Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka na UC3845 z dławikiem powietrznym.

M_MARCIN1974 05 Jun 2008 13:15 60211 91
Altium Designer Computer Controls
  • Spawarka na UC3845 z dławikiem powietrznym.
    Dzień dobry. I oto kolejna spawarka tym razem na UC3845. Spawarka posiada funkcję AntyStick, zabezpieczenie termiczne i nadnapięciowe. Przetwornica główna pracuje w klasycznym układzie: dwu tranzystorowy forward. W gałęzi pracują po dwa tranzystory IRG4PF50W. Transformator główny wykonany na rdzeniu E71/33/32-3C90. Uzwojenie pierwotne liczy 21 zw nawinięte równolegle ośmioma drutami DNE 0.75. Indukcyjność uzwojenia pierwotnego zmierzona mostkiem cyfrowym wynosi 1,9mH. Uzwojenie wtórne liczy 7 zw nawinięte w czterech warstwach po cztery druty DNE 1,2 równolegle. Indukcyjność uzwojeni wynosi 212 uH. Transformator posiada szczelinę powietrzną 2x 0,04 mm czyli w sumie 0,08mm. Dławik powietrzny ma indukcyjność 39 uH zmierzoną mostkiem cyfrowym. Składa się z dwóch cewek nawiniętych równolegle w zgodnych kierunkach i połączonych szeregowo. Pojedyncza cewka ma indukcyjność ok. 11uH po złożeniu dochodzi indukcyjność wzajemna. Dławik jest nawinięty płaskownikiem 5x2 mm w podwójnym szkle. Wewnętrzne wymiary dławika 37x75mm. Przekładnik prądowy SIRIO 150621 transformator sterujący tranzystorami mocy to SIRIO 19204. Układ pracuje na częstotliwości 50 kHz. Układ AntyStick mierzy napięcie wyjściowe i jeśli spadnie do 10 V to po czasie 0,5sek. Zmniejsza prąd do kilku amper. Układ nadnapięciowy wyłączy przetwornicę jeśli napięcie osiągnie 70V. Spawarka pracuje w zakresie 12 – 135 A. Spawa się bardzo dobrze, łuk jest miękki i elastyczny, nie gaśnie samoistnie. Spawać można elektrodami ER, EB, EA, ES itp.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    M_MARCIN1974
    Level 11  
    M_MARCIN1974 wrote 29 posts with rating 45. Live in city jaworzno. Been with us since 2005 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    kasaidolar
    Level 19  
    Kolego ale wrzuc normalnie zdjecia. Mam sciagac 3MB zeby zobaczyc Twoj projekt?
    Moulder
    Level 23  
    Schematy wrzuć w jpg bo nie każdy posiada oprogramowanie Eagle etc.
  • Altium Designer Computer Controls
    _milcek_
    Level 19  
    Konwertowanie schematów do JPG to według mnie zbrodnia. Zero wyskalowania itp. Co prawda można szybko zobaczyć ścieżki bez zbędnego odpalania Eagle. Zdjęcia wrzuć opcją załaduj zdjęcie albo wstaw na jakiś darmowy serwer. Co do spawarki to już kilka ich na sumieniu masz. Sam przymierzam się do spawarki ale na 3 trafach od mikrofalówek (oczywiście przewiniętych bo 2kV to za duże napięcie a uzwojenie pierwotne jest źle nawinięte i prądy spoczynkowe są ogromne). Trafo będę starał się ostrożnie rozebrać najpierw szlifując spaw po bokach tak by wyrównać trafo a potem brzeszczot i trafo rozebrane. Trafa od mikrowali nie są wcale duże więc spawarka do warsztatu jak znalazł.
    bb84
    Level 21  
    Napis na panelu po prawej jest świetny :) INWERTORTOWA :) gratuluję ukończenia.

Pozdrawiam.
    _milcek_
    Level 19  
    fezsolt73 wrote:
    _milcek_ wrote:
    Konwertowanie schematów do JPG to według mnie zbrodnia. Zero wyskalowania itp. Co prawda można szybko zobaczyć ścieżki bez zbędnego odpalania Eagle. Zdjęcia wrzuć opcją załaduj zdjęcie albo wstaw na jakiś darmowy serwer. Co do spawarki to już kilka ich na sumieniu masz. Sam przymierzam się do spawarki ale na 3 trafach od mikrofalówek (oczywiście przewiniętych bo 2kV to za duże napięcie a uzwojenie pierwotne jest źle nawinięte i prądy spoczynkowe są ogromne). Trafo będę starał się ostrożnie rozebrać najpierw szlifując spaw po bokach tak by wyrównać trafo a potem brzeszczot i trafo rozebrane. Trafa od mikrowali nie są wcale duże więc spawarka do warsztatu jak znalazł.

hgfgfg gfg fgf

Jak widzę co sie dzieje z tymi dziećmi co tylko by pisały durne posty to aż sie źle robi. Niech jakiś mod zobaczy co za idiotyczne posty w innych tematach napisał i najlepiej da mu bana na pisanie.
    lechoo
    Level 39  
    Proponuję autorowi zrobić w Eagle wydruki do PDF przy użyciu np. PDFCreator.
    kalasz20
    Level 26  
    Witam
    Jak komus szkoda ściągnąć 3MB to nie musi , Eagle jest na tyle popularny no i są darmowe wersje że każdy może jego sobie zainstalować. Czasami lenistwo innych przekracza wszelkie granice. Budowa spawarki na transformatorach od mikrofali , owszem jeśli naprawdę się nudzisz :D.
    Do tematu: dlaczego używasz IGBT na 900V? Stare zapasy? Ile kosztował ten przekładnik Sirio? Jest dużo lepszy od tych robionych samodzielnie? Filtr EMC na rdzeniu robiłeś sam czy wytargany z jakiegos innego urządzenia? Jeśli robiłeś sam to na jakim rdzeniu i czy w jakiś sposób go obliczałeś? W czasie pracy mocno się nagrzewa transformator? Jak z cyklem pracy , robiłeś jakieś próby dłuższego spawania? Dlaczego napięcie miałoby wzrosnąć powyżej 70V? Masz na wyjściu jakiś kondensator że zastosowałeś układ zabezpieczający nadnapięciowy?
    Konstrukcja widać że dopracowana , bardzo mi się podoba , 6/6.
    Pozdrawiam
    harrry
    Level 15  
    Mógłbyś napisać jakie mniej więcej były koszty jej zbudowania ??
    olinek2
    Level 23  
    No i więcej tych spawarek chcę widzieć :)
    Konstrukcja przemyślana i bardzo dobrze wykonana. Mam tylko jedno "ale" :P spróbuj zrobić jakieś pudełeczko z nietopliwej folii na sterownik, czy chociaż weź masą silikonową zalej, bo szkoda, aby jakieś opiłki czy drobinki kurzu uszkodziły spawarkę.
    Z tym nadnapięciowym to nie ma sensu, żadnej pojemności na wyjściu nie widzę, a to przecież nie migomat, żeby napięcie ograniczać i charakterystykę zmieniać. :)
    Kolejna sprawa, zjawisko naskórkowości, nie daje o sobie znać ?? Bo z częstotliwością "szalejesz" a druty grube :P Dla 50kHz 0,6mm to max, chociaż jak wiadomo prąd środkiem będzie płynął, ale nie tak duży.

Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych konstrukcji :)
    Olek
    Szopler
    Level 21  
    Jeżeli już to INWERTOROWA (bez TORTU). Fajna konstrukcja.
    Jak długo można spawać bez przerwy? Ile Cię wyniosły części?
    Przydał by się też spis elementów w formie *.txt z uwagami ;).
    olinek2
    Level 23  
    Panowie, opanujcie się, robicie nie wiadomo co z głupiej literówki. Każdy ma prawo do błędu, a nabijanie na tym postów to paranoja.

EDYTA:
    Widzę, że masz dzielony radiator. Proponuję wsadzić kawałek jakiegoś izolatora między szczelinę, większy od boku radiatora. Wtedy jak coś wpadnie to nie zrobi zwarcia :)
    wojto15-05
    Level 18  
    No no no :D kawał dobrej roboty... Obejrzałem zdjęcia i mnie trochę przytkało :D Wrzuć jakieś fotki z próbkami różnymi elektrodami bo jestem ciekawy jak spawa :D Ocena nie może być inna jak 10/10

PS: Podaj kosztorys.
    M_MARCIN1974
    Level 11  
    Jeśli chodzi o radiatory nie trzeba ich izolować od siebie ponieważ tranzystory i diody falownika są przykręcone poprzez podkładki ceramiczne. Płytka sterująca jak i płyta główna zostały trzykrotnie polakierowane lakierem izolacyjnym. Co do dławika filtru wejściowego to wymontowałem go z UPS- dużej mocy. Tak tranzystory miałem w swoich zbiorach. Co do transformatorów SIRIO to posiadam kilka przekładników z pewnego ups-a i dlatego je stosuje a jeśli chodzi o trafo sterujące to po wykonaniu kilku takich transformatorów samodzielnie efekty nigdy nie były takie jak z fabrycznego więc zastosowałem SIRIO. A napis na przedniej ściance … no cóż mój błąd.
    Wykonałem kilkanaście spoin w różnych pozycjach różnymi elektrodami ale nie przyszło mi do głowy aby je fotografować, ale dobrze zrobię kilka fotek i je wrzucę na forum.
    ma3-4ysz
    Level 24  
    Czy sprawdzałeś w jakim cyklu (wypełnieniu) można bezpiecznie spawać Twoją spawarką przy prądzie ok. 100A?

Czy zalewałeś rafo jakąś żywicą? Jak się taki środek fachowo (we. potocznie nazywa) i gdzie coś takiego nabywasz?
    manski
    Level 22  
    Fajna , przemyślana konstrukcja , moje gratulacje , tak dla zaspokojenia ciekawości mojej i innych mógłbyś jeszcze podać jakie wymiary ma ta spawarka , i ile całość waży . A z drugiej strony to obejrzałem już kilka konstrukcji tego typu i zastanawia mnie dlaczego nikt nie próbował zrobić w układzie mostkowym z symetrycznym uzwojeniem pierwotnym i wtórnym , czy wtedy są jakieś dodatkowe problemy konstrukcyjne , bo chyba moc w układzie push-pull byłaby większa .
    kalasz20
    Level 26  
    Witam
    To się zdecyduj pusch-pull czy mostkowa? P-p wymagałby stosowania wysokonapięciwoych tranzystorow na napięcie >800V , ja robię (właściwie już zrobiona) mostkową na UC3846. Przy prostym sterowaniu tzn. tranzystory przekatnej mostka włączane i wyłączane jednocześnie , są problemy przy wyłączaniu tranzystora ze wględu na indukcyjność rozproszenia transformatora , energia z rdzenia po nagłym wyłączeniu kluczy jest oddawana do zasilacza poprzez diody zwrotne przy tranzystorach , co trwa dosyć długo , a proces ten musi się skończyć w czasie martwym , myślałem już nad sterownikiem z phase shifted ale i tak trzeba byłoby go jescze przerabiać , no i są ciężko dostępne.
    Pozdr
    -RoMan-
    Level 42  
    Mostkowa to też push-pull, tak samo jak półmostkowa. Push-pull z odczepem (np. układ Royera) to tylko szczególny przypadek.
    pawlik
    Level 13  
    Zastanawiam się trochę nad zastosowanymi przekrojami drutów nawojowych. Z opisu wynika, że w dławiku jest 10mm² natomiast uzwojenie wtórne to jakieś 4,5mm² (pierwotne ok. 3mm²). Przy obliczaniu transformatorów na 50hz gęstość prądu była raczej stała (na poziomie 3-5A/mm²). Jak to jest przy wyższych częstotliwościach?
    Pytam bo nie mam doświadczenia z tego typu urządzeniami.
    Pozatym konstrukcja ładnie i starannie wykonana.

Pozdrawiam
    lechoo
    Level 39  
    @pawlik
    Quote:
    Uzwojenie wtórne liczy 7 zw nawinięte w czterech warstwach po cztery druty DNE 1,2 równolegle.

Uzwojenie wtórne w sumie składa się z 16 drutów DNE1,2 - czyli jego łączny przekrój wynosi ok. 18mm²
    W transformatorach impulsowych przy chłodzeniu wymuszonym przyjmuje się gęstość prądu nawet 10A/mm²
    lechoo
    Level 39  
    Autor chyba się wkurzył i całkowicie usunął dokumentację z pierwszego postu...
    Szopler
    Level 21  
    Na szczęście niektórzy zdążyli ją ściągnąć. Ale to offtop ;).
    Maszynka mała i zgrabna... Szkoda, że dalej nie wiemy:
    - ile kosztowała
    - w jakim cyklu można nią spawać przy np. 80, 100 i 130A
    - jak wychodzą spawy (foto)
    wojnar
    Level 16  
    lechoo wrote:
    Autor chyba się wkurzył i całkowicie usunął dokumentację z pierwszego postu...

Ani mu się nie dziwię:
    Daj jpg bo eagle nie ma każdy, zmień obrazki bo mają dużo mega, itd, ja bym się też wkurzył :!:
    Ważne, przecież że dokumentacja jest udostępniona, w jakim formacie to już mniej ważne. Internet jest przecież studnia nie do wyczerpania :D

Autorowi:
    Fajna konstrukcja!
    chorn
    Level 11  
    No gratuluje wspaniałego projektu. Bardzo ładny,estetyczny, projekt. Mam małe pytanie do kolegi jak kolega dobrał transformator chodzi mi o jego średnice i typ materiału użytego na rdzeń. Czy jest to własny projekt czy też gotowy ?
    Pozdrawiam.
    -RoMan-
    Level 42  
    Po prostu wybrał największy, seryjnie produkowany rdzeń ferrytowy z kształtek EE: E71/33/32-3C90. Są jeszcze większe ale nieseryjne i znacznie droższe.
    PEJO
    Level 22  
    miał by prawo poprawnie działć transformator złozony z kilku mniejszych (np.rdzenie z atxów)??
    lechoo
    Level 39  
    A będzie Ci się chciało nawijać np. 7 transformatorków i 7 dławików? Też rozważałem kiedyś taki pomysł (z pojedynczego transformatora i dławika z 2 rdzeni proszkowych z ATX uzyskiwałem około 20A), ale odpuściłem sobie ten temat - za dużo z tym pierniczenia...