Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak przerobić zasilanie zapalarki z 3V na 230V?

Paul119 25 May 2008 16:02 1612 2
    Paul119
    Level 14  
    Zamierzam przerobić zapalarkę do kuchenki gazowej, w której zasilanie jest z 2 baterii 1,5V=3V na zasilanie z sieci, czyli 230V. Jakie elementy zastosować, aby nie trzeba było użyć transformatora lub jakiegoś gotowego zasilacza. Chodzi mi tu o użycie jakichś diod prostowniczych, może kondensator filtrujący itd. Proszę o schematy i podpowiedzi jak to wykonać i czy to opłacalne(zależy od kosztów przeróbki-dla mnie droga przeróbka tej zapalarki to 10zł).
  • Helpful post
    Rzuuf
    Level 43  
    Bez transformatora każde inne rozwiazanie jest NIEBEZPIECZNE!
    Zapalarkę taką kiedyś kupiłem na targu za 2.- zł.
    A poza tym, nie ma co kombinować, zapalarka na 2 ogniwkach alkalicznych pracuje znacznie powyżej roku. Akumulatorków nie polecam, bo ich samorozładowanie jest na poziomie 1 - 1,5% na dobę, więc nawet gdybyś ich nie używał, to po 2 - 3 miesiącach są rozładowane i już nic nie zapalą.
    Ogniwa alkaliczne maja trwałość kilka lat!
    I mozesz zapalić gaz również wtedy, gdy zabraknie prądu ...
    Paul119
    Level 14  
    Bo w tej zapalarce są 2 zwykłe baterie, ale jak mówisz, że alkaliczne dłużej pociągną to nie ma sensu robić jej na zasilanie z sieci. Bo te zwykłe są strasznie słabe(z resztą 2zł za 2 takie badziewne baterie to nie ma co się dziwić). Dziex za radę. Temat do zamknięcia.