Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płytki drukowane w domu i Symulator 8051

gulson 30 Jan 2004 16:04 27480 29
Altium Designer Computer Controls
  • Artykuł ten ma opisać i przybliżyć 'domową' metodę robienia płytek drukowanych wysokiej jakości. Metoda ta bardzo niewielkim nakładem środków pozwala w ciągu godziny zrobić płytkę o ścieżkach 10mils lub nawet mniej.

Pobierz

Symulator ten starał się być zgodny w bardzo dużym stopniu z układem 8051 i jego popularnymi klonami. Implementuje on całą funkcjonalność układu - wszystkie flagi, rejestry, porty oraz pamiec. Wszystkie standardowe rozkazy i tryby adresowania 8051 są zaimplementowane, włącznie z dostępem do pamięci programu i zewnętrznej pamięci danych (rozkazy MOVC oraz MOVX).

Pobierz

Materiały pochodzą ze strony: http://www.eloy.z.pl

Cool? Ranking DIY
    About Author
    gulson
    System Administrator
    Twórca portalu elektroda.pl od roku 1999. Zajmuje się opieką portalu, od czasu do czasu publikując tutaj ciekawostki i felietony. Interesuje się wszystkim, co jest związane z nowymi technologiami. Z wykształcenia technik elektronik, inżynier i magister informatyki po Politechnice Łódzkiej.
    gulson wrote 23470 posts with rating 3252, helped 75 times. Live in city Kielce. Been with us since 2001 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    janusz406
    Level 13  
    wszystko oki tylko dla czego uważasz że ten sposób jest lepszy od naświetlania ja osobiście używam naświetlania i efekty są zdumiewające , no i nie schodzi mi z tym więcej niż pół godziny 8)
    jacur
    Level 32  
    Raczej zostanę przy konwencjonalnej naświetlarce UV uzyskuje lepsze wyniki ;) a i nikt nie będzie mnie ścigał za zepsucie żelazka ;) chodź jak ktoś niema możliwości robienia płytek na poziomie to jest to jakaś alternatywa.
    gulson
    System Administrator
    Pobrano już prawie 300 razy w ciągu 12h, gratulacje dla autora! Przy metodzie chemicznej trzeba jednak posiadać te minimalne zaplecze techniczne. Może ktoś się zmobilizuje do napisania podobnego artykułu ze zdjęciami odnośnie positiva? :)
    adi-niunio
    Level 23  
    a ja w sprawie tego symulatora - ściągnołem, załączyłem .....no i dalej jestem w kropce, bo byślałem że tam można jakieś hexy wciągnąć czy jakieś inne pliki z programem, a tu nic gdy dam OTWÓRZ to nic mi sie nie uruchamia, co z tym jest ?????? czyli nie mam jak tam coś wciągnąć. Chyba że to działa inaczej niż sobie myśle.
  • Altium Designer Computer Controls
    serwis
    Level 37  
    Jeżeli mogę się odnieść do tej metody.............. bardzo dobra,ale.........
    jako amatorszczyzna na najniższym poziomie.

W obecnej chwili, przy tak dostępnych materiałach, wykonanie masek drukowanych nie stanowi zadnego problemu.Positiv20 nie jest az tak drogim i niedostepnym materiałem, do tego folia na laser(po wydruku odpowiednio spreparowana), lampa uv(zmodyfikowana lampa kosmetyczna),trochę wprawy i efekty bardzo dobre,więc uważam,ze nie ma potrzeby "wyważać otwartch drzwi"
    Jedynym mankamentem w całej tej materii jest wykonanie metalizacji otworów, ale jak na razie jest to temat nie do przeskoczenia w produkcji amatorskiej(chociaż firma, która produkuje maszyny numeryczne ,oferuje również zestaw "stołowy"do metalizacji otworów)

PS.Cały mój wywód nie wynika z teorii, ale jest oparty na wieloletniej praktyce, i metoda ta jest stosowana do chwili obecnej, z małymi modyfikacjami.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    micro
    Level 20  
    Widzę ,że metoda ta jest baaardzo pracochłonna
    ,a do tego można się poparzyć :?.Zapewne trudno też o powtarzalność wyników..
    Co do naświetlania to przecież niekoniecznie musi być lampa UV -wystarczy porządny halogen + parę minut :) ...
    mdz
    Level 12  
    micro wrote:
    Widzę ,że metoda ta jest baaardzo pracochłonna
    ,a do tego można się poparzyć :?.Zapewne trudno też o powtarzalność wyników...

"Zapewne..."
    Zapewne wypadałoby poczytać, spróbować samemu i wtedy wydać werdykt. ;-) Nieśmiało polecam EP6,7,8/2003

--
    MDz
    djsimo
    Level 14  
    Hmmmmmm...... Ja mam pytanie odnośnie tego positiva, bo kupiłem go + lampa UV philipsa itp... po pokryciu płytki positivem czekam 24h na wyschnięcie, następnie naświetlam przez folie to xero i przykrywam wszystko szybą, naswietlam ok. 2min45sek i czekam 20 min, następnie wkładam do wywoływacza SENO w temp. ok. 40-50 st. C, no i wszystko po chwili sie rozmazuje!! Co zrobić, bo już niewiem czy wierzyć w tego POSITIVA !?
    serwis
    Level 37  
    Quote:
    następnie wkładam do wywoływacza SENO w temp. ok. 40-50 st. C, no i wszystko po chwili się rozmazuje!! Co zrobić, bo już niewiem czy wierzyć w tego POSITIVA

bo POSITIV nie wywołuje sie w SENO, tylko w NAOH (8g/l) i nie w temperaturze 40-50 st. lecz w temp.pokojowej.
    Anonymous
    Anonymous  
    gulson
    System Administrator
    Jest update symulatora 8051 w dziale download

Poprawki : 01 luty 2004:
    - Poprawka błędnego działania na Windows98 - problem z dialogami plikowymi.
    W tej chwili nie powinno być żadnych problemów.
    Problem został usunięty, całość przetestowana.

- Poprawka działania klawiszologii -
    Klawisze nieobsłużone w okienkach trafiają do okna głównego.
    Dzięki temu możemy analizować program mając aktywne okno inne niż główne.

- Ciągłą pracę (Go, Step over, Run to cursor) przerywa wciśnięcie klawisza
    lub kliknięcie w okno główne.
    djsimo
    Level 14  
    Wywoływałem również płytki z Positiva w "Krecie do rur" on zawierał 95% NaOH i wsypywałem tego ok. 6-8g/l i nic z tego.... A skąd można wziąść to NaOH? Gdzie to można jeszcze kupić?
    jacur
    Level 32  
    NaOH jest dostepne bez problemow w kazdym sklepie z odczynnikami chemicznymi ale z doswiadczenia polecil bym wywolywacz SENO jest mniej agresywny podczas wywolywania i nalezy uwazac ze stezeniem NaOH bo jak sie przedobrzy to wszystko splynie ;)
    Bulik
    Level 13  
    Witam wszystkich.

Piszecie fajnie ale jak z praktyką? Robię płytki przy użyciu Positiva od kilku lat. Płytki te mają zastosowanie w przemyśle.Ścieżki 0,2 mm przelotki 0,5 mm wiercenie otworów wiertłem 0,3 mm . Jeśli chcecie uzyskać taki efekt to odwzorowaniem płytki musi być wydruk na kliszy z drukarni. Poprostu czarne jest czarne i nie przepuszcza grama UV. Po naświetleniu trawię w sodzie kaustycznej lub w wytrawiaczu do fotolakierów dostępny w sklepach internetowych oferujących chemię dla elektroniki. Następnie trawionko w chlorku. Mam problem tylko z metalizacją otworów. Ktoś opisywał jakieś metody galwanizacji, ktoś pisał o tulejkach, ale tak naprawdę to nikt nie dociągną tematu do końca. Jak to robić i z kąd wziąć materiały. Jeśli ktoś zna konkretny sposób na połączenie w sposób profesjonalny dwóch stron płytki to napiszcie. (Sprawa nie dotyczy łączenia drucikiem bo to każdy wie).

Pozdrowionka :P
    Anonymous
    Anonymous  
    Bulik
    Level 13  
    Cześć.
    Wierzę Ci na słowo. Ale jak wiesz tusz niestety ma przenikliwość promieni UV i wykonanie płytki dwustronnej o wymiarach 180mm X 120 mm przy ścieżkach 0,3 mm jest niewykonalne gdyż część ścieżek wykonasz poprawnie ale mogę się z Tobą założyć, że ok 5% połączeń będzie podziurkowana lub będzie miała mikroszczeliny. Dobry efekt można uzyskać na drukarce laserowej po odpowiednio zpreparowanej kliszy ale ze względu na rozciągalność termiczną folii do drukowania wykonanie precyzyjnej płytki dwustronnej jest niemożliwe, ale jako jednostronne są prawie idealne.
    Nie piszę czegoś czego nie wiem. Moje spostrzeżenia oparte są na dziesiątkach wykonanych płytek i opiniach znajomych którzy pracują w poligrafii lub zajmują się też elektroniką i wykonywaniem obwodów elektronicznych. Każda firma wykonująca obwody elektroniczne metodą fotochemiczną też wykonuje profesjonalną kliszę a nie bawi się w drukowanie na plujce czy laserach chociaż koszt przecież byłby niższy.
    Jeśli chcesz wykonać profesjonalną płytkę musisz postępować jak profesjonalista. Natomiast jeśli chcesz wykonać taką kliszę to koszt nie jest duży. Wykonujesz projekt w formacie PS lub PDF co (PS można wykonać bezpośrednio z Eagle) w Corelu zbierasz wszystko na jeden arkusz i idziesz do drukarni. Ja za arkusz formatu A3 zamalowany projektami płytek zapłaciłem 12,50 zł. Czy warto bawić się w drukowanie i zadawanie pytań " czy mi wszystko wyjdzie idealnie ? " Odpowiedz sobie sam.

Pozdrowionka.
    Anonymous
    Anonymous  
    Bulik
    Level 13  
    Cześć.
    Nasza wypowiedź nie powinna być kwestią sporu lecz powinna pomóc innym którzy nie mają pojęcia jak to robić i od czego zacząć. Opisałeś procedury ważenia na specjalnej wadze, trawienie fotoloakieru przy stałych stabilnych temperaturachi czystą sodą kaustyczną, ale weź pod uwagę, że Ci początkujący nie posadają takiego sprzętu i bazują na tym co daje im rynek. Z moich doświadczeń wiem, że na dobrze wykonaną płytkę istotne znaczenie ma grubość fotolakieru, jego wysuszenie (później zależy od tego czas trawienia) , wykonanie kliszy ze wzorcem i czas naświetlania. Natomiast trawiłem lakier w byle czym co zawierało sodę i mając mało czasu nie przywiązywałem wagi do temperatury, a płytka wychodziła znakomicie. Dlatego śmiem twierdzić, że obraz płytki jest najważniejszy. Jak czytałeś moją pierwszą wypowiedź nie pisałem, że wykonanie Twoją metodą jest złe, każdy na skutek doświadczeń wypracowywuje sobie własną technikę. Czasem się ona sprawdza, a czasem nie i szukamy doskonałości. Ja nie mam już czasu i pieniędzy na doświadczenia. Koszty wykonania kliszy są porównywalne do kosztów wydruku. Obraz wykonany na plujce jest narażony na wilgoć i łatwe uszkodzenia mechaniczne ale można go wykonać szybko i od ręki po zaprojektowaniu płytki. Klisza wykonana w drukarni jest bezpieczniejsza do późniejszego wykonywania kopi danego projektu. Są tacy co próbowali robiś na papierze przy użyciu Transparentu ale o tym nikt nie pisał (szczarze to tej metody nie polecam). Jeśli ktoś chce uzyskać więcej informacji na temat mojej metody wykonywania płytek napiszcie A.Bulak(malpa)kama-vitrum.pl a na pewno Wam odpiszę.
    Pozdrowionka. :wink:
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    djsimo
    Level 14  
    Anonymous wrote:
    Witam.
    Kolega Gość ma rację. Tyklko nikt nie pisze, że np. firma TME oferuje : SENO-3211 - preparat do bezprądowego cynowania; SENO-4007 - wywoływacz do fotolakierów pozbawiony NAOH. Więc pisząc tylko SENO co macie na myśli.
    Pozdrowionka. :P

'Gość' << to chyba z kontekstu wynika, że chodzi o wywoływacz do Positiv'a!! Czyli o SENO4007 :)
    pozdtrawiam, Szymon
    Dexter121
    Level 12  
    Czemu ta strona nie działą możecie podżucić te materiały

Wielkie dzięki
    scorpion
    Level 11  
    Cześć ja jestem początkującym elektronikiem i chciałbym się dowiedzieć na czym polega ta metoda naświetlania UV?? czy możecie mi dać linka do opisanej tej metody, jak ja zastosować w domowych warunkach itp?? lub dokładnie opisać co mam kupić jak zrobić i jak stosować aby były dobre efekty??? i jeszcze jedno pytanko?? mianowicie jakie odległości miedzy ścieżkami można ta metoda zrobić??? i jak najlepiej???

Z góry dziękuje za odpowiedz :D

Pozdrawiam 8)
    jacur
    Level 32  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic103930.html
    Na tym odnośniku masz opis co i jak
    a najważniejsze na co trzeba uważać to dobra klisza z wzorem płytki i ciągła walka z kurzem co do odległości miedzy ścieżkami to ja robiłem 8 na 8 czyli szerokość ścieżki i odstęp pomiędzy wychodzi bezproblemowo.