Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kilka pytań odnośnie spawania autogenem (propan + tlen)

d3lta 22 May 2008 20:25 23151 8
Renex
    d3lta
    Level 18  
    Witam szanowne grono.

Proszę o kilka wskazówek, podpowiedzi i wyjaśnień odnoście spawania metodą autogeniczną. Jako zapalony majster-klepka zaopatrzyłem się kilka dni temu w zestaw do lutowania i spawania gazowego przy użyciu gazów: propan+tlen.
    Palnik TWL-1, butle, reduktory, węże, bezpieczniki, druty stalowe i mosiężne, borax, rękawice i gogle. Jednym słowem chyba wszystko czego mi trzeba 

Doświadczenie: dobrze spawam MMA; TIG i MIG/MAG sporadycznie używałem.

Jednakże autogeniczne, artystyczne spajanie metali, trochę mnie przerosło. No i teraz o co mi chodzi:
    1. Nie za bardzo wiem jakim płonieniem mam spawać. Wewnętrzny stożek ma mieć jakąś określoną długość? 2, 10, 20mm?
    2. Stopiona stal zaczyna wrzeć (widać bąbelki) i iskrzy. Dlaczego tak się dzieje? Czy tak powinno się dziać?
    3. Spawałem płaskowniki 3mm oraz cienkie samochodowe blaszki i za każdym razem to samo: próbowałem jechać podobnie jak TIGiem powolutku nagrzewać materiał i przesuwać jeziorko dodając trochę drutu. Nadtapiałem krawędzie obu blach dość mocno. Spaw wychodził równy. Po ostygnięciu udawało mi się go za każdym razem urwać ręką. Bardzo słabo się trzymało. Spawane blachy miały po wytapiane kratery i dziury a spoina odpadła… Czemu?
    4. Raz mi się zdarzyło że na powierzchni spoiny utworzyła się szlaka, pozostałość jak po otulinie MMA. Czemu?

Z góry dziękuję za pomoc i zainteresowanie.
    Pozdrawiam :)
  • Renex
  • Helpful post
    elektromechanik
    Level 27  
    Ze spawaniem propanem będziesz miał kłopot.

Spawanie wykonuje się acetylenem. propan ma dużo niższą temperaturę.
    Palnikiem na propan bardzo dobrze się lutuje (lut twardy ). Wiem coś o tym gdyż od wielu lat zajmuje się chłodnictwem i lutuję rury miedziane , miedź ze stalą kwasową i zwykłą itp.

To że robi Ci się tzw zgożel to wina nadmiaru tlenu (żelazo się utlenia ) a ze względu na niższą temperaturę materiału spawanego słabo się wtapia.
  • Renex
    GreX0
    Level 13  
    Masz skany z podręcznika tylko to dotyczy acetylenu

• Helpful post
    akexander_m
    Level 15  
    Po pierwsze autogen to spawanie acetylenowo-tlenowe.
    Po drugie propanem sie nie spawa.
    Po trzecie autogen to już historia zastąpiona techniką MIG-MAG (blacharstwo samochodowe), oraz TIG (instalacje, rury itd).
    Palnikami się tylko lutuje na mosiądz lub srebro itp
  • Helpful post
    marcindg25
    Level 2  
    Witam muszę się niestety nie zgodzić z kolegą który twierdz że autogen to dinozaur. A więc hamburscy inżynierowie wzięli pod lupę i testy wszystkie rodzaje i metody łączenia stali stpwej, niestopowej, i okazało się iż ta metoda na dinozaura jest jedyną metoda dająca najwyższą jakość wykonania spoiwa i od 4 lat w Hamburgu wszystkie spojiny na miejskim ogrzewaniu wewnątrz i zewnątrz są wykonywane dinozurem. Jest wynik z ich badania i 3krotnie przewyższa parametrami tiga. Miałem okazję dla nich Schweißen. Duże wymagania i 80%polskich inie tylko bo Niemców też, pseudo spawaczy są za cięcy. A w Książce pisze ze robimy przetop i lico. Obecnie spawam w swiss tu ma być szczelne nic więcej do niemieckiej precyzji deko im hehe he pozdrawiam
    marcindg25
    Level 2  
    Ok chcesz rurę naturalnie na wymuszonej spawamy z dołu do góry prawa lewa odbicie przy czym na dole zamek i u góry zamek otwierasz spaw i zamykasz żądlo utrzymujesz utrzymujesz w szczelince musi ci się taka szparka wyrobić wkłada drut i lecisz do góry czeba uważać żeby nie przebić błony u góry najtrudniej, jak lecisz na przrtop powstaje podciśnienie rostopiona stal zostaję zazsana, w ten sposób nieprzegrzewa się materiał i jest twardy, czeba oczywiście zszywacz robi to na raz nie wyciąga drutu drut do godziny 9 do 3 odchylenia 15% od osi płomienia Góra ciężka bo działa grawitacji drut 45%I po zamknięciu nagrzewasz zamki pompujesz 30 MPa 2zadady aha jeszcze podczas szycia słychać odkurzacz jak zaciąga tlen i szczelina drut ma mieć luzik powodzenia praktyka tylko praktyki ja jak mam miech przerwy