Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki kierunek studiów wybrać?

jacobs242 29 May 2008 22:12 11892 20
    jacobs242
    Level 18  
    Właśnie skończyłem matury i muszę teraz zastanowić na jakie iść studia. Studia trochę związane z tematyką forum, więc może ktoś mi doradzi.

Chociaż już od dawna zawsze mówiłem, że idę na Informatykę, teraz nie jestem pewien. Tak dużo jest tych kierunków, a ja jestem żądny wiedzy, poza tym mam szerokie zainteresowania, które nie potrafią się w żadnym z tych kierunków zamknąć :P Ogólnie chodzi mi o studia związane z informatyką/elektroniką.

Właściwie miasta wybrałem 3 - Warszawę, Wrocław i Gdańsk, teraz jeszcze zastanawiam się nad Łodzią, oczywiście wszędzie polibuda.

Taki mały przekrój kierunków i specjalności, które by mnie interesowały na poszczególnych uczelniach (trochę długi):

Politechnika Gdańska

Automatyka i robotyka (ETI)
    - Komputerowe systemy sterowania
    - Inteligentne systemy decyzyjne

Automatyka i robotyka (EiA)
    - Automatyka
    - Robotyka i systemy mechatroniki

Elektronika
    - Komputerowe systemy elektroniczne
    - Systemy mikroelektroniczne

Informatyka
    - Aplikacje rozproszone i systemy internetowe
    - Inżynieria systemów i bazy danych
    - Modelowanie i programowanie systemów informatycznych
    - Inżynieria dokumentu
    - Systemy geoinformatyczne
    - Sieci komputerowe

Informatyka i ekonometria

Politechnika Wrocławska

Automatyka i robotyka (AiR)
    - Komputerowe sieci sterowania (ARK)
    - Systemy informatyczne w automatyce (ASI)
    - Robotyka (ARR)
    - Komputerowe systemy zarządzania procesami produkcyjnymi (ARS)

Elektronika
    - Elektroniczne i komputerowe systemy automatyki
    - Zastosowania inżynierii komputerowej w technice

Informatyka
    - Systemy informatyki w medycynie i technice
    - Inżynieria systemów informatycznych
    - Inżynieria internetowa
    - Systemy i sieci komputerowe

Politechnika Warszawska

Informatyka
    - inżynieria systemów informatycznych
    - systemy informacyjno-decyzyjne
    - inżynieria komputerowa
    - inżynieria oprogramowania

Elektronika i Techniki Informacyjne
    - elektronika i inżynieria komputerowa

Automatyka i Robotyka
    - automatyka
    - robotyka

Elektrotechnika
    - automatyka i inżynieria komputerowa

To by było na tyle. Fajnie by było, gdyby ktoś pomógł mi coś wybrać i wyraził jakąś opinię o kierunkach ;) Dostać się nie powinienem mieć problemu, chciałbym żeby studia były dosyć ciekawe i dawały jakąś szansę na przyszłość.

Poza tym, może ktoś mógłby powiedzieć o kosztach utrzymania w tych miastach i warunkach mieszkaniowych (akademik mnie nie interesuje). Bo to też ma jakieś znaczenie.

Ja mam mętlik w głowie, zupełnie nie wiem co wybrać.
    michalak92
    Level 18  
    Napisz jaką szkołę kończysz, bo to też ma pewien wpływ. Liceum czy technikum ?
    The One 624
    Level 13  
    W sumie dla Licealisty pójście na studia elektroniczne może być drobnym szokiem. Co innego jak jest się po technikum, ale jak to mówią WSZYSTKO JEST DLA LUDZI.
    jacobs242
    Level 18  
    Kończę Liceum Ogólnokształcące. Nie wiem czemu miałby to być szok? ;)
    _michasss_
    Level 10  
    aktualnie studiuje na 3. roku elektrotechniki na AGH i nie narzekam (a jestem po LO) :P troche pracy wlozysz i bedzie dobrze ;)
    Michal19881
    User under supervision
    _michasss_ wrote:
    aktualnie studiuje na 3. roku elektrotechniki na AGH i nie narzekam (a jestem po LO) :P troche pracy wlozysz i bedzie dobrze ;)

Są tam kursy wyrównawcze z matematyki i fizyki??
    jacek6666
    Level 11  
    zamierzam też pójść na elektrotechnikę politechniki gdańskiej ale niewiem jaka mieć lepiej skończone szkołę czy ogólnokształcącą, technikum czy liceum profilowane jestem w IIIgim wiec mam wybór
    doradźcie mi
    darekmirkowski
    Level 11  
    jacobs242 -- a pizdnął cie kto kiedy w łeb?
    mosiądz!

Moderated By jankolo:

Za ten post oraz za wiele innych postów obrazujących wspaniałą działalność kolegi na naszym Forum blokuję koledze możliwość dostępu do naszego forum bezterminowo.

The Predator
    Level 10  
    Ja też jestem tegorocznym maturzystą i wybieram się na PW. Znam troche oferte uczelni - mam tam wielu znajomych, byłem na drzwiach otwartych. Jeśli chodzi o PW i o kierunki/specjalności zwiazane z informatyką/elektroniką i pokrewnymi to najlepiej bedzie chyba iść na Elektronikę i Techniki Informacyjne. Spec. elktronika i inżynieria komputerowa to jest takie połaczenie elektronika i informatyka (mam na tym kierunku znajomego), tam jest duży nacisk na programowanie.
    me_super
    Level 29  
    jacobs242 wrote:
    Kończę Liceum Ogólnokształcące. Nie wiem czemu miałby to być szok? ;)

Jeśli miałeś w LO rozwiązywanie równań różniczkowych, liczby zespolone i całki potrójne to będzie spoko.
    Elektronik9
    Level 30  
    Zapomniałeś o pochodnych, granicach, Transfromacie Fouriera, Transformacie Laplace'a, operatorze nabla, splocie, itp. ;)
    The Predator
    Level 10  
    jacek6666 napisał:
    Quote:
    zamierzam też pójść na elektrotechnikę politechniki gdańskiej ale niewiem jaka mieć lepiej skończone szkołę czy ogólnokształcącą, technikum czy liceum profilowane

Jeśli chodzi o wybór szkoły średniej z myślą o studiowaniu później na polibudzie to zdecydowanie odradzam Ci liceum profilowane (brak egzaminu zawodowego, przygotowanie do matury na nienajlepszym poziomie). Jak wybierzesz liceum z rozszerzoną matmą i fizą to maturke zdasz spokojnie i na pewno się dostaniesz, z tym że na początku studiów nie będziesz miał pojęcia o przedmiotach technicznych. Po technikum - podstawy z tych przedmiotów są (zależy od poziomu technikum), ale za to ciężko jest po nim dobrze zdać maturę rozszerzoną z matmy czy fizy (trzeba wkładać w to więcej pracy niż w liceum). Nie zawsze tak bywa ale z tego co mówią mi znajomi z technikum i studenci tak zazwyczaj jest. Prywatnie polecam Ci LO profil mat-fiz.
    Mandiseb
    Level 10  
    Ja przyłaczam się do pytania, opisze swoją sylwetke mniej więcej co umiem...
    W tym roku skończyłem LO mat-geo-ang
    Matury napisałem w podstawie: polski, ang, mat, biol, i geo rozszerzone.
    Matma myśle, że poszła dobrze, po rozszerzonej nie jest cieżko zdać, co prawda miałem 2 z mat ale mam wymagającego nauczyciela.
    Chciałabym iść na studia techniczne, ale nie mam pomysłu na jakie: lubie telefony i komputery lutowanie i tak dalej o programowaniu wiedzy brak, co do samochodów i motorów lubie pogrzebać.
    Prosze wszystkich o pomoc i dziękuje z góry...
    Studia moga być dzienne lub zaoczne...
    Prosze o szybką odpowiedz z propozycjami i dodatkowymi pytaniam, możę jakieś wasze wrażenia z nauki?
    utak
    Level 11  
    Masz rację kolega informatyków jest jak grzybów po deszczu. Bardziej bym Ci polecał coś z automatyki, elektroniki może coś z telekomunikacją.
    Ludzików po tych kierunkach jest mało, a zapotrzebowanie na rynku duże.

pozdro
    Mandiseb
    Level 10  
    Nie, to nie dla mnie, ja potrzebuje czegoś, żeby coś robić, czuć, że dzięki mnie to żyje działa funkcjionuje....
    User removed account
    User removed account  
    Anubis2
    Level 12  
    Wybierz energoelektronike, jest duże zapotrzebowanie na nich i dużo płacą.
    TyPeczek
    Level 23  
    A czemu nie Kraków?
    AGH - wg Newsweeka - najbardziej innowacyjna uczelnia w Polsce.
    Mandiseb
    Level 10  
    Tak jak napisał V541 sam nie wiem co chce robić, nigdy jakoś tak nie byłem do niczego zmuszany, że musze robić, mieszkam na wsi więć pole itd i rzeczy z tym zwiazane mam nacodzień ale to mnie nie kręci, myśle, że wybiore MiBM...
    Dość proste a jednocześnie zapewnia działanie o od czasu do czasu trzeba posiedzieć i pomyśleć...