenia wraz z pomiarem zasilania itp. Pozdrawiam
  • #6
    biohack
    Level 16  
    Powiedzcie mi, z czego to mam zasilać, z baterii 4,5 V? Zasilam i nic, z zasilacza niestabilizowanego też nic. Może trzeba z stabilizowanego ?
    Termometr na ICL7107 - nie działa
    Już działa. Potencjometr się odlutował, ale jeden segment jak jest 20 to się nie pali. Pewnie gdzieś nie łączy.

    [Zdjęcia wstawiane na obcych serwerach będą usuwane do kosza. Regulamin, punkt 10.11. Mariusz Ch.]
  • #7
    Telo
    Service technician RTV
    Mała podpowiedz czy masz dobry prąd dla segmentów bo coś mocno świecą sie te cyfry?
  • #8
    biohack
    Level 16  
    Wiesz, to się tak wydaje, ale świecą po prostu normalnie i jak mogę np obniżyć częstotliwość odświeżania, bo to trochę wkurza 21 22 23 21 22 23 i tak w kółko :) Nieraz się zatrzyma, albo ma tendencję do spadania
  • #9
    Wiech26
    Level 19  
    Jakie wartości elementów masz podłączone do pinów 27,28,29 ICL.Sprawdź napięcie referencyjne czy jest stabilne i zasil go z dobrego ,stabilizowanego źródła.Sprawdź stabilność napięcia wystawianego przez czujnik....czy zastosowany jest LM35?
  • #10
    biohack
    Level 16  
    Wiesz co gdy podłączam zamiast BC547 LM335 wogule nic niepokazuje zasilam go baterią 4,5 V więc co to moze byc?

    Dodano po 13 [minuty]:

    Moge go zasilic z zasilacza stabilizowanego ale na 7 V?
  • #11
    Wiech26
    Level 19  
    Domyślam się,że czujnikiem jest tranzystor lub dioda...układ zasilany jest pojedyńczym napięciem....nie symetrycznym....napięcie referencyjne jest z osobnego źródła.Zmierz jakie napięcie masz po podłączeniu do baterii.Zasilanie baterią jest za słabe...wyświetlacz pobiera znaczny(jak na baterie)prąd.Poza tym źródło powinno mieć zapas napięcia....ok.8-9V i całość zasilana poprzez stab LM7805.Być może zasilanie jest za słabe powoduje brak stabilności pomiaru.Proponowałbym zmienić projekt i przystosować go do współpracy z czujnikiem LM35.Odpadnie masa problemów z kalibracją czujnika.
  • #12
    biohack
    Level 16  
    Dałem 7 V na wejscie i stabilizator 7810 i jest gites odczyt w normie lekkie wychyły ale tak musi byc jak dmucham temp spada ;) juz jest dobrze