Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie anteny bez ingerencji w przenośny radiotelefon

Jaremko 15 Nov 2005 20:24 14050 67
    sp8gsc
    Level 26  
    teflon wrote:
    na 904 stronie "Poradnik ultrakrótkofalowca" http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0067/ppframe.html
    jest napisane że antena gp z przeciwwagami 180 stopni ma Z około 72 ohm czyli tyle co dipol ze środka zasilany. niewiem jak z promieniowaniem ale jak impedancja dobra to już daje dobre swr.

Ale jakie jest pytanie? Bo ze w ksiazce (dobrej) jest tak napisane to chyba jasne ze to prawda.
    GP z przeciwwagami 180 stopni niewiele rozni sie od pionowego dipola. W zasadzie tylko sposobem poprowadzenia kabla zasilajacego, ktory niewiele wplywa na charkterystyke promieniowania. (Jesli poprzednio napisalem cos inaczej to bylo to niezrozumienie pytania - przepraszam)
    PS. Nie interesuje mnie "nabijanie punktow" Nie interesowalem sie w ogole zagadnieniem "punktow" na tym forum.
    teflon
    Level 15  
    http://www.swistak.pl/aukcje/1370411.html
    "Castel KF 33FM"
    tu jest radio z odpinaną anteną.
    prócz tego widziałem na jakiejś indiańskiej stronie że w środku przez zwieranie zworek można zmieniać pasma i liczbe kanałów przy okazji.

co do anteny to chciałem tylko zauważyć że bardzo prawdopodobne że ma te same właściwości co dipol.
    i jest chyba najprostszą anteną dookólną o zysku 0 db.
    niewiem jak jest ze współczynnikiem skrócenia bo dolna część radiatora ma dość dużą pojemność do ekranu co może swoje robić.
    może wie ktoś coś o tym więcej?

ps.
    że mam tylko jedno pmr bo drugie zepsułem
    zaraz chyba kupie na allegrze TWIN TALKER 3600 sztuk 2 za 59zł nowe.
    ma ktoś coś lepszego za te piniądze?
    najlepiej twin talker 3500 (starsze ale lepsze)
    fso1500
    Level 12  
    Witam,

Wątek dotyczy zamontowania anteny do PMRów, a ja zrobiłem to w telefonie GMRS - wiem, wiem, że to podwójnie nielegalne, ale jak dostałem parę tych telefonów to myślałem, że to jest to samo co sprzedają po mediamarkt-ach.

Okazało się, że po rozkręceniu mojego unidena, w obudowie jest dziura idealnie pasująca do objęcia gniazda BNC, Trzeba było tylko zlekka skrócić brzeszczotem gwint i wywiercic w gwincie dwie dziurki na kołki mocujące z obudowy. Po zamknięciu - rewelacja.

Zyłę gorąco przylutowałem w miejsu wejscia na płytkę anteny-sprężynki. Tak dokładnie to uciąłem antenkę przy samej płytce. i do tego kawałeczka co został przylutowałęm żyłę z gniazda. Całkiem łatwo się lutowało.

Antena to zamocowany we wtyczne BNC kabel koncentryczny z obciągniętym akranem. Długość anteny - 15.3 cm. Współczynnik skrócenia - 0.95 (prawidłowy?).

W załączniku - zdjęcie.

Działą. Rewelacji na razie nie ma ale będę jeszcze eksperymentował.

Można prosićo uwagi?

W innych oipisach było napisane żeby ekran wywinąć i nie ucianać przy wtyczce tak jak ja zrobiłem. Czy mogęzapytaćdlaczego?

Pozdrawiam,
    Marcin
    Paweł Sq6dxp
    Level 16  
    witam,nie sledzę dokładnie tematu,ale w poprzednich postach opisywana antena to dipol 1/2fali więc dlatego długości promiennika musiał równać się wywinięty ekran,Twoje wykonanie przedstawione na zdjęciu estetyczne.pozdrawiam.
    Sydor
    Level 11  
    Dobre radia PMR z spasowanymi antenami napewno dadzą ciekawe efekty.Osobiście mam dwa Maycom,y MH 446 z antenami odkręcanymi.Zamieniłem standardowe antenki na Tail,e 144/433 i efekt:
    -gęsta zabudowa miejska z budynku do budynku 1 kilometr
    -bardzo gęsty las 3-4 kilometry
    -teren otwarty płaski 8-10 kilometrów
    -teren otwarty z balkonu (Kłodzko) do szczytu Śnieżnika 30 km.bez problemu.
    W przypadku zastosowania dobrych dostrojonych anten na 466Mhz efekty będą super.
    olo
    Level 18  
    Tylko jak dopasować te anteny, przecież te radyjka maja nie wiadomo jaka impedancję wyjścioą a nie mam żadnego reflektometru na 446 MHz
    fso1500
    Level 12  
    Rozkręć delikatnie (owaga w momencie otwierania - poszczególne połówki będą połączone z płytką kabelkami). Reszta wg. mojego opisu dwa posty wyżej. Jeśli masz więcej pytań - pisz.
    kondensator
    Level 36  
    Antena 1/4 λ z przeciwwagami pod kątem 180 stopni przekształca się w dipol rękawowy.
    Średnica rękawu musi być min. 3 razy większa od średnicy masztu (kabla) wewnątrz.
    Nie można tego zapewnić przez wywinięcie oplotu kabla jego oponę.
    Od tego zależy nie tylko sprawność, ale i impedancja anteny.

W antenie "dipol rękawowy", podobnie jak w innych antenach rozwartych,
    należy zapewnić odprowadzenie ładunków elektrostatycznych (dławik. w.cz. lub rezystor 5...50kΩ).

W sprawie rodzajów gniazd do zakładania w ręcznych radiotelefonach :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic657292.html
    redwings
    Level 11  
    mozna jakos zwiekszyc zasieg oprócz anteny stacjonarnej?
    sp8gsc
    Level 26  
    Tak. Można probowac nadawac z bardzo wysoko polozonych miejsc - szczyt góry, dach wysokiego budynku, dzwonnica, wieża, komin itp im wyzej tym dalej słychac - najgorzej z zamknietych pomieszczen w budynkach. Sciany praktycznie ekranuja sygnaly na tak wysokich czestotliwosciach - to co slychac wpada przez okna i przewazie przychodzi po wielokrotnyvh odbiciach od scian innych budynkow (w miescie).
    3fazy
    Level 15  
    redwings wrote:
    mozna jakos zwiekszyc zasieg oprócz anteny stacjonarnej?

Zgadzam sie z moimi przedmowcami.
    Mozesz jeszcze podregulowac ustawienie blokady szumow "SQ"odbiornika.
    Zdarza sie ze jest zbyt duzy próg zadzialania "SQ".
    W niektorych PMR-a jest zla modulacja nadajnika wynikem zbyt malej dewiacji i prostego ukladu formowania sygnalu.
    Przylaczany zewnetrzny mikrofon daje czasem zadawalajace efekty.
    Odradzam krecenie wszystkim czym sie da.
    Musisz sie z tym pogodzic ze PMR mimo okolo 500mW mocy nadajnika, odbirniki sa o nie najlepszych parametrach.
    Sprzet profesjonalny czy Krotkofalarski ma rozbudowane odbiorniki o lepszych parametrach.
    Zachowujac ta samą moc osiągi ma lepsze pod wzgledem jakosci lacznosci.
    sq4ffp
    Level 15  
    Witam!
    Po pierwsze to jest forum elektroniczne więc kwestię legalności zostawmy w spokoju. Od razu zastrzegam większość radiotelefonów PMR daje się przestroić na pasmo 430 MHz i dla mnie jest to już legalne (na używanie pozwala mi licencja). Pisanie na forum o modernizacjach jest legalne i nie jest to namawianie do łamanie prawa, lecz rozwiązywanie konkretnego zadania. Była jedna uwaga, że PMR traci miano PMR po wprowadzonych zmianach i wystarczy. Reszta osób o tym pisząca w kolejnych postach moim zdaniem robi to dla punktów, bo na temat wypowiedzieć się nie potrafi.
    Przyjmijmy zasadę nie wiem nie piszę będzie mniejszy śmietnik.
    Jeżeli do radia zamontuję bezpośrednio pręt 1/4 fali to przeciwwagą jes obudowa radiotelefonu (sztuczna ziemia). Nieważne, czy jest to pełne 1/4 czy skrócone pozwala na w miarę przyzwoite dopasowanie anteny.
    Zwaram uwagę, na fakt, że bawiąc się w zwiększanie zasięgów nikomu nie przyszło do głowy poprawienia czułości odbiornika i dopasowania anteny do odbiornika!
    Antena zewnętrzna jak najbardziej wskazana. Prosta i prawie zawsze działająca typu J dla wytrwałych (1/4+1/2 fali).
    Pozdrawiam
    rx/tx
    Level 15  
    Porada i inne beczki :-)

Zmienić PMR'y na inne , osobiście nabyłem Kirisun'y model PT558 jest to dokładanie to samo co kenłudzik PT 558 tylko zdecydowanie tańsze i okazało się ze bije i maycoma i motorole o głowę , zasiegi sa bardziej niz rewelacyjne :-) z dachu hali pod Warszawą gadałem z kumplem w Warszawie , faktem jest że on był na jakimś 20 piętrze a ja na jakimś 6 wiec była 100% widoczność ale odległość miedzy nami wynosiła 10km !!! , przy wcześniejszych PMR nawet nie "zagadało" . Nie wiem w czym jest to "coś" ale zmiana jest zdecydowana nawet w trudnych okolicznościach przyrody :-) (mysle że czułość i dobra antenka robią swoje)

Będziesz miał połączenie legalności z lepszym zasięgiem , czyli i wilk syty i owca cała.

Pozdrawiam
    RX/TX
    sq4ffp
    Level 15  
    Z doświadczenia wiem, że przy urządzeniach przenośnych podstawą jest dopasowanie anteny do radia. Gabaryty są kwestią drugorzędną.
    Zwracam uwagę na fakt, że istotne jest również w jaki sposób trzymasz radio, jak daleko od głowy, czy antena jest pionowo. Z ciekawostek z których jestem dumny to bezpośrednia łączność na 2m (145.255mHz) Białystok Lublin mocą 0,5W z ręki z dachu wierzowca. Istotne było trzymanie radia oraz za plecami miałem ścianę takiej komórki na windę. Jakie kolwiek zmiany powodowały utratę łączności. Antena home made 25 cm z cewką skracającą w 1/3 (oczywiście 1/4 λ), swr poniżej 1.1 /1 (mierzony w terenie).
    Może warto tutaj poruszyć kwestję SWR jak to mierzyć, jaki wpływ ma włączenie miernika na antenę i jakie cuda mogą dziać się z kablem zasilającym antenę.
    73!
    liszkar
    Level 20  
    Ja mam 2 krótkofalówki firmy UNIDEN. Sa one 2watowe i nadaja na GMRS i FRS. Czytałem już że jest to nielegalne, wiem o tym. Kiedyś z kumplem robiłem próbę z orginalnymi antenkami były dosyć fajne rezultaty. W terenie zabudowanym (miasto) spokojnie można było się dogadać na dystansie 2km. Jeżeli chodzi o teren bez przeszkód np. pole (mieszkam na wsi i tu pól nie brakuje) dogadałem sie spokojnie na dystansie ok. 10 km Piękna sprawa. I to wszystko z blokadą szumów:D Chcę się zapytać czy do moich radyjek można też z powodzeniem dołączyć taką antenkę??? bo te orginalne mają ok 5cm. moim zdaniem żenująco mało. Pozdrawiam.

Ps. co grozi na nadawaniu na tym nielegalnym paśmie???Czy ktoś to sprawdza??? albo chodzi tu tylko o niegrzecznych sąsiadów, którzy tylko czekają zeby na ciebi nakablować???
    sq4ffp
    Level 15  
    Oczywiście!
    Proponuję zacząć od zamontowania gniazda zamiast anteny orginalnej. Potem można rozpoczynać zabawę i eksperymenty. Jeżeli nie miałeś doświadczenia z antenami to na początek proponuję taką:
    *bierzesz kabel koncentryczny
    *nacinasz zewnętrzną izolację na długości 1/4 fali (razy współczynnik skrócenia (kabel z pianką ok 0.8)).
    *wywalasz zewnętrzną izolację
    *przewracasz oplot na lewą stronę i rozkładasz na kablu (trzeba nieco wprawy)
    *Warto podłączyć miernik swr i ewentualnie skorygować wymiary anteny t.j. długość żyły kabla (z której wywinęliśmy oplot).
    *koszulka termokurczliwa na całość.
    Antena świetna bo można ją zawiesić pod drzewem, łatwo się zwija i mieści w plecaku.
    Powodzenia
    a cha tą antenę naprawdę trudno spaprać :)
    liszkar
    Level 20  
    a jak wykonać antenę do samochodu???? Jaki będzie zasięg???
    gimof
    Level 27  
    liszkar wrote:
    a jak wykonać antenę do samochodu???? Jaki będzie zasięg???

Naprawde smutno mi gdy czytam takie posty.
    Powiedz mi czym różni się antena taką jak ciągle się tu opisuje od twojej "antenę do samochodu" ?? :cry:
    liszkar
    Level 20  
    mocowaniem, i widziałem kiedyś na samochodzie (miał radiotelefon) taką małą antenkę w której po środku znajdowało się 6 zwoi :D Poco to???
    gimof
    Level 27  
    Słuchaj a czy Ty odróżniasz CB i PMR? To są zupełnie inne pasma. Gdyby jeszcze miał po środku anteny "zwoje" czyli cewke to ta antena miała by z 5 cm...
    A zasięg siegał by dwóch kilometrów. Poczytaj troche elektrode, dowiesz się dużo ciekawych rzeczy.
    yes2mike
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Niekoniecznie bylo to CB. Mam antene magnesowa na pasmo 430 - 470 MHz o dlugosci ok. 140 centymetrow. A zeby bylo ciekawiej - posrodku jest cewka w plastikowej oslonie.

Anteny samochodowe (UHF) 2*5/8 czy 3*5/8 to nie nowosc i moga wprowadzic w blad niejednego znawce tematu.

Podłączenie anteny bez ingerencji w przenośny radiotelefon

Gimof, co Ty na to ? Ta antena nie ma 5 centymetrow, a pracuje w pasmie UHF.
    gimof
    Level 27  
    A ja na to jak na lato - przyznaje ci racje.
    Czy ktoś powiedział, że nie ma takich anten?
    Ja bym się bardziej zastanowił ile jeździ takich anten, a ile jeździ anten od CB.
    Pod dyskusje podlega również to jak diametralnie różnią się radiotelefony CB (te najczęściej stosowane) i PeeMeRki.
    yes2mike
    Sporo kilkudziesieciocentymetrowych wynalazkow jezdzi... I sa to anteny CB. Kiedys cos takiego mialem: ok. 30 cm. dlugosci i kilka zwojojow w srodku.
    Nawet nie sprawdzalem jak dziala.

Roznica miedzy CB a PMR'em jest taka jak miedzy piescia a nosem. Ale to juz inny temat ;)
    liszkar
    Level 20  
    Aż taki głupi to nie jestem!!!:| Wiem jak wygląda CB a jak PMR! CB napewnp nie zmieścisz w obudowie ok 8x6 cm :D
    yes2mike
    To ludzie woza PMR'y w autach ? Rozumiem - reczniak ze stala antena, ale na dachu ?
    Ciekawe po co. Ochrona, dzwigi, ludzie na zakupch i dzieciarnia... Nic ciekawego ;)
    gimof
    Level 27  
    liszkar nikt nie mówi że głupi, tylko sam napisałeś, że widziałeś kogoś z PMR w ręku w aucie i jeszcze z anteną zew :)

A może pomyliłeś z tym CB które wygląda tylko jak mikrofon ?
    liszkar
    Level 20  
    Oj joj :D Na pewno się nie pomyliłem :D Sam mam takie radiotelefony tylko na 462-467mhz FRS/GMRS 2waty :D Nie wiesz może czy nadają na nich jakieś służby??? bo oprócz rozmów telefonicznych to nic nie łapie:D
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

liszkar wrote:
    ...Sam mam takie radiotelefony tylko na 462-467mhz FRS/GMRS 2waty :D Nie wiesz może czy nadają na nich jakieś służby??? bo oprócz rozmów telefonicznych to nic nie łapie:D

Nic nie odbierasz, bo praca w tych pasmach jest zabroniona . Pogadać możesz na PMR-ach. PMR 446 (Private Mobile Radio) pracują w paśmie UHF 446 MHz. Na nich można pracować legalnie.
    Jeżeli chcesz wiedzieć jakie służby tam pracuję, to odwiedź stronę :
    http://radioscannerpolska.pl/