Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dekoder Polsatu a osprzęt w Londynie - kilka pytań

lowermann 27 May 2008 15:21 2012 8
    lowermann
    Level 18  
    Witam, zakupiłem w kraju dekoder polsatu cyfrowego Echostar dsb-717, w londynie mam załatwione mieszkanie z zamocowaną czaszą anteny i przewodem i teraz kilka pytań! Czy tamta czasza wraz z konwenterem będzie odpowiednia do tego dekodera? Czy końcówkę od przewodu antenowego pownienem kupić tutaj czy będzie się nadawała tamta? Czy dekoder polsatu aktywować tutaj w kraju i zaktualizować oprogramowanie i potem podłączyć tam i zacząć ustawiać antenę czy wszystko zrobić tam?? I najważniejsze, jak ustawić antenę bo tamta jest już ustawiona zapewne na jakąś satelitę ? :)

Pozdrawiam
    pala22
    Level 24  
    -aktywuj dekoder w kraju
    -cały osprzęt będzie pasował
    -prawdopodobnie będzie trzeba przestawić antene z Astry 19.2 na HotBirda 13.
    delikatnie w lewo (patrząc z za czaszy) około 5stopni

zacznij ustawiać na kanale : 4fanTV ma silny sygnał i jest nie kodowany
    póżniej korekta .
    lowermann
    Level 18  
    pala22 bym kliknął pomógł ale nie wyświetla mi się ta ikonka, no trudno, dzięki za rady!
    Wiec tak, dekoder już aktywowałem, skoro cały osprzęt będzie pasował to nie muszę nic kupować tutaj, aha, mam możliwość wziąść ze sobą dekoder analogowy, jest bardzo malutki, jak radzisz? Wziąść go czy nie będzie większych problemów z ustawieniem na dekoderze cyfrowym?? Jeszcze może ktoś rozmiar klucza do przestawiania czaszy?? :) wiem, że głupie hehe, ale...?? klucz 13??
    fidzo
    Level 21  
    witam
    Analog zawsze może ułatwić i przyspieszyć ustawienie anteny,
    wiec warto go mieć.
    Co do kluczy to numer 13 i 10 to raczej standard, warto mieć po dwie sztuki co by za kontrować.
    pzdr
    pala22
    Level 24  
    Weż 10 i 13 też może się przydać
    delikatnie przesuwasz czasze po każdym milimetrze chwila aby dekoder zdążył zdekodować sygnał i obejdzie się bez analoga.(szkoda miejsca w bagażu lepiej fajek wziąć ;)
    lowermann
    Level 18  
    Hej, przydaly sie 10 i 13 :) ciezko bylo trafic w to okienko ale ustawilem, pomocne byly sila i moc sygnalu ktore pokazuje dekoder na telewizorze. Dzieki wszystkim za pomoc
    LeDy
    Level 43  
    pala22 wrote:
    -
    -prawdopodobnie będzie trzeba przestawić antene z Astry 19.2 na HotBirda 13.
    delikatnie w lewo (patrząc z za czaszy) około 5stopni.

Jak już to w prawo z 19° na 13°. Przed czaszą patrząc to w lewo.
    maciek75
    Level 2  
    Na pewno bedzie to taka antenka, jaka i ja posiadam - klucz 10 nasadowy, cała reszta pasuje idealnie, niestety na moim echostarze wyniki nie sa rewelacyjne - górny pasek pokazuje 70% dolny 53% i prktycznie cały cza swieci na żólto ale odbieram wszystko bez problemu i co najciekawsze powiem wam że ta mała czasza jest moim zdaniem lepsza od oryginalnej polsatowskiej, ponieważ na "starym" mieszkaniu montowałem te oryginalną z pomocą angielskiego fachowca, który jak tylko zobaczył talerz odrazu wiedział że to polska tv - " bo tylko polacy stosują plastikowe uchyty w antenach" i rzeczywiscie sygnał był wysoki ale bardzo często albo zatrzymywał się obraz albo były przerwy w dzwieku, i sprawa druga aktywuj kartę przed wyjazdem z Polski, pozwoli ci to oszczedzić sobie chwilowej nerwówki z brakiem sygnału. Gdybyś jednak miał problemy z ustawieniem anteny to koszt wykonania takiej usługi przez fachowca ze sprzętem wynosi ok.20 funtów za samo ustawienie lub 40 za montaż + ustawienie sygnału. Powodzenia!
    LeDy
    Level 43  
    [quote="maciek75" niestety na moim echostarze wyniki nie sa rewelacyjne - górny pasek pokazuje 70% dolny 53% i prktycznie cały cza swieci na żólto ale odbieram wszystko bez problemu [/quote]
    Mało prawdopodobne na takim sygnale, górne 70% dolne 53% , aby świeciło na żółto a nie na niebiesko. To są dobre parametry.