Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VBA w Excell problem...

the_man 05 Cze 2008 10:13 639 0
  • #1 05 Cze 2008 10:13
    the_man
    Poziom 9  

    po stworzeniu wykresu musze go wstawić w odpowiednie miejsce w raporcie a wszystko musi to byc robione programowo gdyż stworzyłem nażędzie do tworzenia raportów z pliku xml wsyztsko robi sie automatycznie i dochodze do momentu gdzie musze ustawić wykres w raporcie w odpowiednim miejscu robie to w ten sposób:

    wykrest po stworzeniui pojawia mi sie zawsze w tym samym miejscy i za pomoca polecenia:
    ActiveSheet.Shapes("Chart 9").IncrementLeft -175
    ActiveSheet.Shapes("Chart 9").IncrementTop 256
    przesuwam go w miejsce w ktorym chce... ale napotkałem na taki wyjatek ze jezeli monitor bedzie wieszky z 14 na 19 i inna rozdzielczosc wykres jest juz w innym miejscu... moje pytanie brzmi jak ustawic wykres w odpowiednim miejscu w arkuszu tak zeby bez wzgledu na rozdzielczosc byl zawsze w tym samym miejscu... i podobny problem mam ze skalowaniem:
    ActiveSheet.Shapes("Chart 9").ScaleWidth 0.75, msoFalse, msoScaleFromTopLeft
    ActiveSheet.Shapes("Chart 9").ScaleHeight 1.25, msoFalse, msoScaleFromTopLeft
    ale tez na niektorych monitorach jest wykres wiekszy niz na innych dziwne to jest ale zdaza sie taki wyjatek.. moze to nie zalezy od rozdzielczosci ale od czegos innego jesli ktos wie prosze o odpowiedz...!!

    a przy okazji jak zrobic tzw"martwy wykres" czyli robie wykres z pewnych danych z komorek i jezeli zmienie dane w tych komurkach to wykres sie nie zmienia!! ja zrobiłem to w taki spsob (troche sztucznie) ale..
    Sheets(1).ChartObjects("Chart 1").Activate
    ActiveChart.ChartArea.Select
    ActiveChart.ChartArea.Copy
    ActiveChart.Pictures.Paste.Select
    kopiuje wyres i wklejam w ramke wykresu obrazek i obrazek sie nie zmienia ale w tle jest wykres wciaż ktory po zmianie danych tez sie zminia... daje to efekt martwego wykresu ale jak ktos w tym blizej siedzi wie ze powstaje podwojna ramka do okola wykresu...

    no i jeszcze zapytam sie czy da sie w exelu zrobic taki myk;] jezeli mamy wykres skladajacy sie z punktów to wybieram sobie skladowa x=3 i odpowadajacy jemu y=5 i prowadze od tego punku linie na osie... poprstu rzutuje wspolrzedne punktu na osie... a i oczywiscie wsyztsko za pomoca kodu VBA!! takze jesli ktos zna odfpowiedzi na moje pytania bardzo prosze o ową odpowiedz pozdrawiam was!! ;]