Jak masz uszkodzoną grafikę to kombinacje z wgrywaniem biosu na pewno nie pomoże.
Najczęściej zwali się do końca płyta, a to już będzie nawet miał problemy z ustaleniem usterki dobry serwis.
Spróbuj podstawić pamięć RAM, jeśli karta graficzna posiłkuje się pamięcią RAM, to może być strzelona kość pamięci. Jeśli nie pomoże, lub chipset graficzny ma własne pamięci to czeka Cię reballing (lub wymiana) chipsetu graficznego albo pamięci grafiki.
Janusz
Postaralem sie o nastepny taki samy laptop i juz kumam co grane .W jaki sposob mozna wyczyscic stary bios,zeby wgrac NOWY .Po walce dostalem obraz ale dalej z generacjami paskow itd.Mozna przez to jakos przejc i dawac komendy,to juz duzo...Program Winphlash 1.656 jaki uzylem ma opcje zachowania starego biosu i wgrania nowego.Udalo sie wgrac NOWY bios ale to nic nie dalo dalej sa te generacje.Musze byc pewny,ze ze starego biosa nic nie pozostalo jak to mozna zrobic ? ja wgrywalem bios z Win a nie Dos .Dos by dal gwarancje tak mysle.Czy plik nowego biosa ,ktory uzywalem w Win mozna uzyc w Dosie ?
To nie jest problem z BIOSem. Dlaczego się tak tego uparłeś, skoro BIOS w Twoim przypadku nie ma nic wspólnego z mozaiką na ekranie?
Nie dość, ze trzeba będzie od nowa postawić układ graficzny (albo pamięci), to jeszcz BIOS uwalisz i serwis więcej Cie skasuje.
Ja tak mysle ze ta mozaika na ekranie to efekt zabezpieczenia komputera.
Jezeli z drugiego laptopa dalem mu dysk z nowym programem to wystartowal, ale z malo czytelna generacja ekranu.
Z bieda dalo sie cos zobaczyc i robic, a po zresetowaniu komputera zupelna klapa jak bylo na poczatku.
Komputer kupilem na eBay i widocznie jest zabezpieczony, tego nie jestem pewien, ale to biore pod uwage.
Pytanie jest dlaczego po zresetowaniu komputer nie staje na nogi.
Bo bios mu nie pozwala?
Bios jak by był zwalony to notebook nie będzie reagował na włącznik. Bios przeprowadza własny test i musi mu się zgadzać liczba kontrolna. A że on czasami się uruchamia to oznacza że bios jest OK.