Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dynamika sygnału sinusoidalnego??

04 Cze 2008 13:35 1951 2
  • Poziom 9  
    Pisałem juz kiedyś wczesniej temt o uśrednianiu (odszumianiu) sygnału sinusoidalnego... nikt mi nie odpowiedział wiec zasiadłem sam i zrobiłem...
    otrzymuje koncową tablice wynikArray[] w ktorej zawarte sa pokolei probki sygnału sinusoidalnego zaraz po uśrednieniu... i teraz ja musze nauczyc program swój rozróżniać czy sygnal jest uśredniony poprawnie czy nie... o co chodzi....

    jak wiadomo jesli dodam wszystkie próbki sygnału sinusoidalnego np
    (0 3 6 8 9 8 6 3 0 -3 -6 -8 -9 -8 -6 -3 0) wynik otrzymam wiadomo zero lub blisku zeru (jesli doszlo do jakiegos małego przekłamania) oznacza to ze sygnał fakt faktem jest zblizony do sinusoidy wiec wiadomo wystarczy zrobic petle while zeby moj program wykonywał ustrednianie dopóki suma uśrendionych próbek nie da 0 i tak zrobielm i działa ale tylko czase gdy mu sie trafi..... w przypadku jeżeli moj program uśredni probki w taki sposob Ze wynikami bedzie (bo nie trafił w dobra konfiguracje)
    2 10 -10 2 6 3 -6 -2 -1 to suma tych probek rowniez daje zero ale sygnał nie jest juz sinusoidalny... nalezałoby sprawdzić zapewne dynamike sygnału moze cos z amplitudą itp tylko jak to zaimplementować w C#?? jeśli ktoś ma pomysł na sprawdzenie dynamiki sygnału sinusoidalnego to prosze o rady pozdro
  • Poziom 12  
    Jeśli będziesz próbował w ten sposób badać, czy sygnał jest sinusoidalny to zawsze będziesz miał tego typu problemy. Próbujesz opisać sygnał momentem pierwszego rzędu i to nie może się udać, gdyż do opisu tego sygnału potrzebne są momenty aż do rzędu nieskończonego. Najlepszym i do tego pewnym sposobem (oczywiście też nie zawsze, ale to są już problemy związane z częstotliwością próbkowania, a tą dobrałeś pewnie dobrze) jest wykonanie dyskretnej transformaty Fouriera na sygnale (znajdziesz w sieci pełno przykładów na fft w C, C++ itp). Mając już widmo możesz określić jaki jest to sygnał, łącznie z uwzględnieniem nawet takich rzeczy jak niedokładności i błędy próbkowania, czy szumy sygnału. Pozdrawiam.