Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z uruchomieniem siłowników nice wingo

23 Maj 2008 23:08 8884 26
  • Poziom 9  
    Witam,

    Zamontowałem do bramy kpl siłowników nice wingo z centralką mindy a400. zamontowałem wersję bez fotokomórek. Zgodnie z instrukcją przy braku fotokomórek powinny być założone dwie zworki(tak zrobiłem), siłowniki połączyłem zgodnie z instrukcją. I po odpaleniu powinny świecić trzy diody, a u mnie po 10 sek mruganiu wszystkich 5-ciu (co oznacza ze nie ma nic zapisane w pamięci) zaświecają sie tylko dwie druga i trzecia. Centralka w ogóle nie reaguje na próbe uruchomienia "poszukiwania zatrzymań" Czy możecie mi pomóc w czym tkwi problem.

    Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi. w razie potrzeby prześle fotki, może coś źle podłączyłem
  • Relpol przekaźniki
  • Warunkowo odblokowany
    poproszę o fotkę sterownika i rodzaj softu wtedy będę mógł pomóc ... Zdaje sie że to rodzaj sterownika samouczącego sie tzn po wejściu w tryb uczenia za pomocą przycisku otwieramy bramę, robimy przerwę i zamykamy bramę czasy otwarcia, pauzy i zamykania zostają zapisane w centralce tak to wygląda w zarysie ale jak sie to programuje to trudno mi powiedzieć bo niektóre sterowniki maja algorytm programu dostosowany do niektórych rozwiązań np: czujniki podczerwieni itp trudno jest mi coś jednoznacznie powiedzieć ponieważ nie znam rodzaju soft'u procesora...
  • Poziom 12  
    witam po prostu zrobiłeś złe zworki na fotokomórki.w centrali mindy 400 jest funkcja fototestu i należy podłączyć foto do zacisku 13.
  • Poziom 9  
    witam, zgodnie z instrukcją zwarłem wejścia 13, 20 i 21, ponieważ nie podłączam żadnych fotokomórek
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 2  
    NALEŻY ZEWRZEC WYJSCIE 19, DO MASY - STOP. WÓWCZAS ZAPALI SIĘ DIODA 1. NIEZBĘDNA DO PRZEJSCIA PRZE AUTO TEST FOTO. ALE JA MAM INNY PROBLEM MIANOWICIE PO URUCHOMIENIU AUTOMATYCZNEGO WYSZUKIWANIA , PO DOJSCIU DRUGIEGO SKRZYDŁA I DOMKNIĘCIU WYWALA MI BEZPIECZNIK 500mA. I NARAZIE DALEJ SIĘ MECZE , MOŻE KTOŚ WIE CO NALEZY ZROBIĆ??
  • Poziom 24  
    Witam.Odłącz wszystkie odbiorniki korzystające z napięcia 24v ,czyli radio fotki i innego rodzaju sterowniki a następnie spróbuj jeszcze raz zaprogramować bramę.
  • Poziom 9  
    witam

    mam podobny problem jak kolega wyzej tzn po nacisnieciu przycisku PP i rozpoczeciu procedury poszukiwania połozeń krańcowych procedura dochodzi tylko do momentu zamknięcia obu skrzydeł nie rozpoczynając dalszej częsci procedury tj. do pełnego otwarcia skrzydeł

    zaden bezpiecznik mi sie nie pali probowalem z jedna linia foto jak i z podłączeniem bez foto czyli 20 i 21 pod zacisk nr 13

    czy jest na to jakis sposob czy po prostu centrala jest uszkodzona
  • Poziom 24  
    Rozłącz siłowniki i zobacz czy brama lekko się porusza .Możesz jeszcze dokonać poszukiwania położeń skrajnych z wyłączoną amperometryczną.P.S przed programowaniem zrestartuj centralkę.Oczywiście pierwsza fazą ruchu siłowników to krótkie otwarcie M2 potem M1.
  • Poziom 12  
    Zwora na 17-19-20-21 i wtedy nauka.
  • Poziom 9  
    brama porusza sie bardzo lekko

    nawet przy powtórnym rozpoczęciu nauki kiedy brama jest zamknieta przez siłowniki ktore stanęły w miejscu tej przrwanej nie ma problemu z ruszeniem

    probowalem takze wg instrukcji rozpoczęcie nauki w połowie otwarcia skrzydła

    co do zworki którą proponujesz to przy takim układzie nie bedzie foto testu
    ale tak czy inaczej spróbuje tak jak piszesz

    moge jeszcze dodac ze przy podłączeniu siłowników wg instrukcji pierwszy rusza M2 ale w zła strone tzn w kierunku zamykania a powinien w kierunku otwierania ale co do tego to pytalem sie juz ludzi ktorzy to montowali i zamiana kabli otwarcie z zamkniecie jest po prostu do ustalenia i nie robi to roznicy
  • Poziom 24  
    Jeżeli siłownik się porusza w odwrotnym kierunku niż pisze instrukcja to trzeba zamienić przewody siłownika otwórz na zamknij to jest bardzo ważne!
  • Poziom 9  
    no wiec wlasnie tak tez zrobilem zamienilem zamknij z otwórz na siłownikach i kierunki sa teraz prawidłowe

    tylko czemu brama zatrzymuje sie w połowie procesu programowania tak jak pisalem wyzej

    jezeli chodzi o FOTO(20) i FOTO1(21) to probowalem juz z jedna linia fotokomorek czyli zasilanie tak jak w instrukcji FOTO 20 z zaciskiem 17 a FOTO1 (21) z zaciskiem 13 tak jak mowi instrukcja

    jak i w przypadku kiedy fotokomorek w ogole nie ma czyli 20 i 21 pod zacisk 13
    i dalej to samo

    co mozna jeszcze z tym zrobic ??????
  • Poziom 24  
    Według tego co piszesz to siłowniki lekko się otworzą następnie zamkną i się zatrzymują mimo upływu ok 10 sek.oczekiwania.Raczej wygląda mi to na usterkę z twojej winy bo gdy centralka rozpoczyna już uczenie się to musi je dokończyć chyba że coś jej przeszkodzi tj urządzenie zabezpieczające .One bez przyczyny nie nawalają!
  • Poziom 9  
    wiec staram sie dowiedziec co moze byc nie tak i czy ktos juz taki przypadek przerabiał

    za stanawia mnie tylko dlaczego proces uczenia zatrzymuje sie mino roznego rodzaju podłączenia foto
  • Poziom 24  
    Podłączenie linii foto może być tylko jedno według wskazań producenta.P.S. Proszę zamieścić to o co prosiłem na p.w.
  • Poziom 9  
    brama ruszyla

    błąd był w podłączeniu STOP

    na początku tryb uczenia ruszał i wszystkie diody sie swieciły tak jak jest to napisane w instrukcji poniewaz STOP czyli zacisk nr 19 był zmostkowany z 20, a 20 z 17 po obwodzie przez przekaznik NC na foto czyli teoretycznie mostek pomiedzy 17 a STOP (19) był ...

    ...dodam ze 21 z 13 był cały czas podłączony wiec to bylo OK...

    ... tylko ze w trybie uczenia, po zamknieciu sie wierzchniego skrzydła centrala przerywa zasilanie na foto i tym samym rozłącza sie przekaźnik w foto co powodowało ze następowało przerwanie na STOP i zaciskiem wspólnym 17 i tu był cały problem

    mimo wszystko dziekuje za porady i uwage ... moze przyda sie to komus w przyszłosci
  • Poziom 24  
    Czyli ewidentny błąd w podłączeniu! Najpierw czytajmy DTR producenta a potem bawmy się w podłączanie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 24  
    Ograniczniki mechaniczne muszą być gdyż po zaniku napięcia i jego ponownym załączeniu stanowią one punkt odniesienia pracy siłowników.Można jeszcze wmontować w siłownik oryginalny ogranicznik mechaniczny.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 24  
    Oczywiście ale centrala nie wie w jakiej pozycji znajduje się siłownik i zawsze otwiera się do mechanicznego zatrzymania a następnie może się zamykać odliczając czas wcześniej zaprogramowany.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 24  
    To są rozwiązania czysto teoretyczne dlatego producent przewiduje montaż ograniczników mechanicznych.
  • Poziom 15  
    Witam
    Mam problem z centralą Nice MC424 taki jak marcin_marszalek. Tylko moja jest podłączoną bez fotokomórek tzn założyłem zwory tak by świeciły L1 L2 L3. Centrala ustawiona w trybie StandBy. Proces poszukiwania położeń krańcowych rozpoczyna się zgodnie z instrukcją tzn krótki ruch na otwarcie, krótki ruch na zamknięcie jednego skrzydła, krótki ruch na zamknięcie drugiego skrzydła, odprężenie i koniec.
    Procedura zostaje przerwana. Raz udało mi się przejść procedurę przy tylko jednym siłowniku ale czas pracy trwał może 0,5 sekundy. Dodam tylko że nie mam siłowników Wingo tylko jakieś NoName 24V 120W. Tylko czy to może stanowić jakiś problem dla tej centrali.
    Pozdrawiam
  • Poziom 24  
    Kolego czy ty aby na pewno masz centralkę nice-a? Co to jest dokładnie za model sterowania. My tu piszemy o siłownikach wingo z centralą mindy a400 .I siłowniki działają na 230v a nie na 24v.Proszę o sprawdzenie swojej centralki!
  • Poziom 15  
    VIRUS32 dziękuję za zainteresowanie.
    Jest dokładnie tak jak napisałem centrala ma symbol MC424 jest to centrala Nice do motoreduktorów Wingo na 24V. Zamieszczam zdjęcie w załączniku. Jest zasilana z dużego trafo 230V/24V oraz umożliwia zasilanie z aku awaryjnego.
    Napisałem w tym wątku bo problem jest podobny więc nie ma sensu zakładać nowego tematu.
    Pozdrawiam
  • Poziom 15  
    A więc problem rozwiązany przyczyną były siłowniki a dokładniej ich moc. Na starcie centrala mierzy obciążenie. Oczywiście charakterystyki silnika 85W różnią się od 120W co zostało potraktowane przez centralkę jako przeciążenie. Po modyfikacji siłowników wszystko śmiga aż miło.
    Pozdrawiam