Chciałbym dziś (ponownie) podzielić się z wami 'swoim' projektem o wesołej nazwie [; Jest to JTAG dla procesorów ARM podłączany do komputera za pomocą interfejsu USB. Dodatkowo - niejako w gratisie - możliwe jest domontowanie (konwerter poziomów + 5 kondensatorów) konwertera USB <-> RS-232 ze WSZYSTKIMI liniami (DCD, RX, TX, DTR, DSR, RTS, CTS, RI). Projekt ten w całości bazuje na projekcie Turtelizer dla Ethernut'a. Przeróbki były konieczne, ponieważ zastosowane w Turtelizerze elementy (scalone bufory i inwerter) nie są dostępne w Polsce. Również wprowadzono kilka poprawek, aby układ mógł współpracować z targetami innymi niż AT91R40008. Nietypowe złącze zmienione zostało na standardowe, a projekt przystosowany do dostępnej w Polsce obudowy (Z-24).
Bardzo ważny wstęp:
Do moderatorów: Projekt nazywa się 4R|\/|-JT4G i tylko pod taką nazwą zgadzam się go udostępniać na tym forum. Wszystie słowa kluczowe (ARM, JTAG, USB) są zawarte w temacie, więc edycja ostatniego członu z nazwą projektu nic nie zmieni pod względem możliwości wyszukiwania lub rozumienia o co chodzi. Dlatego, jeśli zamierzasz zmienić temat jaki wpisałem, to od razu skasuj posta. Jego zmiana zaowocuje tym, że natychmiast usunę wszystkie pliki i zdjęcia udostępnione w tym poście ze stosownych serwerów, dzięki czemu temat stanie się bezwartościowy.
Do userów: Projekt ten nie został tu umieszczony po to, aby wysłuchiwać *&^$$%$@# uwag o (lista otwarta!): sposobie wycinania dziur w obudowach, jakości lutów, sposobie montowania diód i ich kolorach, itp. Jeśli zamierzasz coś takiego napisać - daj sobie spokój, ponieważ twojego posta zignoruje w całości (nawet jeśli na końcu było ciekawe pytanie) i zgłosze do moderacji. Temat został tu zamieszczony w dwóch celach. Po pierwsze, aby udostępnić projekt osobom, które się znają na sprawie i wiedzą, że JTAG to nie ma być dzieło sztuki. Po drugie, aby ewentualnie zebrać kilkanaście osób chętnych na ponowne zamówienie płytek, ponieważ otrzymuje wciąż zapytania o nie.
Tak więc zacznijmy.
Drobny opis:
Powstały dwie wersje projektu:
Rev01 - to wersja jednostronna, która pasuje do obudowy Z-7A i (z racji owej jednostronności) może być ona wykonana w domu żelazkiem
Rev02 - wersja zminimalizowana i dwustronna. Elektrycznie zgodna w 99% z wersją Rev01 (dodałem tutaj dwie diodki [; ). Raczej niewykonalna metodami domowymi (przelotki pod układami). Płytka była zamawiana w firmie. Ta wersja pasuje do obudowy Z-24 (a najlepiej pasuje do tej przeźroczystej wersji [; ).
Wszelkie opisy tu zamieszczone są prawdziwe dla jednej i drugiej wersji.
JTAG ten współpracuje najlepiej ze środowiskami open-source opartymi na GCC. Ja osobiście wykorzystuję go w środowisku Yagarto. Komunikacja IDE <-> JTAG odbywa się za pomocą open-source'owego (włączonego do Yagarto) OpenOCD. Układzik pracuje również w środowisku CrossWorks, jednak nie mam pojęcia, jak uruchomić w nim diodki [; Nie wiedzieć czemu CrossWorks jakoś nie kuma, że diodki można zapalać też zerem, a nie tylko plusem [; W każdym razie to jest detal.
Dogłębna instrukcja instalacji, konfiguracji i użytkowania tego JTAGa znajduje się w dokumentacji, która jest na końcu tematu. Nie będę się więc powtarzał [;
Konwerter RS-232 oparty na extremalnie drogim [; konwerterze poziomów MAX3243 pozwala na podłączenie i poprawne działanie każdego urządzenia wykorzystującego port szeregowy - programatorów, JTAGów do AVRa, modemów i różnych innych dziwactw, które wymagają dla przykładu jakichś bardziej zaawansowanych metod kontroli przepływu. Od strony technicznej i fizycznej port COM który można dodać do tego JTAGa jest w 100% zgodny z portem COM w komputerze PC.
Calkiem sporo napisane jest o tym JTAGu w tym temacie.
Istnieje możliwość ponowienia zamówienia na płytki, jeśli znajdzie się kilkanaście chętnych osób (powiedzmy, że ok 20 sztuk byłoby całkiem ok). Za płytkę wychodzi 10zl. Jeśli 'większość' (czyli żeby tego było z 10 conajmniej) ma na to ochotę, to i tym razem mogę zamówić też tak zwane 'komplety części', scalaczek główny (FT2232) i obudowy. Wychodzi za to (odpowiednio) _około_ 13, 27, 5 ('około' dlatego, że zależnie od ilości osób różnie rozłożą się koszty przesyłek, a pozatym w hurtowniach trzeba zamawiać bardzo duże ilości elementów SMD i do tego jest pewne minimum - ostateczne kwoty jestem w stanie podać jak będzie wiadomo ile konkretnie osób byłoby chętnych, niemniej jednak będą one oscylować właśnie wokół liczb podanych wyżej). Jak więc widać kompletną całość to w sumie śmieszne koszty ok 50-60zł, biorąc pod uwagę fakt, że w zasadzie identyczne rozwiązania firmowe kosztują po kilka setek <:
P.S. nie polecam zabawy osobom nie mającym dosyć dobrej wprawy w lutowaniu SMD - elementy są w obudowach 0805, a FT2232 ma raster 0.5mm.
Zdjęcia:
Rev01 (na zdjęciach jest co prawda Rev00, ale Rev01 różni się tylko lokalizacją diodek i dodaną jedną ścieżką):

Rev02:

Dokumentacje:
PDFy z dokumentacją do obydwóch wersji można znaleźć na mojej stronie w dziale Download
Nie wiem co więcej mógłbym napisać, więc odpowiem na mądre pytania <:
0x41 0x56 0x45!!
Cool? Ranking DIY