Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

znika FADER i BAS po podłączeniu zmieniarki - Becker BE2210

02 Cze 2008 23:48 1989 4
  • Poziom 11  
    Przedtem miałem beckera BE1350 i gdy podłączyłem zmieniarkę na już właczonym radiu nic złego się nie działo - normalnie działało wszystko. Ale gdy już zrestartowałem radio, albo gdy podłączyłem najpierw zmieniarkę a potem właczyłem radio znikała z niego opcja FADER (nie pojawiała się w menu) i totalnie spłaszczał się dźwięk - bas znikał prawie całkowicie. Żeby było śmieszniej ustawienia fadera pozostawały takie same, jak zostawiłem je zanim podłaczyłem zmieniarkę, tylko nie dało się do tej opcji dotrzeć. Jeżeli np uruchomię radio z podłączoną zmieniarką a potem ją odłączę, to radio nadal jest 'zepsute' do czasu, aż nie zrestartuję go bez zmieniarki. Pomyslałem, że to stare radio i kupiłem nowszego BE2210, ale efekt jest dokładnie ten sam.

    Zmieniarka to Alpine, nie ma żadnych problemów ze sterowaniem nią, a na magazynku ma znaczek mercedesa (podobnie jak moje beckery), więc nie sądzę, zeby coś tu było niekompatybilne

    Troche nie uśmiecha mi się podłączanie zmieniarki za każdym razem, gdy już radio zdąży się włączyć, więc chciałbym poznać tego przyczynę i lekarstwo. Ostatecznie wymysliłem trochę chałupniczy środek zaradczy - na kablu od zmieniarki dodać jakiś układ opóźniający jej właczenie (jakieś 2 sekundy po radiu), ale to dość karkołomne rozwiązanie.
  • Poziom 43  
    Używałem jakiś czas BE2210 z puszką bodaj MC3198 i inną bodah 3296 i nie było żadnych problemów. Zasadą jest połączenie sprżetu a potem włączeni zasilania dla zmieniarki i potem radia a jeszcze lepiej to akumulatora tak by zasilania pojawiły się razem.

    SławeK
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    Zależy która zmieniarka, jak pamiętam to niektóre mają osobne gniazdko zasilające typowe dla Mercedesa 4 piny i 8 stykowe okrągłe a te z gniazdkiem ISO-C10 biorą zasilanie z niego. Zaryzykowałbym podstawienie zawartości pamięci z innego sprawnego radia gdyż może to być efekt partackiego rozkodowania co się często spotyka a radio ma osobne nastawy barwy głosu dla magnetofonu, zmieniarki i radia. Po dłuższym przytrzymaniu klawisza nastaw audio można zrobić reset nastaw.

    SławeK
  • Użytkownik usunął konto