Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator obrotów do wiertarki

mnaimad 24 May 2008 13:49 10348 25
Altium Designer Computer Controls
    mnaimad
    Level 10  
    Witam.

Potrzebuję schemat regulatora obrotów do wiertarki. Przeczytałem już sporo tematów na ten temat, jednak jestem totalnie zielony w sprawach elektroniki. Jednak mam nadzieje że mi pomożecie.
    Zastanawiałem się nad wykorzystaniem czegoś takiego jak:
    1)http://sterownikspawarka.republika.pl/
    2)Regulator obrotów
    3)Regulator napięcia

Chcę później ten układ wykorzystać jako regulator do spawarki elektrodowej.
    Zależy mi na płynnej regulacji napięcia, jednak zastanawiam sie czy przy zmianie napięcie-obrotów wiertarka nie straci zbyt dużo swojego momentu obrotowego.
    Chce zmniejszyć obroty z 700/min na ok 160/min czy coś takiego w ogóle wchodzi w grę ?
    Może jakiś inny sposób regulacji - jednak nie drogi.

Zależy mi aby ten układ wytrzymywał 3,5kW,pracował na 230 i 400V-( spawarka w przyszłości) miał soft-start itd.
    Podobne cechy jak w układzie numer 2.

Proszę o dokładny schemat, spis części potrzebnych do budowy i przybliżony koszt najlepiej <100zł.

Z góry dzięki za pomoc.

PS: Jak coś pomyliłem to proszę mnie od razu poprawiać :)

[Przenoszę z "Układy elektroniczne DIY, ...". Mariusz Ch.]
  • Altium Designer Computer Controls
    Dioda52
    Level 27  
    Najlepszym układem jest układ pierwszy, bo nadaje się do regulacji obrotów i do stosowania do spawarek. Jest to typowa aplikacja układu scalonego U209B. Pozwala na każde zastosowanie o mocy zależnej od triaka. Posiada łagodny start oraz pozwala na stosowanie każdych napięć zasilających. Ten układ znajdziesz na elektrodzie, był wielokrotnie opisywany. Układ drugi jest przeznaczony w zasadzie do regulacji tylko obrotów silnika. Niektórzy stosują do spawarek, ale układ ten nie jest odpowiedni do tego zastosowania.
    mnaimad
    Level 10  
    Kilka pytań:
    A ile może kosztować ten pierwszy układ ?
    Czy ta płytkę drukowana można dostać normalnie w sklepie?
    Czy na 400V muszą być jakoś pogrubione ścieżki i w jaki sposób da sie to zrobić ??
    Dioda52
    Level 27  
    Koszt elementów nie jest wysoki i powinien zamknąć się około 50zl. Ścieżek nie trzeba pogrubiać, bo prąd główny przepływa tylko przez triak. Układ jest tak zaprojektowany, że elementy są takie same dla napięć zasilania 230-405V. Ja niedawno wysłałem na forum aplikację fabryczną tego układu, przystosowaną do sterowania silnikiem, a także ten układ może być stosowany do regulacji prądu w spawarce. Jedyną czynnością to może trzeba dobrać jeden kondensator w zależności, jaki się ma transformator spawalniczy, aby regulacja była na całym zakresie regulacyjnym. Silnik po zmniejszeniu napięcia będzie miał mniejszy moment obrotowy. Są układy, które zachowują ten sam moment obrotowy, przy zmniejszonych obrotach, ale są to układy dość skomplikowane. Dość dawno temu był publikowany układ takiej regulacji w Radioelektroniku. Ja posiadam taka wiertarkę produkcji Black & Decker, która taką funkcję posiada. Czy płytki są dostępne w sklepie, to nie wiem. Jest firma w Polsce, która produkowała te regulatory do spawarek.
    mnaimad
    Level 10  
    A jak bardzo skomplikowany jest taki układ bez straty momentu obrotowego?? i czy tu chodzi o falownik ?
    I o co chodzi z tym kondensatorem, bo ja mam prawie zerowe pojęcie o elektronice więc mam nadzieje że mi to wytłumaczysz jak go dobrać aby dobrze pracował na silniku wiertarki i potem na spawarce.
  • Altium Designer Computer Controls
    Dioda52
    Level 27  
    To nie jest falownik, bo falownik zmienia częstotliwość przy stałym napięciu. Ja dokładnie nie pamiętam, bo to było 20 lat temu. W układzie było kilka układów scalonych trochę tranzystorów i jako układ wykonawczy był triak. Ja w tej chwili nie mam dostępu do starych Radioelektroników, gdzie ten układ był opisany. Możesz się zwrócić bezpośrednio do wydawnictwa to powinni przesłać ten numer na dysku. Wartość kondensatora dobiera się w zależności, do jakiego urządzenia jest stosowany ( częstotliwość generatora), lub robi się jedną wartość dla wszystkich urządzeń włączanych, ale regulacja może nie być na całym zakresie pracy potencjometru. Na pewno układ będzie pracował na pełnej mocy dla wszystkich urządzeń, a na minimum może być część martwa na skali potencjometru. Poza tym w układzie do transformatora musi być zastosowany układ gasikowy, bo inaczej nie będzie pracował prawidłowo. Znajdź sobie ten schemat na elektrodzie, to zobaczysz ile jest elementów i czy będziesz w stanie go wykonać, bo trzeba pamiętać, że występuje tam pełne napięcie sieci i podłączanie i regulacja muszą być bezpieczne, aby nie nastąpiło porażenie prądem. Ewentualnie kup gotowy, już złożony i sprawdzony.
    mnaimad
    Level 10  
    Czy układ gasikowy może być już założony do regulacji obrotów czy dopiero jak go podłącze do transformatora?
    A czy coś takiego jak prądowe sprzężenie zwrotne- ma to pomóc przy niskich obrotach- mogę jakoś włożyć do tego regulatora ?? Nie zakłóci to późniejszej pracy na transformator?
    Bo znalazłem projekt, w którym jest to zastosowane.
    Może w tym pierwszym układzie co pisałem też jest.

Proszę o rozwianie moich wątpliwości :)
  • Helpful post
    Dioda52
    Level 27  
    W układzie pierwszym są już wszystkie układy gotowe i nic nie trzeba dodawać. Natomiast w drugim układzie są jedne układy lub drugie, a nie ma możliwości zrobienia, aby były wszystkie razem oraz jest brak układu mierzącego spadek napięcia na obciążeniu. W obu układach brak jest tylko układu gasikowego, potrzebnego tylko do obciążeń indukcyjnych, ale on może zostać dla wszystkich obciążeń. Wejdź sobie na post „Łagodny start spawarki jednofazowej na U2008B”. Tam podałem wersję fabryczną do sterowania silnika na układzie U209B. Dodanie tylko układu gasikowego przystosuje układ do wszystkich obciążeń.
    mnaimad
    Level 10  
    A wiesz może czy można zamontować coś takiego jak Anti-Stick w spawarce transformatorowej i czy wiesz jak może taki moduł wyglądać i czy można to włożyć do projektu na samym początku jeszcze z przeznaczeniem do regulacji obrotów??
    Dioda52
    Level 27  
    Można włożyć układ anti-stick. Należy wtedy rozbudować układ dokładając dodatkowy transformator separujący napięcia. Łączy się układ z modułem regulacji przez optoizolator. Robi się układ dzielnika napięcia ze spawarki, oraz drugi dzielnik napięcia z dodatkowego transformatora. To podłącza się do układu operacyjnego, plus układ czasowy i to do optoizolatora, który zablokuje układ regulacyjny. Moduł można włączyć potem do układu, nie koniecznie od razu.
    mnaimad
    Level 10  
    Czy znasz jakiś schemat takiego układu ?
    mnaimad
    Level 10  
    A masz może schemacik ideowy bo nie mogę nic takiego znaleźć ??
    I jak duży musi być ten dodatkowy transformator separujący ??
    Dioda52
    Level 27  
    Transformator separujący do tego układu jest bardzo mały. Musi mieć wydajność prądową około 200mA. Jeśli byś w przyszłości rozbudowywał cały układ o dodatkowe funkcje, to wtedy trzeba dać większy. U mnie moc transformatora wynosi 350W. Na nim są zrobione wszystkie funkcje do całego sterowania spawarki. W tej chwili nie mam tego schematu narysowanego, ale płytka potrzebna jest około 50mm x40mm.
    mnaimad
    Level 10  
    To jaką Ty masz spawarkę ??
    I jakie masz dodatkowo funkcje do sterowania tą spawarką jeżeli mi proponujesz 200mA a sam masz 350 watów??
    Dioda52
    Level 27  
    Moja spawarka jest bardzo rozbudowana. Moc transformatora głównego wynosi 7,5KW. Zawiera trzy styczniki, jeden dużej mocy i dwa mniejszej. Układy regulacji są na trzech płytkach. Zawiera układ łatwego startu, podwyższonego napięcia startu, możliwość spawania elektrodami, migiem, tigiem oraz jeszcze jedną funkcję, którą muszę skończyć. Posiada dwa zawory do powietrza, układy zabezpieczające, itp. Całość nie jest wcale duża, bo obudowa ma wymiary 25cm x 33cm x71cm w pozycji pionowej i to ustawione na dwóch kółkach. Prąd max spawania to 250A, przy prądzie z sieci 26A, a max prąd w funkcji czwartej to 32A. Na zdjęciu już są pewne zmiany, tak, że nie oddaje całości.
    mnaimad
    Level 10  
    Ładna maszynka pogratulować chęci do zrobienia wszystkich rodzajów spawarek w jednym :) Ile kosztowała Cie orientacyjnie cała konstrukcja ?? i Powiedz mi czy układ podwyższania napięcia jest przydatny przy zwykłej transformatorówie ?? Bo Ty to masz profesjonal urządzonko i możesz sobie na takie bajery pozwolić :d
    I w małej obudowie sie to wszystko mieści jak na taką moc i tyle bajerów POGRATULOWAĆ TYLKO
    Dioda52
    Level 27  
    Układ podwyższania napięcia jest zawsze przydatny nie tylko w spawarce, ale w każdym wykonaniu każdego urządzenia spawalniczego. Działa on na zasadzie, że jak jest otwarty obwód spawania to napięcie jest bliskie 80V, natomiast jak zaczynasz spawać napięcie spada do napięcia spawania jakie ustawisz. Na tej zasadzie pracują też spawarki wirnikowe. Trudno mi powiedzieć jaki jest koszt, ale na pewno nie jest niski. Ja myślę, że koszt kompletnej zamknie się około 2500-3000 zł, może trochę więcej nie licząc palników.
    mnaimad
    Level 10  
    Dioda52 a mógłbyś mi powiedzieć na jakiej zasadzie działał ten układ co nie tracił momentu obrotowego bo z radioelektronika mi na razie nic nie odpisują
    Dioda52
    Level 27  
    Niestety ja nie pamietam dokladnie jak ten uklad pracowal .Tyle co pamietam to bylo kilka ukladow scalonych i sterowalo triakiem .Szczegolow to ja nie pamietam .Moze w przyszlym roku na wakacje to postaram sie poszukac tego numeru ,bo na pewno go mam .
    mnaimad
    Level 10  
    Dzięki uprzejmości jednego z użytkowników (jeszcze raz wielkie dzięki Zdzicho44)Mam skany chyba tego numeru Radioelektronika o którym mówiłeś.
    I mam pytanie odnośnie tego czy można jakoś zniwelować brak płynności ruchu obrotowego na niskim napięciu? Jak ten problem rozwiązano w twoim Black & Deckerze?

Dostałem również taką propozycje zmiany schematu ze skanu: "jeśli połaczysz regulator na U209 z tym regulatorem to będziesz miał regulator do spawarki i do silnika. W tym celu należy pominąć elementy wyszczególnione w kretce linia przerywaną i w to miejsce zainstalować regulator na U209 wyjście diod D9 i D10 podłączyć do bramki triaka. Diody D5 i D4 na schemacie sa błednie oznaczone i są to diody zenera. Układ wyprowadzeń triaka różni się od obecnie stosowanych trzeba odpowiednio wlutować. Tranzystory dowolne" i moje pytanie czy to jest optymalne rozwiązanie ?

i czy ja mogę na tym regulatorze podnosić Hz powyżej częstotliwości sieci ??
    Attachments:
    Dioda52
    Level 27  
    Nie moge sie wypowiedziec na temat tego regulatora ,bo nie moge go otworzyc .Schematu z Radioelektronika ja nie pamietam .Regulator ze sklepu byc moze ,ze bedzie dzialal, ale nigdy go nie widzialem i nie testowalem .Tak ,ze trudno mi wydac jaka kolwiek opinie .Jak byl uklad rozwiazany w wiertarce to ja nie wiem .Ja tylko raz rozbieralem ja 25 lat temu to byla dosc duza plytka dlugosci 10cm i szerokosci 4-5cm .Jakie byly elementy to ja nie pamietam .Mam ja do dzisiaj ,ale nie tutaj ,tak ,ze nie moge podac wiecej szczegolow.
    mnaimad
    Level 10  
    Czemu nie możesz go otworzyć, przecież jest spakowany normalnie winrarem u mnie wszystko działa
    bolej1
    Level 13  
    Witam chciałbym regulować obrotami w mojej kątówce z 11.000/min na kilka set np.600/mini che ja wykorzystać do wypolerowania samochodu. Zastanawia mnie jaka moc będzie miała taka kątówka przy takich obrotach?
    np na takim układzie:

http://elektronika.led.com.pl/product_info.ph...=3063&osCsid=91f195052be9320bfa74fc143698fab8
    agaudio
    Level 21  
    Witam
    Aby nie zaśmiecać forum nowymi tematami mam pytanie w temacie regulatora obrotów dmuchawy do pieca CO na u 209 B. Regulator pracuje poprawnie tylko potrzebuje dorobić uklad jego załączania z regulatora temperatury napięciem zewnętrznym np.12V najlepiej nie przekaźnikiem i drugi problem to sama regulacja obrotów aby odbywała się nie za pomocą potencjometu a np. skokowa dwu stanowa czyli odpowiednio dobrane 2 rodzaje obrotów przełączane też z zewnątrz np opto .
    Pozdrawiam