Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piszczenie w prawym przednim kole VW TRANSPORTER rok 96

dawid_188 26 May 2008 21:24 10184 14
    dawid_188
    Level 10  
    Witam forumowiczów !!!

Mam problem z piszczeniem który pojawił się w prawym przednim kole !!!

Otóż:

Piszczenie pojawiło się nagle , auto zostało oddane do mechanika w celu wykluczenie tegoż piszczenia , mechanik wymienił mi praktycznie cały przód jednak piszczenie dalej nie ustąpiło . Lista części jakie kazał mi kupić i które wymienił:

- amortyzatory przód ( wymieniał 3 razy ponieważ gdy kupowałem nowe miał zawsze wadę fabryczną)
    - łożyska kół
    - łączniki i końcówki drążków
    - sworznie wąchaczy

Po wymianie jak już pisałem piszczenie dalej nie ustąpiło !!!

Dodam jeszcze że podczas bardzo ulewnych dni piszczenie ustępuje natomiast gdy się już wypogodzi piszczenie to powraca ! Piszczenie występuje tylko gdy występują jakieś nierówności drogi, natomiast jak jest idealna gładka droga piszczenie znika !

Czy ktoś miał podobny problem i czy mógł by mi pomóc ?!

Bardzo liczę i czekam na odpowiedź !!!

(Myślę że jest to odpowiedni dział dla tego problemu )
    kusiu27
    Level 14  
    A może hamulce piszczą, sprawdź okładziny.
    dawid_188
    Level 10  
    Właśnie też tak myślałem , mam zamiar to jutro sprawdzić jednak myślę że to nie to ponieważ piszczenie jest tylko w jednym prawym przednim kole !!!

Jednak dzięki za informacje jutro to zrobię , to znaczy sprawdzę okładziny i spróbuje je przeczyścić papierem ściernym.
    kusiu27
    Level 14  
    Niema sensu przecierać je papierem ściernym sprawdź tylko czy okładziny nie są zdarte lub nie są luźne.
    adam7009

Level 40  
    zazwyczaj swożnie górne wachaczy powodują takie piski,były też wymieniane ?,czy tylko dolne.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pytanie czy piszczenie zmienia sie w zależności od prędkości, może od skrętu? Jeśli nie to hamulce wykluczasz. Jeśli się zmienia, oglądasz tarcze(ranty) klocki(prowadnice) tłoczek w zacisku czy lekko się cofa i czy gumka na nim cała. Jeśli jednak zawieszenie to tak jak pisał adam7009 patrzysz na zawieszenie zwłaszcza bloki wahacza dolnego a także oglądasz drążek stabilizatora dokładnie.
    niutat
    Level 36  
    Witam
    miałem podobny przypadek, piszczenie też zanikało gdy koła były mokre i też piszczało na wybojach, i teraz uśmiejecie się co było przyczyną - otóż plastikowe kołpaki ocierały o oponę, myślę że u Ciebie jest to samo.
    trans-serwis
    Level 39  
    Kolega Adam 7009 ma rację, tak piszczą górne sworznie. Naprawiam bardzo dużo transporterów i to jest bardzo częsta usterka.
    Można ją łatwo zlokalizować bujając samochodem na postoju i osłuchując górne sworznie stetoskopem. Osobiście myślę,że gdyby ten samochód trafił do warsztatu usterka byłaby już usunięta.
    dawid_188
    Level 10  
    Właśnie dokładnie tak jak napisał "trans-serwis" zacząłem bujać samochodem i słychać piszczenie . Co do wachaczy z tego co pamiętam były wymieniane tylko dolne, więc myśle że czas wymienić górne sworznie i wtedy się dowiemy czy to było to przyczyną....
    dawid_188
    Level 10  
    Witam ponownie.

Dość długo się nie odzywałem bo na moje nieszczęście w moim transporterze pękł pasek rozrządu... i musiałem odstawić samochód do mechanika nie zastanawiając się narazie nad piszczeniem !

Otóż samochód już jeździ wszystko jest zrobione natomiast piszczenie dalej występuje, podczas prac związanych z silnikiem na koniec swojemu mechanikowi kazałem wymienić górny sworzeń, wymienił i piszczenie dalej występuje już jestem po prosty bardziej niż załamany. Mechanik już twierdzi że on sam nie wie co jest przyczyną tego piszczenia .

Myśle że pora na zmiane mechanika ....

Może wy wpadniecie jeszcze na jakąś rade dla mnie ...

Bardzo dziękuje.
    rado1
    Level 10  
    A co z drążkiem stabilizatora a raczej jego mocowanie? Sprawdzałeś to bo nic o tym nie piszesz a ktoś już o tym wcześniej wspominał
    facio41
    Level 13  
    Kolego kopnij się do apteki ,nabądź drogą kupna strzykawkę i igłę.Do strzykawki naciągnij oleju silnikowego i wstrzyknij go poprzez osłonę gumową sworzni wachacza do wewnątrz sworznia.Jak pisk ustąpi to znaczy że sworzeń do wymiany.Sposób sprawdzony i pewny.Z doświadczenia wiem że i nowe sworznie potrafią piszczeć ,nawet te dobrych firm.
    Jacko9
    Level 15  
    Kiedy słychać to piszczenie? Przy jakiej prędkości?
    dawid_188
    Level 10  
    Witam wszystkich ponownie !

Zapomniałem napisać o tym że mój problem już znikł !!!

Powodem były jednak AMORTYZATORY !!!

Były Polskiej firmy Hart , radze ich nie kupowac wymieniałem je 3 razy i wszystkie piszczaly, postanowiłem że dołoże i kupie lepsze amortyzatory za 250 zł za sztuke najlepsze jakie były i pomogło !!!

Więc rada na przyszłośc lepiej dołożyć troszke więcej pieniędze a nie słyszeć piszczenia !! :)

Wasze rady były równiez pomocne !!!

Dziękuje i pozdrawiam
    trans-serwis
    Level 39  
    Przecież ten Hart o którym piszesz to brend hurtowni w Opolu. To są chińskie wyroby niskiej a niekiedy katastrofalnej jakości. Moim zdaniem montowanie tych części do zawieszenia samochodu "grozi śmiercią lub kalectwem"