Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nadstawki 100 W rms 101dB ,beyma 12GU + GDWT 9/100 FP

piotrbpm 28 May 2008 15:35 15315 48
Altium Designer Computer Controls
  • Witam ma do przedstawienia nadstawki mojej konstrukcji.

Potrzebowałem coś do moich odwrotek na głośnikach MacCauleya 15” 400w rms.Wysoka skuteczność powyżej 100db -100 w rms wystarczy na pewno

Przetworniki:

Na allegro wypatrzyłem głośniki beyma model 12GU. 12 calowe głośniki dedykowane do kolumn gitarowych ,co nie przeszkadzało mi w zastosowaniu ich do mojego projektu, koszt 320zł /2 szt +przesyłka (używane w bardzo dobrym stanie)

Dane głośnika to :

Moc: 100 w rms
    Impedancja: 8ohm
    Efektywność: 101Db
    Pasmo przenoszenia: 60Hz-5,5kHz

Nadstawki 100 W rms 101dB ,beyma 12GU + GDWT 9/100 FPNadstawki 100 W rms 101dB ,beyma 12GU + GDWT 9/100 FPNadstawki 100 W rms 101dB ,beyma 12GU + GDWT 9/100 FP
    Nadstawki 100 W rms 101dB ,beyma 12GU + GDWT 9/100 FPNadstawki 100 W rms 101dB ,beyma 12GU + GDWT 9/100 FPNadstawki 100 W rms 101dB ,beyma 12GU + GDWT 9/100 FP
    Coś więcej odnośnie tego głośnika, otóż widzimy na zdjęciu jego zawieszenie typowe dla średniotonowego odwrócone zawieszenie, jego wychylenie X max to 2 mm toteż jest bardzo sztywne. Zastosowałem ten a nie inny ponieważ miał wysoka skuteczność 101Db to bardzo dobry rezultat ,szukałem długo na allegro aż się doczekałem była to okazja jak się patrzy. Do tego uwielbiam głośniki beymy są świetne (miałem już 15G 450/N w wersji 4 ohm w odwrotkach ,razem z bratem konstrujemy band passa na 2 szt 18lx60 w jednej paczce 330zł /2 szt to nie drogo trzeba poporstu chcieć, allegro nie gryzie;).Kosz odlewany z aluminium bardzo solidny nie blaszak (śmiać mi się chce na produkcje innych firm gdzie kosze są z blachy cienkiej aż żal nawet te dobre marki nie wymienię bo będzie burza), średnica cewki 52mm ,spory magnes 155mm zupełnie wystarczający jak na jego moc. Membrana bardzo twarda i gruba. Jedynie co mnie zabolało to sposób przyłączenie, ale to tylko 100w rms wiec można firmie wybaczyć.
    Chciałem się wypowiedzieć odnośnie głośników stosowanych na elektrodzie i poprzeć Kamila w jego walce z przekonaniem ze Stx-y graja świetnie:D ,,bo każdy kupuje na co go stać”, ok ja kupiłem te głośniki za 320zł i grają bardzo dobrze, nie był to duży koszt, wystarczy trafić na allegro okazje których jest pełno, a nie kupować nowe badziewie. Głośniki MacCauleya 15” 400w rms 99Db kupiłem za 350zł /2 szt + przesyłka fakt były stare wgniecione kopułki ale po renowacji która mnie kosztowała 4 zł( nowe 2 sztuki kopułek ) były jak nowe, wyczyszczone odkurzone i śmigają ,trzeba tylko spędzić troszkę czasu na allegro i przeglądać oferty okazje, gdzie markowe głośniki sprzedają ludzie za śmieszne pieniądze!!!!. Kiedyś kupiłem od znajomego głośniki 12 calowe niemieckie Rft 50VA 100Db myślałem śmiech na sali ale grały lepiej niż 2 szt 12calowych które miały po 260 max czuli 130 rms i skuteczność 92Db Do tego najważniejsza cześć mojej wypowiedzi o której nikt (lub nie zauważyłem) nie wspomina i nie podkreśla a przecież to podstawa, moje 100w rms na poziomie 101Db bija na głowie z premedytacją mogę powiedzieć że każdy głośnik który moc rzędu kilkuset wat i skuteczność na poziomie śmiesznie niskiej 92 db np. :D SMIECH NA SALI moje ulubione powiedzenie :D pow 100DB to czystość i poezja w przenoszeniu fal a nie trzeszczenie buczenie pierdzenie itp.... .

Ale wracając do mojej konstrukcji , rekomendowana obudowa do nich to przedział 50/120 litrów, zastosowałem obudowę o łącznej pojemności około 70 litrów co dało mi w symulacji dynamikę na poziomie 101Db już od 100Hz co w moim przypadku było pożądane. Do obudowy zastosowałem jeden bass reflex o wymiarze 8cm. Pasmo jakie ma przenosić ten przetwornik to od 100Hz ( w sumie to będę go odcinał na 200Hz crossoverem ) do 5kHz.
    Dlaczego 5 a nie 6 lub 4,5kHz? -rekomendowane prze producenta GDWT jako pasmo odcięcia zwrotnicy dla niego. Hmm otóż oczytałem się troszkę na elektrodzie to i owo i dowiedziałem się ze trzeba korzystać z tak zwanych skoków(pików) przenoszenia pasma głośnika w beyme właśnie taki skok znalazłem na 5kHz dlatego zwrotnica podział 5kHz 12db/okt. Tyle odnośnie basowego (raczej średniotonowego) Czyli mam od100Hz (200Hz) do 5kHz skuteczność 101Db

Głośnik wysoko tonowy tu miałem problem ,może nie duży ale był, zawsze licytując np. jakiś przetwornik beymy np. cp 09 lub cp 12/N ktoś mnie przelicytował .Ale żeby nie było że sam sobie podkładam kłody pod nogi, postawiłem sobie za cel kupić głośnik z którego będę korzystał nie przepłacić i żeby pasował do beymy 12GU . Cp 09 ma skuteczność 104db czyli trzeba tłumić o 3db ale po co?, nowe 230zł/2 szt +przesyłka ale po co? licytowałem poszły za 140zł + przesyłka dawałem 120zł moje maximum, tak samo było z cp 12/N , 107Db wyciszanie o 6Db :/ przesada .Przeglądając moje ulubione allegro napotkałem głośnik TONSILA GDWT 9/100 FP ,

Dane głośnika :
    Moc: 6W rms
    Impedancja: 8 ohm
    Pasmo przenoszenia: 4kHz- 20kHz
    Rekomendowane ciecie: 4.5kHz
    Skuteczność: 101Db

Nadstawki 100 W rms 101dB ,beyma 12GU + GDWT 9/100 FPNadstawki 100 W rms 101dB ,beyma 12GU + GDWT 9/100 FP

Głośniczek świetnie się nadaje do mojej konstrukcji, chłodzony ,boli mnie tylko jego nie liniowość w skuteczności po 100db :/ jego spadek na 10kHz no ale coś za coś zakupiłem te głośniki za 89zł /2 szt + przesyłka nowe!!.Moim zdaniem głośniki dobrałem dobrze, może nie doskonale ale przynajmniej mogę spać po nocach czy dobrze wybrałem (marka parametry,cena).

Zwrotnica hmm i tu się zaczęły schodki – podział wiadomo 5 kHz optymalnie dla każdego głośnika nie jestem wszystko wiedzący ale wydaje mi się ze dobrze dobrałem podział, w trosce o GDWT zwrotnica musi być o nachyleniu 12db/okt i zabezpieczona żarówką. Miałem do wyboru samemu zrobić ze schematów dostępnych na elektrodzie  lub kupić stx-a za 48zł /2 szt +przesyłka
    Impedancja 8 Ω ,Moc 200 VA( z moich oględzin wystarczy na moje 100 w rms) Częstotliwość podziału 5000 Hz Filtr dwudrożny( cewki powietrzne na plus, kondensatory widać ze nie audiofilskie ale spełniają swoją rolę) lub
    Janbo model B-2 odpadła w przedbiegach za filtr wysokiego tylko 6db/okt i wytrzymałość mocową 80VA wiec szukałem dalej , model X-2 świetny lecz 300VA ponad 108zł/2 szt +przesyłka ,faktycznie nie przeszkadzało by to lecz po co ,nie chciałem siebie uszczuplać portfela .Samem się nie opylało robić, same cewki są po 9zł a trzeba by kupić 4 szt + kondensatory :/ zdobyłem się na to by kupić stx-y
    Rozwiązanie budżetowe? Nie do końca(robiąc swoje z części wydał bym więcej i nie miał bym płytki drukowanej nie jest to wymóg ale cieszy nie nie trzeba kombinować z zamocowaniem) i tak sobie je przerobie po swojemu, dodam ochronne wysokotonowego (zarówka przed filtrem wysokiego o czym się do wiedziałem na forum, i jakiej mocy przy okazji). O to fotki zwrotnicy z zaznaczonymi punkami przeróbek

Jak widać nie za skomplikowane te zwrotnice -cewki powietrzne na drucie 1mm są przyzwoite , filtr ma stromnośc 12db/okt co widać po zastosowanych elementach (basowo-srednitonowy cewka + kondensator ,wysokotonowy cewka + kondensator), kondensator na torze wys. jest na napięcie 250V co mnie zadowala z napisanej pojemności 2,7Uf wnioskuje ze filtr zrobiono poprawi co prawda nie wiem jak z cewkami (jaka indukcyjność) ale trzeba mieć troszkę zaufania .Martwi mnie tylko elektrolit na torze nisko-sredniotonowego głośnika :/ trzeba będzie wymienić (nie podlega dyskusji) . Zaznaczyłem na zdjęciu o który kondensator chodzi i gdzie chce wstawić żarówkę widać na płytce przewidziano jeszcze na tłumik w postaci resytora ale dla mojego zastosowania nie trzeba .Co do polaryzacji wiemy ze w zwrotnicach 2 drożnych stosuje się odwrotne podlacznie wysokotonowego głośnika co widzimy po ścieszkach .Dawniej zwrotnice te były produkowane o tak:

Cewki na rdzeniach nie przemawiają do mnie , lecz widzę dodatkowy kondensator na torze Nisk-średnitonowym 1,5uf 250v i ten nieszczęsny elektrolitek :/. Zastosowałem następujące przeróbki :

Fotka:

Kable połączeniowe hmm nie przesadzając to tylko 100w rsm wiec 2x1.5mm starczy zarówno do niskiego jak i wysokiego .Pamiętajmy jednak o lutowaniu zwrotnicy by nie dawać ,,tony lutu,, cyne należy położyć z umiarem by się trzymało cyna jest gorszym przewodnikiem niż miedź wiec Weście to pod uwagę.

Obudowa:

No cóż nie dostane zapewne pochwał za obudowę ale moim zdaniem dobrze wybrałem. Płyty oczywiście odzysk ze starych szafek. Musze tu się wytłumaczyć mogłem kupić nowy materiał ale po co ? nie było potrzeby nowy koszt około 80zł a mój darmowy. Wkręty 5zł do gipsu 4,5 cm długie ,klej załatwił mi brat  jakiś do klejenia drewna. A o to poszczególne etapy konstrukcji:

Wiem wiem ścianki są łączone z 2 płyt takie miałem wiec zrobiłem nie wpływa to na jakoś końcowa skleiłem dobrze 

Wymiary poszczególnych płyt :

Płyty wymiar ilość

Płyta na głośnik - 50x38 cm 2x
    Płyta tylna- 50x38 cm 2x
    Płyta boczna- 50x40cm 4x
    Płyta dolna,górna- 40x40cm 4x

Dlaczego taki kwadracik? Nie mogę przeboleć konstrukcji gdzie przednia ścianka jest monstrualna zarówno szeroka jak i wysoka a żeby obudowa nie była za duża (litrażowo) dajemy kilkanaście cm głębokości .I teraz spójrzmy na taka konstrukcje wysoka szeroka lecz nie głęboka nic tylko się zaraz przewróci :D myślę bardzo realnie podejdzie taki pan ,,za dużo wypiłem ,, na imprezie i będzie chciał się oprzeć a nadstawka będz Rozwiązanie w postaci trapezu jest nie ekonomiczna ma swoje zalety lecz dla mnie za podstawę obrałem kwadrat- stabilny zyskałem na litrażu i nie musiałem robić monstrualnie wielkiego przodu. Rozmieszczenie przetworników ,,basowy,, na środku minimum od krawędzi dolnej 5cm do otworu głośnika ,wylot po jednej stronie powyżej basowego po drugiej stronie wysokotonowy odległość otworu wyrównującego ciśnienie jest duża od przetwornika przenoszącego fale o wysokiej częstotliwości, wiec nie ma mowy o jakimś złym nachodzeniu się fal itp.

Litraż 68 litrów, nie odejmowałem litrażu głośnika bo jest raczej znikomy

Wykresik:

Przednia ścianka jest wpuszczona 2 cm. Dobijają mnie konstrukcje estradowe bez tego wpustu:/ aż żal spoglądać a przecież nie jest to duży problem. Dlaczego? Wyobraźmy sobie sytuacje gdzie kolumna się przewraca na przednia ściankę, jeśli nie ma zabezpieczenia w postaci kraty głośnik się uszkodzi ale jeśli są kraty te nawet okrągłe wgniotą się mam rację?:) dlatego taka mała rzecz jak wpuszczona ścianka przednia chroni może nie w 100% bo można przecież przewrócić na wystający element.
    Przednia część kolumny należało by czymś zabezpieczyć:)

efekt końcowy:
    Nadstawki 100 W rms 101dB ,beyma 12GU + GDWT 9/100 FPNadstawki 100 W rms 101dB ,beyma 12GU + GDWT 9/100 FP

to chyba wszystkie zdjęcia które chciałem zamieścić proszę o krytykę....:) całkowity koszt to 600pln :)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    piotrbpm
    Level 18  
    Has specialization in: wzmacniacze
    piotrbpm wrote 349 posts with rating 22, helped 5 times. Live in city Nałęczów. Been with us since 2007 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    piotrdx626
    Level 28  
    Przydałby się jakiś grill na głośniki. Ale tak są niezłe. Czym je napędzasz? Ten GDWT naprawdę taki dobry? Jedynie co mnie "gryzie" to terminal, przykręć go wkrętami o większej główce albo daj podkładki, bo może wylecieć.
    joy_pl
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeżeli to miało być uzupełnienie pasma… to nie lepiej było zrobić zamkniętą obudowę?
    Pisałeś, że starałeś się żeby zrobić jak najmniejszą przednią ścianę… według mnie można byłoby jeszcze ją ścieśnić(głośniki i br są dość mocno oddalone od siebie).

Poza tym widać, że postarałeś się z doborem głośników (z ich dopasowaniem do siebie). Obudowa hmmm:) recykling górą :) wykonanie można rzec profesjonalne…
    Czepić się jedynie można, że to wiurówka a nie sklejka albo, chociaż, OSB (ale robiłeś z tego, co miałeś pod ręka i to się ceni)
    macko979
    Level 14  
    Bardzo ładnie dopasowane głośniczki, Ale 1 element mnie zdziwił, zapomnij, ze ta zwrotnica stx`a ma drut 1mm, wiem bo miałem i mierzeyłem, oczywiscie po zdjeciu z izolacji. Wiec poszedłem troche innym tokiem myślenia i sam sobie zrobiłem fajna zwrotnice, ale 3-way i wysokotonowy ma 18db/ oktawe.

Ale podsumowując projekt bardoz ciekawy i naprawde ekonomiczny jesteś:)
    piotrbpm
    Level 18  
    gril będzie :) to oczywiste,buduję napęd 2x125 w rms 8 ohm do niego, wysokotonowy jak dla mnie bardzo dobry:) terminal jest skręcony bardzo dobrze jedynie wymienię śrubki na inne (wszystkie jednakowe) .W obudowie zamkniętej kolumna inaczej przenosi pasmo spr a często podłączam same górki w domu by coś posłuchać:) ściaśnić bardziej sie nie dało zbyt blisko krawędzie a przednia ścianka musi być wytrzymała:) .DRUT MA 0,7 moje 100 w wytrzyma:)
    djdinitro
    Level 26  
    Siema! Zainspirowało mnie to do zrobienia swojego soundsystemu od nowa co zobaczyłem tu,a mianowicie spl tego cuda jakie zrobiłes takim kosztem.Tak od poczatku własnie czy gitarowy głosnik faktycznie nada sie do zrobienia dobrze grajacych nadstawek(ewentualnie mała impreza bez dopalacza)Wiadomo ze bassy to podstawa ale zrobic cos głosnego maxymalnie własnie na 12" i 2" driver dobrej klasy w małej paczce.Niechce zakładac nowego tematu w dziale nagłosnienie moze poradzisz ktora 12tka sie nada na taką konstrukcje?Celestion Truvox 1225 ma 99spl albo Eminence DELTA 12A 98,3spl .Cena podobna ale zastosowanie tych pewniee inne.Czy moze jednak 15" szerokopasmowego do kolumny pełnopasmowej? 40hc-4500hc tylko ktory zagra tyle?
    piotrbpm
    Level 18  
    Chciałem zrobić nadstawki dlatego zależało mi tylko na spl-u:) bo mocy mam tylko 100w ale mając takie setki.... można zagiąć nie jedne kolumny:) 101dB !! Moje głośniki kupiłem okazyjnie :), ale pierwsze przetworniki jakie zwróciły moją uwagę były BEYMA model 12GA50:) spl 102dB powala ale i cena 250zł/szt dodając jeszcze jakiś wysokotonowy ze stajni beymy będziesz miał 102dB zobacz tu tylko jak najszybciej :) <GŁOŚNIK GITAROWY BEYMA 12" GA-50 150W> to wpisz w allegro i szukaj są używki :) może tanio będzie

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 2 [minuty]:

Nie muszę chyba pisać że z tego basu nie ma ,tzn takiego jaki każdy napalony młody konstruktor chce uzyskać:) bas jest ale zaczyna się dopiero od około 150Hz ale w nadstawce nie liczy się bas tylko środek i góra ,bo po to się robi:) a dół zostawmy dołom...:)
  • Altium Designer Computer Controls
    joy_pl
    Zgadza się, więc pewnym kompromisem jest głośnik, 15” który potrafi zejść nieco niżej, ale za to trzeba mieć dobrego drivera lub też zrobić 3way.
    piotrbpm
    Level 18  
    Panowie nadstawki to nadstawki ,albo robi się pełno pasmowe albo tylko górki:) jeśli coś jest do wszystkiego tzn że jest do niczego:) 15 cali do górek:/ nie polecam dobre 12 dają rade:) rozmawiamy cały czas o nadstawkach wiec tego się trzymam
    piotrbpm
    Level 18  
    djdinitro
    Level 26  
    Tylko ze wagowo to jest masakra,jak bym miał neta 15mb to oki ale nie .....zmniejsz jak mozesz te projekty i podrzuc najlepsze na foum.
    piotrbpm
    Level 18  
    hmm tych zdjęć jest około 1800 :/ wszystkie są jak dla mnie ciekawe, ja mam neta 1mb i daje sobie jakoś rade,nie chce wrzucać zdjęć nie serwer elektrody by nie potrzebnie go obciążać.Zdjęcia przedstawiają wygląd projektów jak powinny być wykonane(obudowy ) ale i nie tylko ....:)
    losti17
    Level 13  
    czy mógłby ktoś wrzucic na inny download? Rapidshare ma limity jeśli ktoś nie posiada premium konta oraz niektórzy podszywają się pod adres IP. Może zuploaduje ktoś to na filefront? Lub jakikolwiek inny byle nie rapid.

p.s. mam na myśli projekty do których podał link kolega kilka postów wyżej.
    piotrbpm
    Level 18  
    jak wróce do domu, to to zrobię pozdrawiam:)

Dodano po 9 [minuty]:

dodam jeszcze że jak by ktoś chciał ściągnąć sobie plik z projektami to można i za darmo:) klikamy free user i czekamy 40 sek i ściągamy:)
    joy_pl
    rapid niema żadnych limitów ściągania. Ale możesz ściągać tylko jeden plik na raz.
    I najlepiej jak na końcu linku dopisze się ”.html" bo czasami nie wchodzi na stronę tylko od razu chce ściągać i wtedy wyskakuje błąd.
    piotrbpm
    Level 18  
    Siema zakupiłem okazyjnie jeszcze dwa takie głośniki BEYMA 12GU okazyjnie bo za 270zł/2szt + już przesyłka .Muszę sprzedać obudowę i zrobić 2x12" w jednej + oczywiście jakiś driver :) szacowany spl to 104dB :) 200 w rms 4 ohm ,mój Antares 250 pociągnie to bez problemu:)
    DYLU BADBOY
    Level 27  
    104db nie będzie bez przesady, bardziej w okolicach 102db. Ale i tak to niezły wynik. Daj go z seleniumem D210Ti + HM25-25 i podział w okolicach 1,5khz 12/18db okt.
    Wtedy powinny wyjść dosyć skuteczne o dobrym brzmieniu nadstawki.
    No i przyjmą 300w bez zająknięcia(przy odcięciu 100-150hz).

Na twoim miejscu zrobiłbym jak najmniejszą paczkę (może nawet zamkniętą) i dał koaksjalnie driver. Raz masz mobilne nadstawki, a dwa zbliżasz do siebie głośniki i zagrają one dużo ładniej. Na materiał daj sklejkę 12mm lub nawet mniej.
    piotrbpm
    Level 18  
    Hmm kolego:) DYLU BADBOY 104dB to będzie:) ,zobacz na konstrukcję (ELESTRY np) gdzie w paczce są dwa głośniki tego samego modelu i każdy przykładowo ma 98dB jak myślisz skąd napis na kolumnie 101dB:)? dokładasz drugi taki głośnik i masz zysk 3dB :) NIE INACZEJ! Co do wysoko tonowego bardzo ładną ma charakterystykę, ale dać za sam driver ponad 240zł .... Na razie szukam drivera i robie obliczenia dla 2x12" w paczce

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Kilka symulacji

otwarta obudowa:
    i w zamkniętej:
    DYLU BADBOY
    Level 27  
    piotrbpm

Po pierwsze nie masz idealnego zysku +3db, a szczególnie dla pasma 100-1500hz. Po drugie zobacz charakterystykę tego głośnika. Gdybyś zrobił pomiary tej kolumnie pewnie SPL wyniósłby średnio 100-102db

Dodano po 1 [minuty]:

I co do symulacji, to zasymuluj chociaż w WinISD pro :wink:
    piotrbpm
    Level 18  
    żebym ją jeszcze miał:/

Dodano po 12 [minuty]:

zresztą każdy głośnik czy kolumnę mierzy się i wyciąga średnia ,więc moje 104dB to też wartość średnia dla ścisłości
    SzokalML
    Level 36  
    nie bardzo wartość średnia, to nie działa tak automatycznie - zobacz na wykres, w niektórych miejscach masz 95 db.
    piotrbpm
    Level 18  
    Dziwne żeby producent kolumn pisał zakresy od kiedy do kiedy jest te 101dB a od kiedy do kiedy nie ma tej skuteczności ,skoro renomowane firmy piszą że kolumna ma np 100dB i gdzie głośnik basowy ma te 100dB nie wiem kłamią ? czy wyciągają wartość średnia? zanim coś napiszecie pomyślcie :) Nie posiadam żadnego urządzenia które by mi to pomierzyło niestety, więc zrobię jak inni, czyli po prostu doliczę sobie te 3dB do dwóch głośników i tyle.... nie ma głośników idealnych ....(chodzi o charakterystykę)
    SzokalML
    Level 36  
    Quote:
    Dziwne żeby producent kolumn pisał zakresy od kiedy do kiedy jest te 101dB a od kiedy do kiedy nie ma tej skuteczności ,skoro renomowane firmy piszą że kolumna ma np 100dB i gdzie głośnik basowy ma te 100dB nie wiem kłamią ? czy wyciągają wartość średnia? zanim coś napiszecie pomyślcie

Sam "pomyśl".
    to jest normalne, że podaje się warunki pomiaru
    popatrz np. tu
    http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=83&catit=185&l=1&catg=27
    przy wartości efektywności (91 db), jest przypis -> chodzi o średnią wartość w zakresie 100-10000.
    W przypadku tej beymy też chodzi o średnią wartośc, pewnie w zakresie 100-5000 hz, a jak wygląda wykres wszyscy widzą.

Ta beyma to gitarowiec, więc ma większą efektywność, ale kosztem basu, i mocy, a poza tym ma dość krzykliwą charakterystyka jeśli chodzi o średnie tony.
    piotrbpm
    Level 18  
    Nie wiem co chcecie mi powiedzieć ...chyba to że kolumna zrobiona na 2x12"beyma 12gu będzie miała nie jak liczę 104dB, tylko idąc tokiem waszych wywodów pewnie z 95dB co jest kompletna bzdurą .Niestety żaden z was nie wie jak paczka chodzi :/ ja szczerze powiedziawszy byłem zaskoczony jak one przetwarzają niskie tony (chodź w cale na nie nie liczę)tylko na średnie i wysokie ,to tylko 100 w rms i przy tej mocy taki spl jest całkiem możliwy, zarówno głośnik basowy jak i wysokotonowy (do którego każdy ma jakieś ale bo to niby tonsil a nie selenium czy bms) widzę że przy 2kHz jest znacznie wyższy spl ale to wszystko da sie skorygować korektorem więc ...
    Wiem tylko jedno że jeśli plan sie powiedzie nadstawki te będę pracować dopiero od 180Hz więc nie będą sie męczyć ,wymagam od nich tylko środka i góry :) a przy tej częstotliwości i takim spl pobija nie jedna kolumnę za kilkaset złotych. Mam nadzieję że nikt nie napisze żebym kupił zamiast nich stx-y(,,bo mocne tanie i nisko schodzą" pewnie od 0Hz jak to któryś z forowiczów trafie określił) bo to sie nie nadają:/ bo chyba bym zwątpił w to forum.
    Co do podziału który zalecał kolega wyżej ,owszem troszkę by sie go ściszyło to jego ,,krzyczenie" ale nie sztuką jest zrobić kolumnę z bardzo dobrych głośników i żeby był po prostu efekt sztuką jest zrobić to przy pomocy tańszych i nie kiedy nie gorszych przetworników:)
    Co z tego że głośnik gitarowy ale 350zł+270zł=620zł i to są 4x12" więc biją wszystkie 15" na głowę (bo co 2x12" to nie 1x15") spl będzie bardzo wysoki , za tą cenę nie kupimy żadnego godnego uwagi głośnika do górek (lub być może nie wiem o takim) przy cenie 310zł/szt , faktem jest ze przy odsłuchu przy pełnej mocy było ,,okropnie głośno" w życiu nie słyszałem czegoś takiego ,nie mówię tu o odległości 1m tylko 10 kroków od nich na dworze nie dało sie wytrzymać a dźwięk nie rozmazywał się i było słychać bardzo wyraźnie zarówno mowę jak i inne partie,natężnie co ważne nie miało prawa być małe , bo to słychac (po częsci czuć)
    Tak na marginesie można by się pokusić o zbudowanie zestawy tubowego który by podniósł spl do żądanej wartości ale czy warto.....
    SzokalML
    Level 36  
    Quote:
    chyba to że kolumna zrobiona na 2x12"beyma 12gu będzie miała nie jak liczę 104dB, tylko idąc tokiem waszych wywodów pewnie z 95dB

Za bardzo się ekscytujesz nie czytając co piszą inni, nikt czegoś takiego nie napisał, chodziło o to żeby nie wierzyć w SPL podany na sucho, tylko patrzeć jak to się ma do charakterystyki.

Quote:
    (do którego każdy ma jakieś ale bo to niby tonsil a nie selenium czy bms) widzę że przy 2kHz jest znacznie wyższy spl ale to wszystko da sie skorygować korektorem

to "ale" polega na tym, że Drivery selenium czy BMS pracują od 2 khz, co zapewnia znacznie lepszą charakterystykę pod kątem (bo żadna 12-tka nie gra dobrze pod kątem powyżej 2 khz), i są w stanie znieść 10xwięcej mocy niż ten tonsil. Ten tonsil jest półprofesjonalnym głośnikiem w przeciwieństwie do ww.

Quote:
    Mam nadzieję że nikt nie napisze żebym kupił zamiast nich stx-y

Co znowu z tymi STX-ami? Tak na marginesie, to te z nowej serii, to zapewnią porównywalne natężenie dźwięku, bo nieco niższą efektywność (96-97 db) rekompensuje większa moc (400 watt AES).

Quote:
    nie sztuką jest zrobić kolumnę z bardzo dobrych głośników i żeby był po prostu efekt sztuką jest zrobić to przy pomocy tańszych i nie kiedy nie gorszych przetworników:)

Równie dobrze można zrobić kiepską kolumnę na bardzo dobrych głośnikach, wystarczy źle je dobrać, dać złą zwrotnicę, obudowę, strojenie.

Quote:
    Co z tego że głośnik gitarowy

To, że średnie tony kłują w uszy, bo głośnik jest przystosowany pod gitarę.

Quote:
    przy odsłuchu przy pełnej mocy było ,,okropnie głośno" w życiu nie słyszałem czegoś takiego

Rozumiem że tylko głośność się liczy?
    RAFi X
    Level 29  
    piotrbpm wrote:
    Rozumie jedno.. że nie powinienem sie za to brać ....

Oj tam od razu...nadstawki Ci wyszły ładnie, z czasem będą jeszcze lepsze. Zrobisz je jeszcze lepszymi niż są teraz. Takie DIY jest bardzo wdzięczne, jeżeli się wie co się robi i jak, i dlatego teraz efekt jest bardzo zadowalający :D
    Jedyne co bym zmienił do kolor koca, mianowicie użył bym czarnego ;)

PS. Dzięki za linki ze zdjęciami wzmacniaczy i kolumienek :)
    SzokalML
    Level 36  
    Quote:
    Rozumie jedno.. że nie powinienem sie za to brać ....

Tego nie powiedziałem, napisałem jedynie z jakich powodów ludzie stosują profesjonalne drivery zamiast tweeterów, czemu głośnik gitarowy jest gitarowy, i że estradowe STX-y z nowej serii mają całkiem niezłe parametry. I żeby patrzeć na charakterystyki, zarówno osiowe jak i pod kątem, zamiast wierzyć w suche dane.

Ale widzę że dalej nie czytasz tego co piszą inni.
    piotrbpm
    Level 18  
    Hmm panie SzokalML poparz na charakterystykę twojego drivera

Jak sam widzisz masz od 3,5kHz 110dB aż do 7kHz więc idąc tokiem Twojej ideologi musiał bym stłumić te 110dB na 102 dB czyli 8 dB :)
    Teraz zobacz jak stłumimy o tyle
    stłumiłem o 10dB zobacz co się dzieje przy 10kHz w górę będzie już zaledwie 98dB mylę sie?:)
    Horny sa fajne ale dla estrady czyli na powietrzu gdzie moc i spl sie tylko liczy a nie liniowość w przenoszeniu ....
    Teraz popatrz na tonsila mojego:

przy 2x sztukach będzie moim zdaniem lepsza charakterystyka :)
    a do moich 200 w rms nie potrzeba mi więcej mocy niż te 2x6w =12w :)
    lepiej coś stłumić (chodzi o krzyczenie beymy w tych 2-3kHz niż coś podnosić ) Już nawet nie wspominam o kosztach ... w tonislach zmieszczę się w 230 zł ,a za tyle to jednego drivera kupie popraw mnie o ile sie mylę

Co do spl na osi to nie wiem jak Ty , ale ja słucham raczej stojąc przed kolumną i chyba każdy tak robi a kąt pow 30 sto no cóż grając w pomieszczeniu ustawia się tak kolumny aby dźwięk odbijał sie od ścian tak w skrócie :) o tym.... Dlatego kolumny estradowe plenerowe różnią się od tych w dyskotece ;) PS stx to ,,dno" moim zdaniem .