Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon PowerShot A60 nie działa matryca

korner 25 May 2008 16:15 5084 9
    korner
    Level 10  
    Witam,
    czy może ktoś spotkał się z takim problemem w aparatach Canon PowerShot A60. Objawy są następujące: wszystko sie włącza tylko ekranik jest czarny i robi czarne zdjęcia. Myślę że to jest nieaktywna matryca ccd w aparacie. Jeśli ktoś spotkał się z taką usterką i ma wiedzę czy to można zreperować, poproszę o pomoc. Szukałem na allegro i znalazłem b. dużo takich cyfraków z takimi objawami jak u mnie.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    dzimi
    Moderator
    A na matrycy wyświetla się MENU? Jeżeli tak to nie jest uszkodzenie matrycy a uszkodzenie obiektywu. Możesz spróbować zrobić zdjęcie i sprawdzić czy zapisało na karcie pamięci np. na PC.Możesz też podłączyć aparat do TV i sprawdzić czy pokazuje obraz i można oglądać zdjęcia.
    Napisz co wynikło z tych propozycji sprawdzenia.
    korner
    Level 10  
    wyświetlacz działał od początku, można było manipulować w menu i robi czarne zdjęcia. Poszperałem po elektrodzie i znalazłem podpowiedź, że można wysłać aparat bo serwisu w Warszawie przy ul. Żytniej, ponieważ to jest wada fabryczna tej serii i nawet po gwarancji, jeśli stwierdzą że to właśnie to, naprawią. Dzwoniłem dzisiaj tam i powiedziano mi, żeby wysłać tam aparat.
    thomasz222
    Level 20  
    I tak zrób, wymiana bezpłatna, trzeba czekać koło miesiąca.
    tomaszc_r4
    Level 11  
    U mnie Canon S3 chyba zaczyna się coś takiego dziać.
    Włączam aparat i wyświetlacz czarny kilka czarnych zdjęć i pojawia się obraz na wyświetlaczu, czy są to początki opisywanej tutaj usterki?
    (gw. skończyła się 0,5 roku temu)
    gajmix
    Level 32  
    tomaszc_r4 wrote:
    U mnie Canon S3 chyba zaczyna się coś takiego dziać.

Canon S3 nie figuruje w wykazie aparatów w których zamontowano wadliwe matryce CCD, więc niestety darmowej naprawy nie będzie. Poza tym gdy matryca się kończy to z reguły przez jakiś czas są widoczne zakłócenia i dopiero potem czarny obraz. Możliwe że masz w aparacie problem z migawką, w tej serii Canonów to notoryczna przypadłość.
    tomaszc_r4
    Level 11  
    gajmix wrote:

Możliwe że masz w aparacie problem z migawką, w tej serii Canonów to notoryczna przypadłość.

Dzięki za info.
    Jest jakaś możliwość zdiagnozowania tej migawki.
    rbrt
    Level 14  
    Mam CANONA PowerShot A60 i właśnie jak to określiliście kończy mi się życie matrycy. Są poważne zakłócenia obrazu i zdjęcia wychodzą czarne. Gdzie można znaleźć wykaz aparatów z wadliwymi matrycami?
    struck
    Level 12  
    Jakie oznaczenie ma ta matryca ? Podejdzie od któregoś soniaka ?