Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomiar napięcia przemiennego... przystawka do ICL7107 0-240V

cooltygrysek 25 May 2008 00:44 4153 8
NDN
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Witam potrzebuje przystawki do pomiaru napięcia przemiennego do miliwoltomierza (miernik panelowy) np: do popularnego icl 7107.
    Woltomierz ma mieć zakres od 0 do 240V ac Jest mi potrzebny do zasilacza napięcia przemiennego opartego na transformatorze płynnie regulowanym (autotransformator) do testów przetwornic i zasilaczy impulsowych...
  • NDN
  • NDN
    Mariusz G.
    Level 19  
    To zależy na jakiej dokładności ci zależy. Na szybko ja bym wstawił mostek Graetza zasilający dzielnik napięcia + jakiś kondensatorek dla wygładzenia tętnień. Tylko tutaj uwaga :!: na zagrożenie porażeniem i od razu bym stosował jakiś transformator separacyjny 1:1, nie musi być dużej mocy, może być nawet na ferrytowym rdzeniu kubkowym byle tylko zapewnić dobrą izolację uzwojeń. Osobną sprawą jest kalibracja takiego dzielnika, miałby mieć podział 100:1 ale dochodzi tutaj sprawa przeskalowania wartości szczytowych na skuteczne. Rozumiem że zakres pracy obejmuje napięcia sieciowe i jak się domyślam ma to być w zasadzie orientacyjny wskaźnik więc duża dokładność chyba nie jest wymagana.
    mreq
    Level 21  
    Może zrób tak jak w multimetrze? TU masz schematy multimetrów, parę jest bez prowizji.
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    owszem miałem taki zamiar z mostkiem i kondensatorkiem potem dzielnik napięcia ale pozostaje izolacja galwaniczna kolega Mariusz g sugeruje zastosowanie transformatorka separującego, to jest dobry pomysł ale mam pytanie odnośnie takiego transformatorka ile zwoi bym musiał nawinąć ??? Co do dzielnika to wiem jak wyliczyć i dobrać rezystory ale chodzi mi o dokładność wiem że jest układ TRUE REMS umożliwiający pomiar przy różnej częstotliwości ale myslałem o takim rozwiązaniu a mianowicie --- dzielnik napięcia następnie jakiś wzmacniacz pomiarowy lub prostownik pomiarowy oparty na wzm operacyjnych słyszałem o takim rozwiązaniu.... czy to sie da wykonać?? A tak przy okazji jak by sie to odnosiło do pomiaru padu przemiennego bo może bym też zastosował amperomierz...
    Mariusz G.
    Level 19  
    Trafko separacyjne (no tutaj to możemy śmiało mówić o przekładniku napięciowym) powinno mieć dwa uzwojenia odizolowane od siebie najlepiej dzielonym na pół w poprzek karkasem po jakieś 1000..2000 zwojów DNE fi 0.005..0.01 mm. Dla rdzeni kubkowych pomocna jest znajomość parametru Al nadrukowanego na wierzchu. Al określa tzw indukcyjność zwojową czyli jest wartością cewki jednozwojowej i wyrażony jest w nanohenrach. A więc L=Al*z^2 czyli z=sqrt(L/Al). Znając L jesteś w stanie obliczyć wielkość prądu jałowego który jest indukcyjnym prądem magnesującym rdzeń w stanie otwartym trafo (przekładniki napieciowe pracują w tym właśnie stanie) powiększonym rzecz jasna o prąd wynikający ze strat histerezowych i wiroprądowych (w rdzeniach proszkowych i ferrytowych składnik pomijalny) rdzenia. Prąd jałowy dla tego zakresu powinien mieć wartość rzędu pojedynczych mA.
    Rdzenie kubkowe nabywa się w komplecie z gotowym plastikowym karkasem, często właśnie dzielonym na pół. Ciebie zapewne zainteresuje rdzeń średniego kalibru o średnicy zewnętrznej około 25 mm. Bardzo łatwo się takie rdzenie uzwaja. Możesz podejść do sprawy dwojako: wykonać trafo dokładnie i nawinąć identyczne liczby zwojów, możesz także wykonać je zgrubnie nie bacząc na liczby zwojów wypełnić obie połówki karkasu mniej więcej jednakowo (ile drutu wejdzie) wiedząc że i tak należy dokonać kalibracji dzielnika.

Wzmacniacze pomiarowe, wzmacniacze prostujące, pomiar prądu przemiennego, zaraz dojdzie omomierz, betametr, pomiar pojemności indukcyjności częstotliwości to się wszystko da wykonać tylko że wtedy napisz że chcesz wykonać multimetr.
    mreq
    Level 21  
    Zamiast transformatora separującego na wejściu pomiarowym zasil miernik z osobnego trafa i masz izolację galwaniczną.
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    To jest oczywiste ale chciałbym zrobić izolacje galwaniczną opartą na trafie 1:1 do amperomierza wiem jak to zrobić ale do woltomierza nie bardzo bo nie wiem czy ten transformatorek ma być przed czy za dzielnikiem rezystorowym ???
    Mariusz G.
    Level 19  
    Chyba lepiej jak przed, taki separator powinien pracować w warunkach jak najbardziej zbliżonych do stanu otwarcia a więc nieobciążony lub jak najmniej obciążony. Za dzielnikiem jest już niższa impedancja. Możesz się także pokusić o wbudowanie tego trafo w dzielnik ale to może ci skomplikować pogląd na sprawę. Możesz także podziału dokonać na samym trafo a więc np budujesz trafo 1:100. Tak więc możliwości masz do wyboru do koloru.