Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z pamięcią wirtualną.

javor19 25 Maj 2008 18:07 1608 12
  • #1 25 Maj 2008 18:07
    javor19
    Poziom 9  

    Witam!
    Aby określić mój problem, muszę wyjaśnić pewne poczynania poprzedzające pojawienie się problemu. Po stworzeniu napędu wirtualnego i zainstalowaniu gry Bioshock, postanowiłem (chyba nazbyt lekkomyślnie) zwiększyć wydajnośc swojego komputera poprzez zmiany w użyciu pamięci i pamięci witrualnej-rozmiar pliku stronicowania po zmianie na dysku c wynosił 1534-3500 MB a na d 4000-5000. Kolejną rzeczą, jaką zrobiłem, było ustawienie buforu systemu. Po tych przedsięwzięciach gra zaczęła mulić, kopiowanie plików trwało niewiarygodnie długo...Zainstalowałem Call of Duty 4, które ma o wiele mniejsze wymagania sprzętowe niż Bioshock i równieź działało bardzo wolno. Przeskanowałem komputer antywirusem i niczgo nie znalazło (Kaspersky 6.0.2.690). Wydaje mi się, że mam całkiem przyzwoity sprzęt:

    -320 GB HD Sata
    -Windows Xp SP2
    -Intel Core 2 Duo E6550 2.33 Ghz i 1.88 Ghz
    -1 GB Ram
    -GeForce 8600 GT

    Aby uprzedzić ewentualne pytania:

    log w załączniku zrobiłem ja. Tylko krótki staż na Forum uratował kolegę przed usunięciem tematu
    [jankolo]


    Mam wielką nadzieję,że ktoś będzie potrafił mi pomóc.

    0 12
  • #2 25 Maj 2008 18:52
    iron64
    Spec Overclocking

    Skoro wiesz co namieszało, to powróć do poprzedniego stanu.

    0
  • #3 26 Maj 2008 03:00
    javor19
    Poziom 9  

    Uwierz mi Iiron 84, że próbowałem przywrócić komputer do poprzedniego stanu, ale nawet przywracanie systemu nie pomogło. Kombinowałem z ponownym ustawieniem parametrów-to odrobinę polepszyło sytuację. Koniec końców nadal wszystko nie działa tak, jak powinno.

    0
  • #4 26 Maj 2008 17:07
    iron64
    Spec Overclocking

    No to od początku. Ustawienie pamięci wirtualnej powyżej 2048mb to jest bezsens i nic zupełnie nie daje.
    Bufor systemu o którym piszesz, powoduje z kolei przyznawanie większego priorytetu systemowi. Jest to dobre jeśli komputer pełni rolę serwera, ale w domowych warunkach nie jest dobre. Przełącz zatem obie funkcje na "programy". Pamięć wirtualną przestaw na dysk "C" ponownie (bo im bliżej początku tym szybciej) i zmniejsz rozmiar.
    Czy to przyniosło jakieś skutki?

    0
  • #5 26 Maj 2008 23:46
    javor19
    Poziom 9  

    Dokonałem wszystkich zmian, jakie zasugerowałeś. Niestety,system nadal uruchamia się bardzo wolno, gry również nie działaja tak szybko, jak powinny. Być może istnieje konieczność defragmentacji ( której skądinąd nie umiałbym przeprowadzić)...Co robić?

    0
  • #6 27 Maj 2008 00:15
    kuba80
    Poziom 11  

    odpal msconfig i zobacz czy przypadkiem przy starcie systemu nie odpala ci się: dumprep 0 -k

    0
  • #7 27 Maj 2008 00:20
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Kolego javor19, proszę zajrzeć do logu z hijackthis: to, co jest w wierszach na początku których jest znacznik 04 uruchamia się razem z systemem. Czy to wszystko naprawdę musi sie uruchamiać?

    0
  • #8 27 Maj 2008 02:01
    mpn103
    Poziom 34  

    Po pierwsze zmień sobie adres serwera DNS w połaczeniu z internetem na prawidłowy.
    Usuń wszystkie wpisy co mają w sobie 85.255.116.132.
    Są to adresy z Ukrainy i wątpie byś świadomie z nich korzystał.

    Przeleć system także tym:
    ComboFIX a później tym Ad-Aware 2008 wcześniej zaktualizuj jego bazę i na końcu tym: Spybot Search & Destroy i też zaktualizuj jego bazę

    0
  • #9 27 Maj 2008 11:49
    javor19
    Poziom 9  

    Kubo 80, rzeczywiście dumprep 0-k uuchamia się przy starcie systemu. Mam to zmienić?

    0
  • #10 27 Maj 2008 11:56
    kuba80
    Poziom 11  

    TAK!

    Spróbuj to odznaczyć, żeby się nie uruchamiało przy starcie systemu. Jeśli to nie pomoże i po otworzeniu menedżera zadań dalej będziesz miał aktywny proces dumprep.exe, to moze znaczyć, ze masz zainfekowany system raportowania błędów.

    ew. odpal regedit hkey_local_machine \ software \ microsoft \ windows \ current version \ \run i wykasuj wpis odwolujący się do dumprep

    0
  • #11 27 Maj 2008 15:29
    javor19
    Poziom 9  

    Jankolo- usunąłem wszystkie zbędne aplikacje uruchamiające się przy starcie systemu. Pomimo tego, Windows uruchamia się tak samo,jak poprzednio, czyli wolno.

    Mpn103- nie bardzo orientuję się, jak usunąć wszystkie wpisy, które mają w sobie 85.255.116.132...uroki bycia laikiem.
    Co do ComboFix-zainstalowałem ten program i od razu wykrył jakieś nieprawidłowości. W tym miejscu zwracam się do Kuby80- podejrzewam,że ComboFix usunał dumprep 0 -k, bo po restarcie nie było go w narzędziu konfiguracji systemu ani w menedżerze plików.

    Dodano po 7 [minuty]:

    Ad-Aware 2008 tuż po instalacji i aktualizacji bazy danych odnalazł ponad 100 zainfekowanych obiektów. Szkopuł w tym,że program ten zacina się w połowie skanowania, co uniemożliwia ich usunięcie...Również Spybot Search & Destroy odnalazł multum-bo aż 50 rozmaitych brudów.
    Jakie działania podjąć, aby Ad-Aware 2008 ukończył pomyślnie skanowanie?

    0
  • #12 27 Maj 2008 16:00
    kuba80
    Poziom 11  

    Ad-Aware gryzie sie ze Spybot'em. Zostaw jeden program, a drugi odinstaluj.

    0
  • #13 27 Maj 2008 16:11
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Kolego javor19:
    1. Przeczytaj i zastosuj się: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic925089.html
    2.

    javor19 napisał:
    nie bardzo orientuję się, jak usunąć wszystkie wpisy, które mają w sobie 85.255.116.132

    Zmień w właściwościach protokołu TCP/IP (połączenie sieciowe) adresy serwerów DNS na takie, jakie są wymagane przez Twojego operatora.

    0