Witam,
sorki za może dziwne pytanie ale dopiero uczę się C, to początki. Otóż jak tu działać na tzw STRINGACH
chciałbym np w programie do jakiejś zmiennej czy wskaźnika (obojętnie co) w trakcie programu w różnych np IF'ach podstawiać jakiś tam różny tekst. No i tu napotykam na ogromny problem. Jak to robić.
Narazie wiem tyle, że jak zdeklaruję sobie np:
to wszystko będzie dobrze i będę mógł sobie używać my_str jako mój string do wyświetlania np napisów na LCD
ale już przecież w kodzie nie można sobie napisać :
--------------------------
próbowałem więc tak:
a potem w kodzie zrobiłem sobie:
i jeśli tylko taka jedna linijka jest to jakoś to działa ale jeśli dalej gdzieś
zrobię
to już jakieś cyrki mi się dzieją, eeeeh coś nie mogę zaskoczyć z tym
.......................................
generalnie - jak działać na stringach - albo jak sobie z tym radzić, żeby było jakoś podobnie jak w Bascomie czy jak na PCtach w Pascalu. Tam string to string i wiadomo co i jak - a tu???? .... taaak wiem, na pewno jest lepiej tylko trzeba z tym zaskoczyć - proszę o jakieś podpowiedzi naprowadzające
pozdrawiam
sorki za może dziwne pytanie ale dopiero uczę się C, to początki. Otóż jak tu działać na tzw STRINGACH
chciałbym np w programie do jakiejś zmiennej czy wskaźnika (obojętnie co) w trakcie programu w różnych np IF'ach podstawiać jakiś tam różny tekst. No i tu napotykam na ogromny problem. Jak to robić.
Narazie wiem tyle, że jak zdeklaruję sobie np:
Code:
char my_str[] = "jakis napis";
to wszystko będzie dobrze i będę mógł sobie używać my_str jako mój string do wyświetlania np napisów na LCD
ale już przecież w kodzie nie można sobie napisać :
Code:
my_str = "jakis napis";
--------------------------
próbowałem więc tak:
Code:
char *wsk_str;
a potem w kodzie zrobiłem sobie:
Code:
wsk_str = "jakis napis"
i jeśli tylko taka jedna linijka jest to jakoś to działa ale jeśli dalej gdzieś
zrobię
Code:
wsk_str = "inny tekst"
to już jakieś cyrki mi się dzieją, eeeeh coś nie mogę zaskoczyć z tym
.......................................
generalnie - jak działać na stringach - albo jak sobie z tym radzić, żeby było jakoś podobnie jak w Bascomie czy jak na PCtach w Pascalu. Tam string to string i wiadomo co i jak - a tu???? .... taaak wiem, na pewno jest lepiej tylko trzeba z tym zaskoczyć - proszę o jakieś podpowiedzi naprowadzające
pozdrawiam