Witam , szukałem na forum ale nie udało mi się znaleźć nic ciekawego w temacie jak powyżej.
Szukam opisu urządzenia gdzie po wprowadzeniu danych akumulatora ( pojemność , prąd rozruchowy ) urządzenie określi stan naładowania akumulatora procentowo, albo poda ilość dostępnych amperogodzin.
Mam kilka akumulatorów i przynajmniej jeden z nich ładuję baterią słoneczną poza tym mam sporo sprzętu radiowego w aucie i często pada mi tam akumulator ( oczywiście zawsze w najmniej odpowiedniej chwili ) choć ma około 2 lata ( gwarancja producenta na 3 ) .
Stąd potrzeba określenia stanu naładowania.
W zasadzie to potrzebuję dwa urządzonka , jedno do ciągłego pomiaru dostarczonego ładunku do akumulatora ( praca z baterią słoneczna ) drugie do doraźnego pomiaru pod obciążeniem.
Widziałem takie coś w warsztacie samochodowym gdzie serwisant wprowadził pojemność , prąd rozruchowy i po kilkunastu sekundach od startu pomiaru otrzymał na wyświetlaczu wynik stanu akumulatora .
Przy czym określił jego obecny chwilowy stan i też ogólny czyli jak bardzo akumulator jest zużyty. Sadze , że wystarczy określenie stan chwilowego.
Jak ktoś ma jakieś sugestie to będę wdzięczny.
Pozdrawiam