Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nierówne wolne obroty na gazie. Renault thalia 1.4

pacer81 04 Jun 2008 20:24 5664 6
    pacer81
    Level 13  
    Witam kolegów jak w temacie mam instalacje gazową ELPIGAZ ELISA sekwencja i pojawił mi się problem z wolnymi obrotami na gazie, trzyma obroty około 700obr/min i bardzo szarpie przy tym silnikiem natomiast po przełączeniu na bęzyne praca silnika zaczyna się normować i wszystko pracuje stabilnie trzymając 800obr/min, filtry gazowe powymieniałem.
    Próbowałem już z ustawieniami mieszanki programowo ale bez skutku dodam jeszcze że w serwisie wymieniono sąde lambda na nową i teraz na gazie nierówno pracuje oraz niekiedy zapala się kontrolka silnika na liczniku, czy ktoś z kolegów będzie mi w stanie udzielić pomocy w tej sprawie.
    Pozdrawiam...
    pablo11z
    Level 17  
    Witam
    Proponuję sprawdzić szczelność wtyskiwaczy.
    Miałem podobny problem z wolnymi obrotami na gazie ( wtrysk z kompem Agis ). Obroty falowały w zakresie od prawie zgaśnięcia do 1000. Na benzynie praca idealna 750 obr. Gazownicy wyprawiali cuda, programowali centralkę w lewo i w prawo. Nic nie pomagało. Któregoś razu podsunąłem im myśl, ze może jest problem, z którymś wtryskiem. I to był strzał w dychę. okazało się, że nie domykają sie 2 z 4 wtryskiwaczy. Rezultatem tego było ciągłe podawanie niewielkiej ilości gaz na dwa cylindry. Sonda wykrywała zbyt bogata mieszankę, komp skracał czas wtrysku i uchylał bardziej silnik krokowy, żeby dać więcej powietrza i poprawić skład mieszanki. Obroty podnosiły się, komp wprowadzał korektę i je obniżał obroty spadały ale rozjeżdżał się składa mieszanki. I tak w kółko. Po wymianie wtrysków, stabilne wolne obroty na poziomie takim jak na benzynie.
    Pozdro
    biela007
    Level 12  
    dziwna sprawa, że obroty 100/min dają taką różnicę. Może po prostu na gazie nie pali jeden wtryskiwacz i przez to ta nierówna praca silnika ? Musisz posłuchać czy chodzi równo na gazie.
    pacer81
    Level 13  
    Witam ponownie temat został opanowany, wymieniono kompa od instalacji gazowej teraz nie to autko.
    Pozdrawiam.
    biela007
    Level 12  
    Gdzie i ile musiałeś zapłacić za komputer do Elizy? Mam podobny problem, że muszę zmienić komputer bo nie steruje jednym wtryskiwaczem.