Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer w LAN nie widzi nic, inni widzą

28 Maj 2008 10:29 19986 22
  • Poziom 39  
    Mam trzy komputery połączone w sieć za pomocą WAG54GS. Dwa stacjonarne (podpięte skrętką) i jeden przenośny podpięty za pomocą WLAN (z zabezpieczeniem WPA). Wszystkie komputery mają statycznie przydzielone numery IP, są w tej samej grupie roboczej.
    Router dzieli neostradę na trzy komputery
    Oba komputery stacjonarne widzą siebie i komputer przenośny w otoczeniu sieciowym. Można kopiować pliki pomiędzy nimi i na komputer przenośny.
    Problem polega na tym że komputer przenośny nie widzi nic w otoczeniu sieciowym (wyskakuje kompunikat że grupa robocza jest niedostępna. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej)

    Na komputerze przenośnym wyłączyłem zaporę systemową. Jest jescze Avast, ale jego zabicie nie przyniosło żadnych efektów.

    Co powiniennem jeszcze ustawić?
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Jeszcze jak byś napisał jakie systemy są zainstalowane...
    Możliwości jest wiele. Zakładam iż masz XPki i może masz niedoinstalowane protokoły, poprzez XPAntySpy załączona opcja UKRYJ KOMPUTER W SIECI, załaczony FIREWALL czy to w systemie czy wbudowany w AVASTa...
  • Poziom 39  
    Przepraszam - zapomniałem.
    Wszędzie jest XP z SP2.
    Na laptopie nie ma XPAntySpy, tak jak pisałem firewall wyłączony, avast chwilowo też.
    Protokoły wszędzie standardowo:
    - klient sieci Microsoft Networks
    - udostępnianie plików i drukarek
    - harmonogram pakietów QoS
    - Protokół TCP/IP

    Jeśli chodzi o "ukryj komputer w sieci" - komputer jest widoczny w sieci, ale nie widzi innych.
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    Pewnie na tych innych nie masz włączonego udostępniania.
  • Poziom 39  
    Jest włączone udostępnianie i plików i drukarek.
    Gdyby nie było (chyba) byłoby widać komputery grupy roboczej - a tak przeglądająd otoczenie sieciowe z komputera przenośnego nie widać nic - nawet komputera przenośnego.
    Inne komputery widzą wszystkie (również przenośny) - możliwe jest przenoszenie plików z dowolnego komputera na inny dowolny, działa drukowanie (na jednym z komputerów stacjonarnych mam drukarkę).
  • Poziom 18  
    Witam!!!
    A w taki sposób: np.: \\192.168.0.1 dasz radę wejść?
  • Pomocny post
    Poziom 11  
    sprawdź,czy masz adres ip z puli mieszczącej się w masce pozostałych(np.255.255.255.0 - czy taki masz na wszystkich komputerach łącznie z routerem).Czy router ma dopisanego mc`a latopa do tablicy wifi, a jak to nie pomoże,to zmień grupę roboczą na lapku na inną,reset,znów zmiana i powinno działać
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    wasyl32 napisał:
    Witam!!!
    A w taki sposób: np.: \\192.168.0.1 dasz radę wejść?


    A czego to adres jest?

    Jeżeli już to 192.168.1.0, co jest adresem sieci LAN, do ktorej masz podłączone kompy i do której należy rownież ruter o adresie 192.168.1.1.
    Zaś komputery mogą mieć adresy przydzielone z zakresu 192.168.1.10 - 50.

    Mrrudzin ja mam taki sam kłopot, a przynajmniej miałem, gdy miałem 3x xp sp2. Teraz mam viste 2x (na lapku i desku) + xp sp2 i jeszcze nie próbowalem rozwiązać tego kłopotu bo kłopoty z liveboxem (przypuszczam, że wlaśnie tego rutera dot. problem) zostaly wyprodukowane razem z tym sprzętem.
  • Pomocny post
    Poziom 11  
    zacznij od czegoś prostego

    menu start-> uruchom->cmd.exe
    sprawdź jakie adresy ip maja przydzielone wszystkie komputery i zrób:
    z komputera stacjonarnego:
    ping [ip połączonego wlanem]
    z komputera wlanowego:
    ping [ip komputera stacjonarnego]

    napisz co ci zwróciły
    posprawdzaj dokładne adresy ip, maski, i ip bram.
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    kolszu napisał:
    wasyl32 napisał:
    Witam!!!
    A w taki sposób: np.: \\192.168.0.1 dasz radę wejść?


    A czego to adres jest?

    Jeżeli już to 192.168.1.0, co jest adresem sieci LAN, do ktorej masz podłączone kompy i do której należy rownież ruter o adresie 192.168.1.1.
    Zaś komputery mogą mieć adresy przydzielone z zakresu 192.168.1.10 - 50.


    Kolega widział literki "np.:" ??? Chodziło mi tylko o przykład.
    A co - nie może mieć sieci 192.168.0.0? X lat temu miałem dlinka gdzie adres sieci ustawiało się od 192.168.0.0 do 192.168.255.0.
    Jeszcze raz powtarzam - to tylko przykład!

    Wracając do tematu:
    Chodzi mi o to, czy da się wejść na zasoby komputera bezpośrednio przez adres IP a nie przez nazwę NetBios. Objawy wskazują na niepoprawne działanie usługi NetBios.
    Sprawdz czy NetBIOS wogole masz włączony:
    Sprawdzisz to w właściwościach zaawansowanych protokołu TCP/IP w zakładce WINS. Powinno byc zaznaczone Default. Ale możesz też wymusić działanie przez opcje "Enabled".
    Na koniec możesz sprawdzić, czy w usługach włączona jest przeglądarka komputera.

    Oczywiście prawie wszystkie problemy z otoczeniem rozwiązuje serwer WINS. Ale to inny temat.
  • Poziom 36  
    Jeszcze raz przypominam: w przypadku systemów z rodziny Windows wzajemna widoczność komputerów w sieci nigdy nie będzie przebiegała w sposób niezawodny: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=975527

    Komputery raz będą się widziały, raz nie (mimo prawidłowych ustawień). Pod tym względem Windows jest systemem bardzo niedopracowanym. Zastanawia mnie jak taki gigant jak MS mógł sobie na coś takiego pozwolić, i przez tyle lat (w kolejnych wersjach) nie rozwiązać tego problemu.
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    co fakt to fakt ;)
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    A mi doświadczenie (różne sieci, wiele komputerów) każe twierdzić, że na to nie ma reguły. Przy poprawnych ustawieniach komputery będą się widziały, ale nie zawsze - w takich sytuacjach po resecie jednym, lub dwóch, znowu wszystko zaczyna działać.

    Najciekawsze jest to, że nawet kiedy komputery nie będą siebie widziały, to i tak do udostępnionych zasobów zawsze i bez żadnych problemów można się dostać po ścieżkach bezpośrednich, np. \\komputer\katalog

    Czy to nie jest ewidentna wada systemu, skoro w momencie, kiedy komputery nie widzą się w otoczeniu sieciowym, i tak można bezproblemowo dostać się do zasobów po ścieżkach?

    Raz się widzą, raz nie ;-). Systemy z serii Windows, przynajmniej jeśli chodzi o sieci, zawierają w sobie pewien pierwiastek ludzki - często robią to, co same chcą. Coś na kształt sztucznej inteligencji? A może to złośliwość rzeczy (nie całkiem) martwych? ;-)
  • Poziom 39  
    Witam

    Jutro będę miał dostęp do komputerów. Zobacze jeszcze raz na świeżo co tam się dzieje :)

    Cytat:

    Zeby cos widziec na drugim kompie musisz tam cos udostepnic. Zagladnij w firewalle, moze blokuja ruch. Zapoznaj sie z tym http://banita.pl/konf/smbudost.html
    btw, daaawno mnie tu nie bylo ;P

    Dane są poudostępniane na wszystkich komputerach. Firewalle powyłączane.
    Sprawdze jeszcze NetBios

    EDIT:
    Cytat:

    Spróbuj bez tego kodowania WPA (na chwilę)

    Żadnych efektów

    Cytat:

    Witam!!!
    A w taki sposób: np.: \\192.168.0.1 dasz radę wejść?

    Niestety tego też próbowałem...

    Cytat:

    sprawdź,czy masz adres ip z puli mieszczącej się w masce pozostałych(np.255.255.255.0 - czy taki masz na wszystkich komputerach łącznie z routerem).Czy router ma dopisanego mc`a latopa do tablicy wifi, a jak to nie pomoże,to zmień grupę roboczą na lapku na inną,reset,znów zmiana i powinno działać


    Odnośnie adresów:
    jeden z kompów stacjonarnych ma
    192.168.90.3

    drugi
    192.168.90.4

    a przenośny
    192.168.90.5

    maska dla wszystkich 255.255.255.0


    brama na wszystkich 192.168.90.1, a serwery DNS powpisywane zgodnie z tym co podaje TPSA

    Pingi z każdego miejsca sieci w inne lecą bez problemu.

    Cytat:

    Sprawdz czy NetBIOS wogole masz włączony:
    Sprawdzisz to w właściwościach zaawansowanych protokołu TCP/IP w zakładce WINS. Powinno byc zaznaczone Default. Ale możesz też wymusić działanie przez opcje "Enabled".
    Na koniec możesz sprawdzić, czy w usługach włączona jest przeglądarka komputera.

    NetBios na laptopie był włączony jako default. Zmieniłem na enabled. Teraz laptop widzi "siebie" w otoczeniu sieciowym, ale nie widzi innych kompów i wice wersa...


    Ahhh te sieci...
  • Pomocny post
    Poziom 10  
    A co z ustawieniami na routerze - dziwi mnie, że nikt nie poruszył tego tematu... Sieć Windows działa dobrze, jeżeli coś poza niezależnie spiętymi komputerami zarządza nazwami netbios, lub adresami ip... (router powinien cię od tego problemu wybawić)

    Sprawdź czy gdzieś w ustawieniach routera nie masz "IsotaleAP" - jeżeli masz, to wyłącz.

    Ta funkcja powinna oddzielać od siebie klientów AP (np. w hotspocie), ale doświadczalnie przerobiłem temat i u mnie zamiast rozdzielać pomiędzy sobą klientów AP - dawało skutek inny - podobny jak w opisanym przez Ciebie przypadku - brak dostępu z WLAN do LAN.

    Sprawdź czy jak podłączysz po Lanie laptopa - nadal będziesz mieć ten sam problem.
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    Zrób po kolei tak:
    1. Przede wszystkim sprawdź czy wszystkie kompy są w tej samej grupie sieciowej - prawy na mój komputer ->właściwości i zakładka NAZWA KOMPUTERA jeśli nie są takie same to zmień tak by wszystkie miały tą samą grupę roboczą - np DOM.
    2. spróbuj sprawdzić czy z lapka wyszukasz inne kompy po ip - start>wyszukaj>komputery lub ludzie>komputer w sieci> i wpisz tu ip jednego ze stacjonarnych zatwierdź i czekaj, jeśli znajdzie to dobrze, jeśli nie to oznacza że coś blokuje dostęp z lapka do innych kompów.
    3. Jeśli znalazł a w otoczeniu nadal nie wyświetla ci innych komputerów - rozwiązaniem może być aktualizacja sterowników, jeśli i to nie pomoże to oznacza że netbios nie daje rady - jakie są pingi do tych kompów?? Stwierdzonym faktem jest że w dużych sieciach zawierających po kilkanaście kilkadziesiąt komputerów mogą być kłopoty z wyświetlaniem komputerów w otoczeniu roboczym (ale to według microsoftu dotyczy tylko dużych sieci)... Pozostaje tylko wtedy zmapowanie na stałe dysków twardych we wszystkich urządzeniach na wzajem...
  • Pomocny post
    Admin grupy komputery
    Nie wiem dlaczego ale gdy ja miewam podobne problemy to wystarczy bym włączył w komputerach "Kreatora Konfiguracji Sieci " . W nim włączam udostępnianie plików i drukarek i ustawiam w opcjach folderów 'Użyj Prostego udostępniania plików" - po tych operacjach zawsze mi działa sieć i komputery widzą się bez problemów - Sprawdź to .
  • Pomocny post
    Poziom 2  
    miałem podobny problem i najlepszym rozwiązanie było to żeby switch sam sobie przydzielał adresy IP i tylko wystarczało skonfigurować sieć przewodową w domu bo posiadam też Wifi i one nie gryzą sie i wszystko hula... Problemy są tylko czasem z Vista ale da sie zrobić!!!
    Powodzenia!
  • Poziom 39  
    Cytat:

    Sprawdź czy gdzieś w ustawieniach routera nie masz "IsotaleAP" - jeżeli masz, to wyłącz.


    Niestety nie mam...

    Panowie w- w końcu przysiadłem nad tym i problem udało się rozwiązać.
    Komputer przenośny (Lenovo n200) miał oryginalnie zainstalowany system. Z systemem użytkownik dostał "gratis" masę śmieciowego oprogramowania - w tym jakieś bzdurne programy do sieci. Znalazłem, wyciąłem w pień i działa :)

    Dziękuje wszystkim ślicznie za pomoc. Temat zamykam. Tylko jeszcze naklikam "pomógł" :):):) ...