Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
CControls
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Volume gałką i pilotem - szukam układu.

cudny90 18 Cze 2008 17:20 4976 57
  • #31 18 Cze 2008 17:20
    Balu
    Poziom 38  

    Wszystko? może jakieś pomiary / objawy, jak nie to do wróżki.

  • CControls
  • #32 18 Cze 2008 17:21
    Mariuszek15
    Poziom 24  

    elektronik999 To jest tylko przykład. Zmienisz program według tego schematu to na pewno będzie działało.

  • #33 18 Cze 2008 17:27
    elektronik999
    Poziom 26  

    mi chodzi o to czy te elementy co zaznaczyłem są potrzebne do poprawnego działania potencjometru....bo zrobiłem z tego schematu(http://www.pedjarogic.com/spot/index.html) i niestety nie działa zadna regulacja... pomiary jakie?

  • #34 18 Cze 2008 17:36
    Balu
    Poziom 38  

    Hmm czy procek żyje, czy pojawiają się impulsy sterujące POTem? Czy zmienia się rezystancja pota?:>

  • #35 18 Cze 2008 17:38
    elektronik999
    Poziom 26  

    już naprawiłem :D w sumie to nie wiem co jest przyczyną ale wydaj mi się ze scalak nie łączył dobrze z podstawka

  • #36 18 Cze 2008 18:09
    Mariuszek15
    Poziom 24  

    elektronik999 No to ja już nie wiem co Ty chcesz :) Pokaż co stworzyłeś , później będziemy to sterować programowo :)

  • CControls
  • #37 18 Cze 2008 19:42
    elektronik999
    Poziom 26  

    Nie już jest wszystko w porządku wszystko tak jak w schemacie tylko trzeba jeszcze dodać ten impulsator....Przepraszam za zamieszanie...

    Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

    Tutaj Masz przykład w bascomie obsługi enekodera

    Code:
    '                         (c) 2004, MCS Electronics
    
    '                               Encoder.bas
    ' Demonstracja funkcji ENCODER
    '-------------------------------------------------------------------
    'Enkoder posiada dwa wyjścia oraz linię masy. W tym przykładzie
    'wyjścia podłączymy do końcówek PinB.0 oraz PinB.1.
    'Możesz oczywiście wybrać inne końcówki, ale musisz pamiętać by znajdowały
    'się one w tym samym porcie – tutaj PORTB.

    'Końcówki muszą być skonfigurowane jako wejścia.
    'Funkcja ta obsługuje wszystkie rejestry PIN dotyczące portów

    $regfile = "m128def.dat"
    $baud = 19200
    $crystal = 4000000

    Print "Testujemy enkoder"
    Dim B As Byte
    'zdefiniowaliśmy zmienną gdyż musimy znać bieżący stan enkodera

    PortB = &B11                           'włączamy podciąganie

    Do

       B = Encoder(PinB.0 , PinB.1 , Links , Rechts , 1)
       '                                               ^--- 1 oznacza, że będziemy blokować działanie programu
       '                               ^--------^---------- etykiety do których będzie wskakiwała funkcja
       '              ^-------^---------------------------- końcówki portu
       Print B
       Waitms 10
    Loop

    End


    Links:
      Print "Obrót w lewo"
    Return

    Rechts:
      Print "Obrót w prawo"
    Return

    (c) Zbigniew Gibek, 2002-2005   (c) MCS Electronics, 1999-2005

  • #38 18 Cze 2008 20:19
    Mariuszek15
    Poziom 24  

    elektronik999 To jak już konkretny schemat i bierzemy się za pisanie programu?

  • #39 18 Cze 2008 21:03
    elektronik999
    Poziom 26  

    Czy coś takiego ujdzie? reszta funkcji każdy dopisze sobie sam. a to taka podstawowy sytem... Chyba żę jeszcze coś chcesz dodać to dorysuj :D

    Volume gałką i pilotem - szukam układu.

  • #40 19 Cze 2008 01:34
    Balu
    Poziom 38  

    Jak rozumiem ten świetny program nie pokazuje zasilania na procku ale ono tam jest:>
    Oczywiście 100nF i jakiś elektrolit też tam jest, poza tym, lepiej podłączyć enkoder na int0 int1 wtedy można w przerwaniach go obsłużyć.
    ave.

  • #41 19 Cze 2008 07:16
    elektronik999
    Poziom 26  

    W sumie to można podpiąć to pod int0 i int1, Warto zauważyć ze układ ma jeszcze trochę wolnych pinów. I każdy bedzie mogł sobie jeszcze dodać potrzebne sobie elementy.

  • #42 19 Cze 2008 10:16
    Mariuszek15
    Poziom 24  

    Ok :) To tak używamy procesor ATMEGA8 z kwarcem 4MHz i kondensatorami 30pF. Jeśli możecie to narysujcie schemat odrazu z tymi funkcjami co pisaliśmy w temacie. Najlepiej jak by to było rysowane w eagle. Pamiętajcie ten powyższy schemat to tylko przykład. Więc trzeba tylko przerysować schemat i użyć ATMEGA-8.

    Funkcje:
    - Sterowanie pilotem w kodzie RC5 (volume)
    - Włącznik ON/OFF
    - Cyfrowy potencjometr DS1802
    - Wyświetlacz 1x20 ?

  • #43 19 Cze 2008 10:18
    Balu
    Poziom 38  

    Po co Ci 4MHz kwarc? Lepiej na wew oscylatorze to puścić.:>

  • #46 19 Cze 2008 19:32
    Mariuszek15
    Poziom 24  

    Końcowy schemat ideowy :) LCD 2x16 I tym schematem posługujemy się do końca :)

    Volume gałką i pilotem - szukam układu.

    Czy kolega Balu będzie w stanie nam pomagać w pisaniu programu w języku BASCOM ??

  • #47 19 Cze 2008 20:34
    Balu
    Poziom 38  

    Będzie, jeśli będziecie pisać na poziomie;P
    (Chociaż kolega Balu nie będzie ukrywał, że wolał by w ASMie lub C:P).

    Dodano po 2 [minuty]:

    I oczywiście schemat finalny... jest ok... szkoda,że na wyświetlaczu nic się nigdy nie pojawi (smutne), procek będzie się sam restartował / zawieszał (przykre) i po co ta nadmiarowość części przy wykrywaniu wtyczki od słuchawek?
    (LCD -> RW, CPU ->100nF, słuchawki wywalić wsio?:) )

  • #48 19 Cze 2008 22:02
    elektronik999
    Poziom 26  

    Balu napisał:

    (LCD -> RW, CPU ->100nF, słuchawki wywalić wsio?:) )

    Ja zauważyłem ze ze często rw jest pomijane
    np...
    Code:
    Config Lcdpin = PIN , DB4=PORTB.1, DB5=PORTB.2 , DB6=PORTB.3 , DB7=PORTB.4 , E=PORTB.5 , RS=PORTB.6
    
    ' instrukcja musi być umieszczona w jednej linii

    (c) Zbigniew Gibek, 2002-2005   (c) MCS Electronics, 1999-2005

  • #49 19 Cze 2008 22:05
    Balu
    Poziom 38  

    Fajnie :)
    Pomijane -> nie podłączone do procka, ale do masy a to robi dużą różnicę:>

  • #50 19 Cze 2008 22:17
    elektronik999
    Poziom 26  

    Balu napisał:
    Fajnie :)
    Pomijane -> nie podłączone do procka, ale do masy a to robi dużą różnicę:>
    Czyli trzeba podpiąć do masy? a jaki jest błąd z procesorem?

  • #51 19 Cze 2008 22:20
    Balu
    Poziom 38  

    Napisałem, brak 100nF na zasilaniu, na avcc, i na arefie.
    Ahh i avcc do +vcc dołączyć. A w ogóle to ktoś czytuje te przyklejone tematy? Po co ja i innie Koledzy się tam produkowaliśmy?:(

  • #52 19 Cze 2008 22:27
    elektronik999
    Poziom 26  

    Czyli teraz będzie dobrze?
    Volume gałką i pilotem - szukam układu.

  • #53 19 Cze 2008 22:32
    Balu
    Poziom 38  

    Ta część tak:)
    Teraz dalej.
    Brak rezystora na bazie tranzystora od przekaźnika.
    W TSOPIE AFAIR potrzebne jest podciąganie, bo są to układy OC. Sprawdzić w datasheecie, poprawić.

    Dodano po 27 [sekundy]:

    I na grzyb tyle tych elementów przy wykrywaniu wpięcia słuchawek?

  • #54 20 Cze 2008 07:11
    elektronik999
    Poziom 26  

    już poprawiłem :D co do wykrywania słuchawek to pytaj się Mariuszeka15

    Volume gałką i pilotem - szukam układu.

  • #55 20 Cze 2008 12:02
    Balu
    Poziom 38  

    Ja bym jeszcze dorzucił ISP i można się bawić :]

    (I zróbcie porządek z tym wykrywaniem słuchawek, tam to wszystko jest zbędne...I tak wykrywacie masę która jest galwanicznie połączona z układem.

  • #56 20 Cze 2008 13:04
    elektronik999
    Poziom 26  

    Balu napisał:
    Ja bym jeszcze dorzucił ISP i można się bawić :]

    (I zróbcie porządek z tym wykrywaniem słuchawek, tam to wszystko jest zbędne...I tak wykrywacie masę która jest galwanicznie połączona z układem.

    Gniazdo isp sobie każdy we własnym zakresie dorysuje. Nie potrzebnie by to zmniejszyło czytelność schematu.

  • #57 20 Cze 2008 13:22
    Mariuszek15
    Poziom 24  

    elektronik999 Balu No widzę, że zrobiliście porządek :) Balu pisz wyraźniej bo nic nie można odczytać z twoich postów. No to jakie przyjmujemy końcowe funkcje?

  • #58 25 Cze 2008 12:15
    elektronik999
    Poziom 26  

    I jak z programem?
    Mam taką prośbę. Czy mogłby ktoś zaprojektować płytke do tego układu?