Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Upgrade firmware dla telefonu Nokia E61 za pomocą JAF.

skieri 26 May 2008 18:16 7489 30
  • #1
    skieri
    Level 22  
    Mam soft 1.0610.04.04
    Chce wgrac nowszy RM-89_306330904_E61-1

    Mam jafa da rade to zrobic?

    Bo jak chce sfleshowac to wyskakuje blas error getting flash ID. I nic nie idzie.
  • #2
    discusall
    Level 21  
    A na jakim kablu to chcesz zrobić ? może masz kabel nie przerobiony nie raz wżucałem flesha do e61 i idzie napewno a z tego co napisałes to nie może poprawnie szczytać flesha.
  • #3
    matezzz
    Level 25  
    pewnie po usb próbujesz robić?
  • #4
    skieri
    Level 22  
    tak robie to po USB kablem ktory byl oryginalnie w zestawie.
  • #5
    matezzz
    Level 25  
    spróbuj z kartą sim, powinno pójść, jeśli nie to na 100% pójdzie po fbusie
  • #6
    skieri
    Level 22  
    Probowalem z karta dziwi mnie fakt ze program sam nie wybiera sobie plikow tylko wyskakuje taki log:
    Detected P-KEY: 90019103
    P-key nokia module version 01.02
    Init usb communication...
    Reading product code...
    Product Code: 0536035
    INI file 0536035.ini is missing. Continue searching for second ini type...
    No ini files found...
    FILES SET FOR FLASHING:
    MCU Flash file: NONE
    PPM Flash file: NONE
    CNT Flash file: NONE
    APE Variant file: NONE

    Musze wcisnac manual flash i wybrac model wtedy wybierze sobie pliki jednak wciaz jest ta sama informacja.
    Init usb communication...
    Found
    Reading SW version...1.0533.47.14 1.0610.04.04
    Reading battery value...3709 mV
    Init usb flashing...
    Reading flashid... Error getting flash id...

    Kopyta nie mam. macie jakeis pomysly jak to przefleshowac? Dodatm ze telefon jest sprawny i dziala.
  • #8
    skieri
    Level 22  
    Pozyczylem kopyto od kolegi z serwisu. I po jego podlaczeniu jak biore info telefon wlacza sie pokazuje sie logo nokii i wlacza sie tak jaby mial baterie wlozoną.

    jak pokazuje:
    Setting local mode...
    Failed! Aborting!
  • #9
    skieri
    Level 22  
    Rozumiem , że mam nieprzerobiony kabel...
    Może ktoś by mi podpowiedział jak ten kabel pod fbus przerobić?
  • #10
    dickheadGSM
    Level 31  
    Daj 5,1 kilo w szeteg na BSI
  • #11
    matezzz
    Level 25  
    użyj szukajki i nie dubluj postów
  • #12
    skieri
    Level 22  
    A co to jest BSI bo nie bardzo wiem?
  • #13
    discusall
    Level 21  
    Jak rozbierzesz kabel to przy wyjsciu pinow do bateri po srodku do kabla przylutuj i będzie śmigać.
  • #15
    argo16
    Level 25  
    z tego co sprawdziłem na moim kablu do e61 jest rezytor 7.5 k a nie 5,1 wiec chyba akurat do e61 musi byc 7,5 k
  • #16
    discusall
    Level 21  
    a ja z tego co widze to jest zle zrobione rezystor powinien byc na lini bsi a drugi 68k w miejscu tego na foto
  • #18
    skieri
    Level 22  
    Nie czyta dodam ze tu nic nie lutowałem tak kabel dostałem gdy kupowałem HWK
  • Helpful post
    #19
    dickheadGSM
    Level 31  
    Kabelek masz nieprzerobiony wiec go przerob.


    Tak na chlopski rozum ;) to:

    1. odlutuj zolty przewod od rezystora "w kablu"
    2. znajdz rezystor 5,1 czy tam 7,5 tego pewien nie jestem (jak nie pojdzie na jednym to na drugim musi)
    3. odpowiedni resystor przylutuj do koncowki zoltego przwodu
    4. przylutuj druga koncowke wstawianego rezystora w miejsce gdzie wczesniej byl wlutowany zolty przewod (do rezystora "w kablu")
  • #20
    argo16
    Level 25  
    ja bym radził dosicnąc kopytko bardziej do styku bateri oraz docinąć i umocowac jakąś taśma do punktów ,miałem tak samo i wystarczyło docisnąć kopytko do styku bateri oraz do pinów tylko moja e61 była martwa ale chyba w tym wypadku jest to poprostu wina kopytka bo ma duże luzy jak go zatrzaśniesz normalnie .
  • #21
    skieri
    Level 22  
    Ok kabel przerobiony i teraz działa !
    Przefleshowałem go wszystko łądnie pięknie ALE
    nie ma paczki językowej polskiej.
    flash jaki wgrywam to: RM-89_3.0_EMEA_306330904
    polska paczka jest pod EURO F i EURO G ale jak wgrywam obydwa to i tak polaka nie ma.
    WIecie moze pod jaka paczka jest polski jezyk?

    ODdam ze w EURO B nie ma polaka
  • #23
    skieri
    Level 22  
    wgrałem J i nic. Sa tylko 3 jezyki do wybory w niby w info w JAFIE bylo ze w tym pakiecie jest 6 jezykow.
  • #24
    matezzz
    Level 25  
    jesteś pewien że wgrałeś "jot"?
  • #25
    skieri
    Level 22  
    Tak jestem pewien, że wgrałem plik PPM:
    EURO J
  • #26
    matezzz
    Level 25  
    pliku ppm euro J nie wgrałeś napewno, bo takiego nie ma.
    podaj nazwe pliku ppm który wybiera ci jaf
  • #27
    skieri
    Level 22  
    Wlasnie wyszedlem z pracy ale chce powiedziec , ze Jaf nie wybiera mi plikow automatycznie. Musze wcisnac manual flash i wybrac model zeby on sam dopasowal sobie pliki.
    A nazwe ich podam jutro lub pojutrze.
  • #28
    pit08
    Level 28  
    Polaka z reguły masz w euro B, jak nie ma spróbuj ppma z turcja w nazwie, ostatnio flashowalem jakis telefon i wlasnie tam byl polak. Jak wybierzesz ppma to musi miec v06 w nazwie i bedzie polak.
  • #29
    skieri
    Level 22  
    W.g. programu polski pakiet jest w :
    rm89_m128_h20_ks_prod_306330904_v06_variant
    i
    rm89_m128_h20_ks_prod_306330904_v07_variant

    niestety po wgraniu w zadnym z nich nie ma polskiego menu.

    prosze o pomoc.