Witam
Tworzę właśnie bazę nagłośnienia w swoim małym wiejskim Pubie
w czym rzecz... otóż są dwie sale na jednej zaplanowałem dwie nie duże kolumny(stereo) plus po jednej(mono) na drugiej,malej sali, oraz na dworze. Nie zależy mi na wysokiej jakości dźwięku bardziej na prostocie układu, pomyślałem wiec o TDA2050, mam jednak problem ponieważ nie mam pomysłu jak zrobić kanał mono nie tracąc stereo. Słyszałem że można to zrobić podłączając w szereg kondensator oraz rezystor ale nie znam wartości poza tym czy nie wpłynie to znacząco na jakość?? Mam też drugi problem regulacja głośności, wyczytałem na forum iż powinno się dobrać potencjometr o wartości >= impedancji wejściowej końcówki mocy. Jednak jedyną informację jaką znalazłem w nocie katalogowej http://home.eunet.cz/rysanek/pdf/tda2050.pdf jest
a rezystancja to przecież nie jest dokładnie to samo co impedancja. Chyba że się mylę poza tym 500kohm to chyba dośc dużo zwykle widziałem wartości nie większe niż 50k. Bardzo proszę o radę, z góry dzięki za pomoc.
Tworzę właśnie bazę nagłośnienia w swoim małym wiejskim Pubie

a rezystancja to przecież nie jest dokładnie to samo co impedancja. Chyba że się mylę poza tym 500kohm to chyba dośc dużo zwykle widziałem wartości nie większe niż 50k. Bardzo proszę o radę, z góry dzięki za pomoc.